تحلیل؛

ایران پرس: تنش های نظامی و امنیتی بین روسیه و آمریکا با توجه به اقدامات خصمانه واشنگتن علیه مسکو به خصوص مجوز حمله اوکراین به خاک روسیه با استفاده از تسلیحات آمریکایی تشدید شده است. در عین حال روسیه در واکنش به تشدید مواضع خصمانه ناتو به سرکردگی آمریکا قصد تقویت بیش از پیش نیروهای هسته ای استراتژیک خود را دارد.

وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) اعلام کرد، ارتش اوکراین اجازه دارد از موشک‌های دوربردی که ایالات متحده در اختیار کی‌یف قرار داده است، در حمله به اهدافی در خاک روسیه استفاده کند. پت رایدر سخنگوی پنتاگون مدعی شد که روسیه از خاک خود به عنوان «منطقه امن» استفاده کرده و از داخل مرزهای خود به اهدافی در اوکراین حمله می‌کند.

وی افزود: از آنجایی که شاهد چنین عملیاتی از سوی این نیروها بوده‌ایم، به اوکراین اعلام کردیم که می‌تواند و حق دارد در دفاع از خود به این حملات پاسخ دهد. البته پنتاگون مدعی شد که این مجوز به معنی اتخاذ یک سیاست جدید نیست. چارلی دیتس سخنگوی نیروی زمینی ارتش آمریکا نیز گفت: اگر روسیه از خاک خود حمله کرده یا بخواهد حمله کند منطقی است که اوکراین اجازه داشته باشد به نیروهایی که از مرز خود به خاک اوکراین حمله می‌کنند، پاسخ دهد.

مقام‌های اوکراینی اعلام کرده اند که آمریکا استفاده از این تسلیحات را به کمتر از صد کیلومتر از مرز محدود کرده است.مقام‌های آمریکایی از تایید این خبر خودداری کرده و اعلام کردند که صحبت از کمتر از صد کیلومتر دقیق نیست. در همین حال، کاخ سفید پنجشنبه اعلام کرد که قصد دارد انتقال سامانه های پدافند هوایی به اوکراین را تسریع کند.آمریکا پیشتر سامانه‌های دفاع ضدهوایی از جمله« پاتریوت» و سامانه موشکی پیشرفته ملی زمین به هوا «ناسامز» را به اوکراین داده بود.

اقدامات تحریک آمیز و دارای ماهیت تهاجمی ایالات متحده علیه روسیه با مجوز دادن به کی یف برای حمله به خاک روسیه با موشکهای آمریکایی در راستای تضعیف هر چه بیشتر آن به خصوص در ابعاد نظامی و نیز وارد آورد خسارات بیشتر به زیرساخت ها و تاسیسات نظامی و صنعتی روسیه در مناطق دور از جبهه های جنگ با اوکراین صورت گرفته است. آمریکا و ناتو که تاکنون بیش از صد میلیارد دلار کمکهای نظامی و تسلیحاتی به اوکراین ارسال کرده اند،هم چنان خواهان تداوم جنگ خونین اوکراین با هدف تضعیف هرچه بیشتر روسیه  هستند.

ضمن اینکه ناتو نیز کنش های جنگ طلبانه خود را در قبال روسیه افزایش داده است. ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو با تاکید بر ضدیت این ائتلاف نظامی غربی با روسیه وچین خبر داد که تحرکات اعضای ناتو برای آماده‌باش هسته ای آغاز شده است. در این راستا ناتو در حال مذاکره با کشورهای عضو است تا کلاهک‌های هسته‌ای خود را برای مقابله احتمالی با روسیه و چین در حالت آماده باش قرار دهند.استولتنبرگ با اشاره به تهدید از جانب روسیه و چین ادعا کرد که این تهدید «رو به افزایش» است.

مقامات ارشد آمریکایی و ناتو بر این گمان هستند که پیروزی روسیه در جنگ اوکراین آنهم در مجاورت ناتو به معنای بی اعتباری این سازمان نظامی و گسترش هر چه بیشتر نفوذ و قدرت منطقه ای و بین المللی روسیه خواهد شد و معادلات امنیتی و نظامی و سیاسی را در اروپا به ضرر غرب تغییر خواهد داد. ضمن اینکه واشنگتن به جنگ اوکراین به مثابه فرصتی مهم برای تضعیف هر چه بیشتر توانمندی نظامی روسیه و نیز اضمحلال قدرت ملی این کشور رقیب آمریکا می نگرد. با این حال تداوم این جنگ صرفا به معنای خسارات انسانی و مادی هر چه بیشتر برای روسیه و اوکراین و اضمحلال اوکراین به عنوان یک کشور بزرگ اروپایی آن هم در راستای اهداف کلان ایالات متحده است.

در عین حال روسیه در مقابل اقدامات تهاجمی ناتو  و آمریکا واکنش نشان داده است. در آخرین موضع گیری در این زمینه از جانب مسکو، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه روز جمعه اعلام کرد که قصد دارد سه‌گانه هسته‌ای روسیه شامل بمب افکن های استراتژیک، زیر دریایی های مجهز به موشکهای هسته ای و موشکهای هسته ای قاره پیما را توسعه دهد. پوتین در نشستی با فارغ‌التحصیلان موسسات آموزشی عالی نظامی گفت: برنامه‌های ما شامل توسعه بیشتر سه‌گانه هسته‌ای به عنوان تضمین بازدارندگی استراتژیک و حفظ توازن قدرت در جهان است.

در واقع روسیه که اکنون با اقدامات تهاجمی ناتو و آمریکا در قالب کمک های نظامی گسترده به اوکراین، حمایت های اطلاعاتی و اعزام نیروهای غربی برای کمک به اوکراین، آماده باش هسته ای ناتو و اکنون اقدام واشنگتن برای اعطای مجوز به اوکراین برای استفاده از سلاح های آمریکایی به منظور حمله به خاک روسیه مواجه است، چاره ای جز افزایش توان بازدارندگی هسته ای استراژیک خود به مثابه پاسخی به خصومت روز افزون غرب و نیز تضمینی برای حفظ امنیت ملی اش نمی بیند. بدین ترتیب روند تنش ها بین روسیه و آمریکا رو به افزایش است و تداوم آن مخاطرات زیادی برای امنیت اروپا و در وهله بعدی برای امنیت جهانی ایجاد می کند. 

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

تداوم تنش میان آمریکا و روسیه بر سر اوکراین

گفت وگوی فرماندهان ارشد نظامی آمریکا و روسیه

تداوم اختلافات آمریکا و روسیه در آستانه برگزاری نشست راهبردی

آیا با دیدار روسای جمهور آمریکا و روسیه، اختلافات دوکشور پایان می یابد؟