ایران پرس - در ادامه تنش میان ترکیه و کشورهای اروپایی، آنکارا این بار با هلند وارد مناقشه دیپلماتیک شده است.

تنش جدید پس از آن آغاز شد که دولت هلند به وزرای خارجه و خانواده ترکیه که بدون دعوت رسمی و به عنوان سخنران یک تجمع حمایت از اصلاحات قانون اساسی ترکیه راهی این کشور شده بودند، مجوز ورود نداد.

وزرای خارجه و خانواده ترکیه در حمایت از همه پرسی اصلاحات قانون اساسی این کشور که 16 ماه آوریل آینده برگزار خواهد شد، راهی هلند شدند تا نظر 500 هزار ترک تبارهای این کشور اروپایی را جلب نمایند، اما ناکام مانده اند.

وزیر امور خانواده ترکیه

در پی این اقدام، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه در اظهاراتی بی‌سابقه ، مقامات هلندی را «پس‌مانده‌های نازیسم و فاشیسم» و حامی تروریسم توصیف کرد.

ترکیه همچنین کاردار هلند را احضار و تلویحا تهدید کرده که ممکن است به هواپیماهای هلندی اجازه ورود ندهد.

به نظر می رسد دولت اردوغان نگران شکست در تایید همه پرسی اصلاحات قانون اساسی ترکیه است و در این شرایط با به راه انداختن تبلیغات گسترده و برخورد با مقامات اروپایی ، قصد دارد احساسات ملی گرایانه ترک ها را جلب نماید .  ضمن اینکه حمایت میلیون ها ترک مقیم کشورهای اروپایی از اصلاحات قانون اساسی ترکیه برای اردوغان اهمیت دارد .

در صورت تایید همه پرسی اصلاحات قانون اساسی ترکیه ، بخش مهم تر آن جایگزینی نظام ریاستی به جای نظام پارلمانی فعلی و حذف  مقام نخست وزیری است که در نتیجه اختیارات اردوغان به عنوان رئیس جمهوری به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت.   

 

این در حالی است که کشورهای اروپایی اصلاحات قانون اساسی ترکیه را که منجر به افزایش قدرت اردوغان خواهد شد ، اقدامی غیردموکراتیک خوانده‌اند و بر همین اساس با تجمع حامیان اصلاحات قانون اساسی ترکیه در اروپا مخالفت می کنند.

قبل از هلند، آلمان هم از سفر وزیر دادگستری ترکیه برای شرکت در یک تجمع تبلیغاتی برای تایید اصلاحات قانون اساسی ترکیه جلوگیری کرده بود. شهردار زوریخ در سوئیس هم تمام تبلیغات و پلاکاردهای تبلیغی را که در حمایت از این اصلاحات در این شهر نصب شده بود، جمع‌آوری کرده است.  اتریش نیز رسما اعلام کرده بود با تجمع ترک های مقیم این کشور برای تبلیغات انتخاباتی مخالف است.

در این میان، اقدام دولت آمستردام برای ممانعت از ورود وزرای ترک جهت تبلیغات اصلاحات قانون اساسی ترکیه ، 4 روز پیش از برگزاری انتخابات پارلمان هلند، قابل تامل است. چرا که حزب راست افراطی مهاجرستیز هلند موسوم به آزادی به رهبری گرت ویلدرز که در نظرسنجی های انتخاباتی تا رتبه دوم صعود کرده، دولت محافظه کار مارک روته را به ضعف در مقابل تهدیدهای ترکیه متهم کرده است.

اکنون فضای انتخابات هلند اکنون به سمت راست افراطی گرایش دارد و حزب آزادی ویلدرز رقابتی شانه به شانه با حزب محافظه کار مردم برای آزادی و دموکراسی به رهبری روته، نخست وزیر هلند دارد و بر اساس نظرسنجی ها امیدوار است در انتخابات 15 مارس تعداد کرسی های پارلمانی حزب خود را افزایش داده و دولت تشکیل دهد.

در چنین شرایطی شاهد برخورد تند دولت محافظه کار هلند با ترکیه هستیم.113/111

بیشتربخوانید:

سفارت و کنسولگری هلند در ترکیه تحت کنترل پلیس درآمد

افزایش تنش در روابط ترکیه و هلند

کاردار سفارت هلند به وزارت خارجه ترکیه احضار شد

لغو سخنرانی انتخاباتی مقامات ترکیه در جمع ترک تبارهای هلند

حمله لفظی اردوغان به مقامات هلند: آنها طرفدار نازی ها هستند

وزیر امور خانواده ترکیه
وزیر امور خانواده ترکیه