بر اساس قانون اساسی گرجستان، قانون شفافیت نفوذ عوامل خارجی از روز چهارشنبه (29 می) پس از انتشار در وب سایت قوه مقننه گرجستان لازم الاجرا خواهد شد. برای وتوی یک قانون توسط رئیس جمهوری گرجستان، حداقل 76 تن از 150 نماینده مجلس ملی این کشور می بایست با لغو حق وتوی رئیس جمهوری موافقت کنند. حزب حاکم “رویای گرجستان- گرجستان دموکراتیک” دارای 84 کرسی در مجلس ملی است.
ناگفته نماند که پیش از این، در میانه ماه جاری میلادی، سالومه زاروبیشویلی قانون شفافیت نفوذ عوامل خارجی را وتو کرد، اما توضیح داد که این قانون "گرجی، اروپایی و غیردموکراتیک نیست. پس از لغو مصوبه توسط رئیس جمهوری، مجلس ملی گرجستان این قانون را با حداقل 76 نماینده به تصویب دوباره خواهد رساند و سند مصوبه را منتشر خواهد کرد. متعاقب انتشار این قانون باید به امضای شخص رئیس جمهوری گرجستان برسد. اما در صورت امتناع، این قانون با امضای "شالوا پاپواشویلی" رئیس مجلس ملی گرجستان به مرحله اجرا خواهد رسید.
آمریکا و اتحادیه اروپا پیش از این دولت و مردم گرجستان را به انواع تحریم ها و محدودیت ها تهدید کرده اند. به گفته مقام های غربی قانون شفافیت نفوذ عوامل خارجی نباید در مجلس ملی گرجستان تصویب شود. این در حالی است که کشورهای غربی از جمله آمریکا پیش تر این قانون را تصویب و اجرایی کرده اند. آمریکا قانون عوامل خارجی را در سال 1983 میلادی تصویب کرده است. رهبران حزب حاکم "رویای گرجستان" بارها تصریح کرده اند که قانون موصب شده در مجلس ملی گرجستان تمامی از قانون مشابه در آمریکا کپی شده است. در این شرایط ، این حقیقت که چرا دولت های غربی قانونی را تصویب می کنند، اما از تصویب آن در کشورهای دیگر ابراز نارضایتی می کنند، قابل تامل و سوال برانگیز است؟
پیش از این، بروکسل تصویب قانون عوامل خارجی را متناسب با درخواست عضویت گرجستان در اتحادیه اروپا قلمداد نکرده است. "جیمز اوبراین" دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور اروپا و اوراسیا نیز گفته بود اگر دموکراسی در گرجستان مختل شود، آمریکا تحریم هایی را علیه مقامات دولت تفلیس اعمال خواهد کرد. مخالفان دولت تفلیس قانون عوامل خارجی را "قانون روسی" معرفی می کنند و معتقدند قانون مصوب در مجلس ملی گرجستان با توصیه مسکو و بر اساس خواست و اراده "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه در گرجستان توصیب شده است.
به هر حال، بر اساس لایحه پیشنهادی دولت گرجستان که در مجلس این کشور تصویب شده است، نهادهای غیردولتی که بیش از 20 بودجهشان از خارج تأمین میشود میبایست تحت عنوان کارگزار یا "عامل خارجی" ثبت شوند، زیرا نماینده وحامی منافع یک یا چند کشور خارجی هستند. سازمانهای مشمول ملزم به ثبتنام به عنوان نماینده و ارائه اظهارنامههای مالی سالانه خواهند بود. در صورت تخلف، معادل 25 هزار لاری رقمی نزدیک به 10 هزار دلار آمریکا جریمه خواهند شد. هدف تهیه کنندگان قانون عوامل خارجی، جلوگیری از نفوذ کنترل نشده خارجی بر رسانههای گروهی و نهادهای سیاسی کشور و اثرگذاری منفی در جامعه مدنی اعلام شده است.
در همین زمینه، "یوگنی پریماکوف"، رئیس آژانس فدرال کشورهای مشترک المنافع روسیه (Rossotrudnichestvo) و صاحبنظر برجسته روس معتقد است: کارگران و کارمندان نهادهای غیردولتی و اپوزیسیون گرجستانی طرفدار غرب از «دموکراسی» دفاع نمیکنند، بلکه از حق خود برای ادامه دریافت پول از صاحبان غربی خود دفاع میکنند. به طوری که نه مقامات مالیاتی، نه همکارشان و نه شهروندان گرجستان در مورد مبالغ دریافتی از منابع خارجی اطلاعی ندارند.
در یک جمع بندی کلی از لغو وتوی قانون عوامل خارجی توسط مجلس ملی گرجستان، باید گفت: دولت مردان تفلیس به رغم گرایشات غربی، در عمل نشان داده اند که برای استقلال سیاسی کشورشان ارزش و اهمیت ویژه ای قائل هستند و می توان آن ها را نماینده واقعی مردم در گرجستان مستقل قلمداد کرد.
نویسنده: طالبی