جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا دو سال پس از حمله به ساختمان کنگره این کشور، اذعان کرد: ما به یک نقطه عطف در تاریخ آمریکا رسیده ایم و ششم ژانویه یادآور این است که هیچ چیز در مورد دموکراسی ما تضمین شده نیست.

جو بایدن، در اظهار نظر خود در سالگرد حمله طرفداران ترامپ به ساختمان کنگره تصریح کرد، با وجود اختلاف نظرها باید یک صدا بگوییم که در آمریکا هیچ جایی برای تحریک یا خشونت سیاسی وجود ندارد.

وی خطاب به افرادی که آنها را قهرمان حفاظت از دموکراسی آمریکا خواند، گفت: تهدیدها، خشونت‌ها، بی رحمی اتفاقی که در ششم ژانویه رخ داد، همه واقعی هستند.

حمله ششم ژانویه 2021 به ساختمان کنگره آمریکا از سوی گروهی از حامیان دونالد ترامپ رییس جمهوری وقت آمریکا شکل گرفت. در واقع ترامپ که انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 را به رقیب دموکرات خود، جو بایدن، باخته بود، با ادعای تقلب در انتخابات، به تحریک هواداران و حامیان خود برای اعتراض به نتیجه آن پرداخت.

ترامپ نظام سیاسی آمریکا را فاسد خواند؛ سیستم رای گیری را زیر سئوال برد و از وقوع تقلب گسترده سخن گفت. بدین ترتیب وی به گفته رقبایش، عملا شبه کودتایی را با هدف برهم زدن فرآیند انتخاب جو بایدن سامان کرد.

هواداران ترامپ نیز به ساختمان کنگره حمله بردند که بر اثر آن، 5 تن از جمله دو پلیس کشته شدند. این اتفاق بی سابقه در تاریخ آمریکا، از سوی برخی سیاستمداران و رسانه ها، حمله به نماد دموکراسی لقب گرفت.

مهاجمان در این حمله، به هدف خود برای تغییر نتایج انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا نرسیدند اما هرج و مرج سیاسی ناشی از آن همچنان در این کشور ادامه دارد. در پی این حمله، ترامپ به دلیل اظهاراتش پیش از حمله به ساختمان کنگره و تحریک هواداران، از سوی دموکرات‌ها استیضاح شد. ولی این استیضاح کاری از پیش نبرد و سنا در نهایت ترامپ را تبرئه کرد. 

وزارت دادگستری آمریکا نیز به پیگرد و محاکمه عاملان این حادثه پرداخت و کمیته ای با هدف تحقیق در مورد حلمه ششم ژانویه به کنگره تشکیل شد. این کمیته پس از 18 ماه تحقیق و بررسی، گزارش کاملی در مورد تحقیقات خود درباره حمله به ساختمان کنگره را منتشر کرد و به رغم تبرئه ترامپ توسط سنا در دادگاه فوریه 2021 ، این کمیته او را در این شورش مقصر دانست.

حادثه 6 ژانویه 2021  اما حادثه ای خاص بود که نه تنها شکاف روز افزون بین محافظه کاران و دموکرات ها و دو قطبی شدن را در جامعه آمریکا نشان داد، بلکه به وضوح دموکراسی شکننده را در این کشور آشکار ساخت .

در حال حاضر نیز تنش های سیاسی در آمریکا ادامه دارد و شکاف میان دموکرات ها و جمهوریخواهان نه تنها افزایش یافته، بلکه در میان احزاب نیز بروز کرده است. موضوع در رای گیری اعضای مجلس نمایندگان برای انتخاب رییس جدید به اوج رسید تا جایی که کوین مک کارتی با پانزده بار رای گیری سرانجام به این سمت دست یافت؛ رخدادی که در حدود 160 سال اخیر آمریکا سابقه نداشته است. 

این وضعیت سبب شده است که تحلیلگری به نام کریسینا هارتمن در مقاله ای در نشریه هیل بنویسد: من می ترسم که ایالات متحده با شکنندگی دولتی بیش از آن چه که بسیاری تصور می کنند، مواجه شود. مردم به دولت خود اعتماد ندارند و نهادهای عمومی - از جمله رسانه ها - برای بازگرداندن این اعتماد، کار چندانی انجام نمی دهند.

برخی معتقدند، ادامه این روند، آینده دموکراسی نوع آمریکایی را به خطر خواهد انداخت. 

/118

نویسنده: آتوسا دینیاریان