اکنون نیز «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا در اظهاراتی رسمی اذعان کرده است که آمریکا در زمینه های مختلف از جهان عقب مانده است. بایدن گفت: "با وجود این که برای مدت زمانی طولانی آمریکا در جهان پیشتاز بوده است، اما اکنون جهان از ما پیشی گرفته است."
اذعان بایدن درحالی است که اندیشمندان مختلف طی سال های اخیر در مورد افول آمریکا در زمینه های مختلف سیاسی واقتصادی واجتماعی هشدار داده بودند. براساس گزارش های منتشر شده، اقتصاد آمریکا از نظر کیفیت زیرساختها هم اکنون در رتبه سیزدهم قرار دارد. این موضوع در مورد وضعیت جادهها، پل ها، آزاد راهها و همه زیرساختها صدق میکند و دسترسی به آب اشامیدنی سالم برای بسیاری از شهروندان این کشور مقدور نیست.
در موضوع کودکان نیز بنا برگزارش سازمان همکاری فرصتهای اقتصادی، آمریکا در رتبه سی و پنجم یا سی و ششم سرمایه گذاری بر روی مراقبت از کودکان قرار دارد و بسیاری از کودکان در آمریکا از تحصیل بازمانده اند.
شیوع کرونا، بحران مالی و ورشکستگی اقتصادی بسیاری از بنگاه های اقتصادی، مشکلات امنیتی داخلی وافزایش جرائم نیز سبب شده تا جایگاه آمریکا طی سال های اخیر در جهان تضعیف شود.
«دیوید لئون هارد» کارشناس سیاسی در این زمینه می نویسد: "درآمد، ثروت و امید به زندگی در آمریکا برای بسیاری از مردم بی معنی شده است که این موضوع به خشم ملی تبدیل شده و شکاف های سیاسی را تشدید کرده است."
هزینه های بالای دولت آمریکا در بخش نظامی
این درحالی است که این کشور طی شش دهه گذشته بیش از 24 تریلیون دلار بابت امور نظامی و جنگی در جهان هزینه کرده است که به طور متوسط، رقم 400 میلیارد دلار در سال را در بر می گیرد.
حضور نظامی و جنگ در افغانستان، عراق، کشورهای آفریقا و پایگاه های نظامی این کشور در سطح جهان تنها نمونه هایی از هزینه کردهای سران این کشور است.
نشریه صهیونیستی «جروزالم پست» در این مورد نوشت: "اکنون آمریکا بیش از 800 پایگاه نظامی (رقمی 20 برابر جمع چهار ارتش قدرتمند جهان) و 200 هزار نیروی نظامی در خارج از مرزها دارد و این نیروها در 150 کشور از مجموع 195 کشور جهان پراکنده هستند.
سیاست های نظامی آمریکا و تلاش برای سلطه گری بر جهان، مداخله در امور کشورها، تاکید بر سیاست های یکجانبه گرایانه و خروج این کشور از توافق ها و پیمان نامه های بین المللی، اتخاذ سیاست های تنبیهی و تحریمی علیه بسیاری از کشورهای جهان و افزایش مشکلات داخلی، به ضعیف تر شدن آمریکا شدت بخشیده است.
در حال حاضر جامعه آمریکا با مسائل و معضلات مختلفی مانند افزایش تبعیض نژادی و تشدید فشارها علیه سیاه پوستان، بحران مهاجرت و افزایش خشونت علیه لاتین تبارها، معضل آزادی حمل سلاح در آمریکا و افزایش روز افزون خشونت در این کشور، افزایش تنش های اجتماعی با توجه به شکاف فزاینده بین فقیر و غنی مواجه است.
این شرایط سبب شده تا آمریکا که همواره تلاش می کرد با عناوینی مانند دموکراسی، آزادی، رفاه، رونق اقتصادی، رعایت حقوق بشر خود را برتر دانسته و کشورهای دیگر را متهم کند اکنون خود از داخل در خطر فروپاشی قرار گیرد تا آنجا که بایدن حتی شکست سیاست های آمریکا در عرصه خارجی را بپذیرد که خروج ناگهانی نیروهای آمریکا از افغانستان مصداقی بر آن است.
«عبدالباری عطوان» کارشناس سیاسی وسردبیر روزنامه رای الیوم با اشاره به اینکه آمریکا امروز در برابر دو راهی بسیار خطرناکی قرار گرفته است و در حال از دست دادن سلطه و اعتبارش در جهان است، گفت: "قدرت آمریکا به علت افراط در سوءاستفاده از قدرت و توسل بیش از اندازه به زور و اعمال تحریمها و نقض حقوق بشر و به راه انداختن جنگهای ویرانگر، در حال افول است."
به نظر می رسد مقامات آمریکا اکنون درحالی به افول قدرت این کشور اذعان می کنند که این کشور مدتهاست این مسیر را آغاز کرده است.
نویسنده: اتوسا دینیاریان
117