ایران پرس- نخست وزیر پاکستان در پاسخ به انتقاد احزاب این کشور درباره کمک مالی عربستان به اسلام آباد گفت، ریاض در قبال ارائه این کمک مالی هیچ شرطی نگذاشته است.

«عمران خان» اظهار داشت، این  کمک مالی از عربستان به علت اوضاع وخیم اقتصادی برجا مانده از دولت های قبل به ویژه حزب نواز پاکستان درخواست شده است.

وی افزود، دولت سابق پاکستان (حزب مسلم لیگ نواز) خود بارها از عربستان سعودی کمک مالی دریافت کرده، اما این کمک ها در راه منافع شخصی و حزبی هزینه شد.

عمران خان گفت، مردم نگران نباشند و فریب تبلیغات پوچ و گسترده سران مخالف دولت پاکستان را نخورند؛ به یاری شما مردم به زودی پاکستان از مشکلات مالی خارج خواهد شد.

این سخنان نخست وزیر پاکستان پس از آن مطرح شد که شماری از گروه های سیاسی این کشور درباره مشطالبات عربستان در ازای کمک مالی 12 میلیاردلاری به اسلام آباد ابراز نگرانی کرده و خواستار شفاف کردن این مسئله از سوی عمران خان شدند.

مشکلات عدیده پاکستان در تامین منابع مالی برای هزینه های جاری دولت این کشور و اجرای پروژه های توسعه ای موجب شده تا عمران خان، مسئله دریافت وام از نهادهای مالی بین المللی یا کشورهای دیگر را در دستور کار قرار دهد.

پس از بی نتیجه بودن پیگیری های دولت پاکستان برای دریافت وام از صندوق بین المللی پول که با کارشکنی های آمریکا همراه بود، عمران خان به تازگی به عربستان رفت تا ضمن شرکت در کنفرانس جهانی سرمایه گذاری دراین کشور که «داووس صحرا» نامیده شده است، در گفتگو با مقامات عربستان نظر مساعد آنان را برای پرداخت وام به اسلام آباد جلب کند.

عربستان که بنا به ملاحظات مختلف تداوم و توسعه همکاری با پاکستان را با اهمیت می داند، پس از سفر عمران خان اعلام کرد که ریاض کمک 12 میلیارد دلاری در اختیار اسلام آباد قرار خواهد داد.

با انتشار این خبر، برخی محافل سیاسی و رسانه ای پاکستان درباره مطالبات عربستان در ازای ارائه  این وام ابراز نگرانی کرده اند و از عمران خواستند درباره این مسئله با مردم پاکستان صادقانه برخورد کند.

برغم آنکه عمران خان اعلام کرده مردم عربستان هیچ درخواستی در ازای پرداخت وام به پاکستان ندارد اما تردیدها همچنان درباره ورود اجباری این کشور به سیاست های ماجراجویانه ریاض و حتی واشنگتن در منطقه وجود دارد.

به خصوص آنکه مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا پس از انتشار خبر موافقت عربستان با کمک 12 میلیارد دلاری به پاکستان گفت، امیدواریم پاکستان خواسته‌های ما را در منطقه اجرایی کند.

این موضع پمپئو بشدت احزاب پاکستان را درباره پیامدهای دریافت وام از عربستان نگران کرده است.

بزرگترین نگرانی در بین مردم و گروه های سیاسی در پاکستان آنست که دولت این کشورمجبور شود برای جبران این وام عربستان، در کشتار مردم یمن شریک جنایات ریاض بشود که با محکومیت های گسترده مردمی در سطح جهان روبرواست. 

عربستان که در زمان  دولت سابق پاکستان با پاسخ منفی این کشور برای در جنگ علیه مردم بی دفاع یمن روبرو شده بود، باردیگر درصدد برآمده تا از طریق ارائه وام، دولت اسلام آباد برای همکاری در این جنگ تحت فشارهای سیاسی قرار دهد. به خصوص آنکه فرسایشی شدن جنگ و اقدامات گروه های مقاومت یمنی در هدف قرار دادن اهداف راهبردی در برخی مناطق عربستان،نشانه های جدی از شکست ریاض دراین جنگ را نمایان کرده است.

علاوه بر این، موافقت دولت اسلام آباد با گسترش فعالیت موسسات و مراکز آموزشی عربستان در پاکستان که مروج تفکرات افراطی هستند، از دیگر نگرانی های مطرح درباره پیامدهای دریافت وام از ریاض است. 113/118

نویسنده : محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید: 

سفر عمران‌خان به‌عربستان درسایه تحریم «داووس صحرا»/ تحلیل