ایران پرس- راه استیضاح رییس جمهور آمریکا با توجه به اینکه دو مجلس نمایندگان و سنا در اختیار جمهوری‌خواهان قرار دارد، بسیار طولانی و دور از انتظار است اما آشفتگی سیاسی ناشی از انتخابات پیش‌رو در آمریکا حتی در صورت طرح نشدن موضوع استیضاح، بی‌شک تاثیر منفی خود را بر اقتصاد و سهام خواهد گذاشت.

«جان کرودل» John Crudele نویسنده روزنامه نیویورک‌پست در تحلیلی که در پایگاه اینترنتی این روزنامه درج شد، نوشت: «دونالد ترامپ» معتقد است استیضاح وی می‌تواند باعث سقوط بازار سهام شود؛ هفته پیش نیز گفته بود در صورتی که چنین اتفاقی روی دهد مردم به مراتب فقیرتر خواهند شد.

البته هنوز چنین اتفاقی روی نداده است اما می‌توان چنین رویدادی را بررسی کرد.

بله؛ در صورتی که دونالد ترامپ از مقام خود کنار گذاشته شود و سیاست‌های اقتصادی وی دنبال نشوند، احتمال دارد شاهد افت در بازار سهام باشیم.

با این حال؛ از «استیضاح» تا کنار زدن ترامپ وی از قدرت، راهی طولانی پیش روست. می‌توان این را از "بیل کلینتون" نیز پرسید. استیضاح یک رییس جمهور به این معناست که در مجلس نمایندگان، اتهام‌هایی علیه وی مطرح شود.

بیل کلینتون

 

حتی اگر کار تا اینجا نیز بکشد، سنا هم باید درباره کنار گذاشتن رییس جمهور از قدرت نظر بدهد. با توجه به اینکه مجلس نمایندگان و سنا در حال حاضر در اختیار جمهوری‌خواهان قرار دارد، گام‌های اول و دوم از هم اکنون منتفی هستند؛ مگر اینکه زمانی که دموکرات‌ها بتوانند در انتخابات ماه نوامبر، کنترل هر دو مجلس را به دست گیرند که هنوز چنین چیزی محقق نشده است.

حتی در صورتی که دموکرات‌ها بتوانند مجلس نمایندگان را به دست گیرند و اتهام‌هایی را علیه وی مطرح کنند، این اقدام نیز راه به جایی نمی‌برد.

البته یک احتمال نیز در این میان مطرح می‌شود که حتی قبل از انتخاب وی نیز مصداق داشت؛ اینکه دونالد ترامپ کسی را به عنوان معاون خود انتخاب کند که جمهوری خواهان او را بر ترامپ ترجیح دهند. در واقع ترامپ با چنین کاری، هم حزبی هایش را علیه خود می‌شوراند.

به نظر می رسد این احتمال همچنان به جای خود باقیست، بخصوص اینکه ترامپ به مراتب محبوبیت خود را از دست داده است و جمهوری خواهان تصمیم بگیرند افسار حزبشان را از دست وی بازپس بگیرند؛ چنانچه بسیاری در حزب جمهوری خواه وی را همچنان فردی خارج از حزب قلمداد می کنند.

حتی با وجود نامحتمل بودن استیضاح، تهدید غیرمستقیمی را که ترامپ مطرح می کند باید بررسی کرد، وی گفته است در صورت اقدام برای استیضاحش، بازارهای سهام سقوط می کنند. ترامپ نگفته است کاری می کند که بازارهای سهام سقوط کنند، چرا که توان چنین کاری را ندارد، بلکه بیشتر مساله علت و معلولی در این میان مطرح می‌شود، یعنی پیامد ناخواسته‌ای که استیضاح ترامپ به وجود می‌آورد.

همانطور که پیشتر نیز گفته شده است، چنین اقدامی مسبوق به سابقه است. زمانی که بیل کلینتون در 1998 از سوی مجلس نمایندگان متهم شد، بازار سهام فشار زیادی را متحمل شد. با این حال درست در زمانی که بازار سهام در آستانه فروپاشی قرار داشت، خزانه داری وارد عمل شد و در اواخر دهه نود، نرخ سود بانکی را کاهش داد.

این اقدام باعث شد بازار واکنش چندانی به آشفتگی سیاسی نشان ندهد. در واقع، پولی که خزانه داری به بازار تزریق کرد باعث شد بازار شاهد رشدی حبابی نیز باشد که بلافاصله بعد از این اقدام نشانه های آن ظهور یافت.

به اظهارات ترامپ درباره اینکه در صورت استیضاحش، بازار بورس سقوط خواهد کرد، از زاویه‌ای دیگر نگاه کنیم. آیا طرح چنین موضوعی از سوی ترامپ برای مقابله با مساله استیضاح، اقدامی مناسب به شمار می آید؟ به دیگر سخن، آیا مردم آمریکا واقعا به آن اندازه به مساله بازار سهام اهمیت می دهند که طرح چنین مساله را بتوان تهدیدی موثر تلقی کرد؟

"جیمز کارویل" James Carville سخنی مشهور در زمان دور اول ریاست جمهوری کلینتون،  درباره اهمیت اقتصاد گفته بود و این دیدگاه اشتباه، سرانجام سر از کاخ سفید در آورده بود.

مردم به اقتصاد اهمیت می دهند ولی توجه به اصلی ترین طبیعت انسانی نشان می دهد مردم بیش از هر چیز دیگری می خواهند غذا به دست آورند و از خانواده های خود مراقبت کنند. با در نظر گرفتن این مساله، آنچه که ترامپ در هفته گذشته مطرح کرد شاید این مساله را به ذهن بیاورد که موضوع اصلی، بازار سهام است؛ ولی آیا واقعا همینطور است؟

براساس نظرسنجی موسسه گالوپ، فقط 54 درصد از بزرگسالان در آمریکا دارای سهام هستند. این دومین باری است که مالکیت در آمریکا تا این اندازه نازل است. این نظرسنجی شامل مالکیت سهام شخصی، سهام صندوق سرمایه گذاری یا حساب بازنشستگی فردی می شد، چیزهایی که مردم توجه چندانی به آن نشان نمی دهند.

کاسته شدن از میزان مالکیت خود گویای مسائل بیشتری است. در سال 2008 و پیش از شروع بحران اقتصادی، میزان درصد مالکیت روی رقم 62 درصد بود. شمار مردمی که اکنون صاحب خانه هستند به مراتب بیشتر از کسانی است که صاحب سهام هستند. دیگر اینکه 10 درصدی که ثروتمندترین آمریکایی‌ها را در خود دارد، 84 درصد از همه سهام را در اختیار دارند.

از این‌رو؛ تهدید ترامپ درباره اینکه بازار سهام سقوط می‌کند و «همه فقیرتر خواهند شد» چندان قانع کننده نیست؛ زیرا در نهایت این اقتصاد است که برای بیشتر آمریکایی‌ها اهمیت دارد نه بازار سهام و آمریکایی‌ها بیشتر به این مساله اهمیت می دهند.

آنچه که رییس جمهور آمریکا باید می گفت این بود که «اگر من استیضاح شوم، بسیاری از طرح های اقتصادی من لغو می شوند، کسب و کار کند می شود و بسیاری از مردم بیکار خواهند شد.» شاید بتوان گفت این تهدید تلویحی به مراتب بهتر می توانست باشد.

با همه اینها باید به خاطر داشت که حتی چنین اظهاراتی هم می تواند به زیان ترامپ باشد زیرا دشمنان وی خواهند گفت فقط یک چیز است که به معنی واقعی اقتصاد را با خطر روبه‌رو کرده است و این جنگ تجاری است که ترامپ با کشورهای گوشه و کنار دنیا به راه انداخته است.

در حالی که اقتصاد در آمریکا به مراتب بهتر از سال های پیش رشد کرده است (که البته دلیل آن نیز کاهش جنجالی مالیات هایی است که در بلند مدت به آمریکا آسیب وارد می کند)، دور از انتظار است که مردم آمریکا بخواهند صرف اینکه بازرسان تایید کنند ترامپ فساد دارد، بخواهند جمهوری خواهان را با آرای خود کنار بگذارند.

شاید بتوان گفت آنچه ترامپ درباره استیضاح به میان آورده است راهی زیرکانه برای واداشتن جمهوری خواهان به شرکت در انتخابات و رأی دادن به هم حزبی هاست. ولی این را نیز نمی توان گفت که صحنه سیاست در آمریکا در پاییز آینده آشفته نخواهد بود و همین آشفتگی نیز می تواند خیلی راحت با کاستن از اطمینان سرمایه گذاران خارجی به آمریکا و ایجاد وحشت در میان صاحبان عمده کسب و کار، به اقتصاد آسیب وارد کند.

پیشتر نیز گفته شده است که تحقیقات زیادی در خصوص حقه های کثیفی که دموکرات ها در طول انتخابات به کار برده بودند، در جریان است، لغو تحقیقات درباره هیلاری کلینتون، پرونده های ساختگی، درخواست های عجیب و غریب امنیت ملی برای صدور حکم بازرسی اف بی آی علیه ستاد ترامپ، گرایش اف بی آی به سوی ستاد کلینتون و علیه ترامپ جمهوری خواه و برنی سندرز که هم حزبی کلینتون نیز به شمار می آمد؛ فقط نمونه هایی از این اقدامات هستند.

 اگر دموکرات ها می خواهند در ادامه این مسیر دوام بیاورند، باید حملات خود علیه ترامپ را شدیدتر از آنچه که در حال حاضر در جریان است، ادامه بدهند. آنچه که "رابرت مولر"، بازرس ویژه تاکنون به آن دست یافته است به هیچ روی کافی نخواهد بود.

این اتفاق، شاید بزرگترین رویداد غیر سیاسی برای همه آمریکایی ها باشد و همین مساله نه فقط بر بازار سهام، بلکه بر اقتصاد نیز تاثیر منفی خواهد گذشت و به آن آسیب می زند. در صورتی که چنین اتفاقی روی دهد، پیش بینی ترامپ حتی با وجود استیضاح نشدن، محقق می شود.

مترجم: حسین جعفریامی

بیشتر بخوانید:

ترامپ: اگر استیضاح شوم، بازار آمریکا سقوط می‌کند

ترامپ؛ بدترین رئیس جمهور تاریخ آمریکا

درپی تشدید اعتراض‌ها، آیا ترامپ برکنار می‌شود؟

مفاد استیضاح ترامپ در کنگره فاش شد

بیل کلینتون