آمارهای رسمی منتشرشده توسط وزارت امور خارجه ایرلند نشانگر افزایش قابل توجه درخواست گذرنامه ایرلندی از سوی شهروندان بریتانیا به دلیل بیم از تبعات"برگزیت" است.

 براساس آمار وزارت امور خارجه ایرلند که روز جمعه منتشر شد، در سال 2016 ، حدود65 هزار بریتانیایی، درخواست دریافت گذرنامه ایرلندی را به مقامات این کشور ارائه دادند که نسبت به سال 2015 میلادی، 40 درصد رشد داشته است.

اکثر این درخواست‌ها بعد از زمان برگزاری همه‌پرسی 23 ژوئن 2016 که منجر به رأی بریتانیایی ها به خروج از اتحادیه اروپا شد، صورت گرفته است.

نکته قابل توجه اینکه دولت بلژیک نیز اعلام کرده که درخواست بریتانیایی ها برای دریافت گذرنانه این کشور که از گذرنامه های معتبر در جهان محسوب می شود ، در چند ماه اخیر افزایش قابل توجهی داشته است.

به نظر می رسد پیش بینی ها در باره پیامدهای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) اکنون در حال تحقق است.

یکی از مواردی که از سوی تحلیلگران در این زمینه مطرح شده بود، تمایل فزاینده مردم بریتانیا برای خروج از این کشور و اقامت در دیگر کشورهای اتحادیه اروپا بویژه آن دسته از این کشورها که دارای وضعیت با ثباتی هستند با توجه به افزایش شاخص های منفی در اقتصاد بریتانیا است.

این مساله به طور اجتناب ناپذیری موجب بدگمانی مردم این کشور در باره وضعیت آینده مالی و اقتصادی خود و در نتیجه یافتن راهی برای برون رفت از این وضعیت با مهاجرت به دیگر کشورهای اروپایی شده است.

در واقع انتشار گزارش های جدید در باره  پیامدهای اقتصادی و اجتماعی جدی برگزیت موجب افزایش نگرانی ها در این کشور در باره اجرای آن شده است.

بویژه بخش هایی از بریتانیا مانند اسکاتلند که مردم آن به برگزیت رای ندادند، اکنون بیش از گذشته به مخاطرات اجرای آن پی می برند.

آخرین گزارش دراین زمینه، تحقیق منتشر شده از جانب"موسسه تحقیقات سیاست عمومی" بود که در آن اثرات منفی  برگزیت بر اقتصاد بریتانیا در 10 سال آینده بسیار گسترده تلقی شده است.

در گزارش این موسسه تاکید شده که  بریتانیا در یک دهه آینده با مشکلاتی از جمله رشداقتصادی پایین، تغییر ساختار جمعیتی، کاهش سرمایه‌گذاری، ضعف نیروی کار، سطح بالای بدهی‌ و فشارهای ناشی از کند شدن رشد اقتصاد جهانی مواجه خواهدبود.

همچنین مخالفان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بر زیان های مالی عظیم ناشی از اجرای برگزیت که در مرحله اول حداقل 100 میلیارد پوند برآورد شده، از دست دادن امتیازات تجاری بریتانیا در اروپا با خروج از بازار واحد اروپایی و افزایش ناامنی در این کشور با توجه به کاهش ارتباط ها با نهادهای امنیتی اروپایی اشاره می کنند.

با توجه به همین چشم انداز است که مردم بریتانیا در روندی فزاینده مسیر خروج از این کشور را در پیش گرفته اند.

طبیعتا ایرلند به عنوان یک کشور همسایه بریتانیا، گزینه مناسبی برای این مساله محسوب می شود.

بلژیک نیز با توجه به سطح بالای استانداردهای زندگی از دیگر کشورهای مقصد بریتانیایی ها محسوب می شود.

در همه‌پرسی 23 ژوئن، حدود52  درصد مردم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا و بیش از 48درصد آن ها به ماندن در این اتحادیه رأی دادند.

در این‌همه پرسی از میان بخش های مختلف بریتانیا شامل انگلیس، ولز، اسکاتلند و ایرلندشمالی، اکثریت انگلیسی‌ها و ولزی‌ها به برگزیت و بیشتر اسکاتلندی‌ها و ایرلندی‌ها به ادامه حضور کشورشان در اتحادیه اروپا رأی دادند.

ترزا می نخست‌وزیر بریتانیا اعلام کرده که قصد دارد ماده 50 پیمان لیسبون را تا پیش از پایان مارس 2017 فعال سازد که این مساله آغازگر روند مذاکرات درباره خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا خواهد بود./