این مساله موجب واکنش آلمان شده و در این راستا "هایکو ماس" وزیر امور خارجه این کشور در مورد تبعات منفی سیاست های اقتصادی رئیس جمهوری آمریکا بر اقتصاد جهانی هشدار داده است.
هایکو ماس روز شنبه در صفحه توییتر خود نوشت: "سیاست حمایت گرایانه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به همه به ویژه محرومترین افراد جوامع لطمه وارد خواهد کرد."
وزیر امور خارجه آلمان در این زمینه به مساله افزایش فقر در جوامع تاکید می کند. به گفته وی، اگر تجارت بین المللی متوقف شود، خانواده های ثروتمند 25 درصد از قدرت خرید خود را از دست می دهند اما این میزان برای خانواده های فقیر، 60 درصد خواهد بود.
ترامپ در راستای سیاست حمایت گرایی اقتصادی، با افزایش تعرفه ها بر واردات آمریکا، عملا وارد جنگ تجاری با بسیاری از اقتصادهای بزرگ جهان شده است. این تقابل حتی شرکای اروپایی واشنگتن را نیز شامل شده است. سیاست اقتصادی ترامپ در حمایت از تولید داخلی آمریکا و نقض موازین تجارت جهانی، با واکنش منفی شرکای اروپایی کاخ سفید، چین و کانادا مواجه شده است.
ترامپ اساسا اعتقادی به جهانی شدن تجارت ندارد و معتقد است که آمریکا بایستی از توافق ها و پیمان های تجاری چندجانبه خارج شود و به جای آن، به انعقاد توافق های تجاری دو جانبه روی آورد. به همین دلیل یکی از نخستین اقدامات وی با ورود به کاخ سفید، خارج کردن آمریکا از پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس آرام (تی.پی.پی) بود که دولت «باراک اوباما» از مبتکران و حامیان اصلی آن محسوب می شد.
ترامپ همچنین منتقد سازمان تجارت جهانی و مدعی است این نهاد تجاری در راستای منافع آمریکا قدم بر نمی دارد. وی به همین دلیل خواستار خروج آمریکا از این سازمان شده و به تازگی تهدیدات خود را در این باره تشدید کرده است.
ترامپ 14 اوت اعلام کرد، ایالات متحده ممکن است از سازمان تجارت جهانی خارج شود. ترامپ قبلاً هم تهدید کرده بود که سازمان تجارت جهانی را ترک می کند و اکنون می خواهد این تهدید را به اجرا درآورد. ترامپ مدعی است، قوانین سازمان تجارت جهانی فقط به سایر کشورها کمک می کند تا از ایالات متحده برای پیشرفت خود استفاده کنند. وی چین را به عنوان نمونه بارز این ادعای خود نام می برد که به زعم ترامپ، با ایالات متحده، جنگ تجاری واقعی دارد.
چین بزرگترین رقیب تجاری و اقتصادی آمریکا
چین بزرگترین رقیب تجاری و اقتصادی آمریکا در جهان به شمار می آید و دور جدید جنگ تجاری بین دو کشور تاکنون خسارات زیادی به مردم هر دو طرف وارد کرده است. بازنده نهایی این جنگ تجاری در واقع مردم کشورهای درگیر این جنگ خواهند بود که نتیجه آن را به صورت افزایش قیمت ها، کاهش قدرت خرید و بی مشتری ماندن تولیدات خود مشاهده می کنند؛ همچنان که پس از وضع تعرفه جدید 10 درصدی از سوی ترامپ بر 300 میلیارد دلار صادرات چین به آمریکا، اقدام متقابل چین در جنگ تجاری با نخریدن محصول سویای کشاورزان آمریکایی، شوک بزرگی را متوجه آنها کرده است.
روسیه نیز به عنوان رقیب دیگر بین المللی آمریکا به شدت منتقد رویکرد تجاری ترامپ است و تداوم آن را باعث بروز اختلالات عظیم در تجارت بین المللی می داند.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در این زمینه گفت: "کشورها ده ها سال برای هماهنگ کردن اقتصادهای خود با سیستم سازمان تجارت جهانی وقت صرف کرده اند اما ناگهان قدرت بزرگی (آمریکا) می گوید که امکان خروج از این سازمان وجود دارد."
اکنون مشخص شده است که صف متحدی از کشورها از رقبای جهانی تا شرکای اروپایی آمریکا، مخالف سیاست های حمایت گرایانه تجاری ترامپ هستند که باعث بروز بی نظمی و اختلال گسترده ای در تجارت جهانی شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
116
بیشتر بخوانید:
هشدار درباره رکود اقتصادی آمریکا؛ روندی بر خلاف ادعاهای ترامپ/ تحلیل
عقب نشینی ترامپ از اِعمال تعرفه بر کالاهای چینی/ تحلیل
تلاش ترامپ برای کم اهمیت جلوه دادن جنگ تجاری آمریکا با چین/تحلیل