ایران پرس - مساله یکجانبه گرایی آمریکا و تلاش این کشور برای گسترش سلطه خود که در دوره ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" تشدید شده، اکنون ابعاد جدید و بی سابقه ای یافته است.

یکی از مظاهر آشکار این رویکرد دولت ترامپ، تعیین تکلیف برای دیگر کشورها اعم از متحدان یا شرکای خود در زمینه مسائل دفاعی، امنیتی و تسلیحاتی است. واشنگتن در مساله بسیار مهم و حساس خریدهای تسلیحاتی متحدان و شرکای خود که در زمره تصمیمات حاکمیتی محسوب می شود دخالت می کند.

در این راستا آمریکا مصر را تهدید کرده در صورتی که به تصمیم خود برای خرید جنگنده  پیشرفته سوخو-35 از روسیه اصرار کند تحریم‌هایی را علیه این کشور اعمال خواهد کرد.

این هشدار در نامه "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا و "مارک اسپر" وزیر دفاع آمریکا به وزیر دفاع مصر مطرح شده است. این وزرای آمریکایی تهدید کرده‌اند چنانچه مصر خرید سوخو-35 را متوقف نکند، واشنگتن این کشور را تحریم خواهد کرد.

مصر خواستار خرید ده‌ها فروند جنگنده  سوخو-35  (نسل چهار پلاس) است. امضای قرارداد خرید این جنگنده ها در پایان سال 2018 انجام شد و این جنگنده‌ها از سال 2020 ارسال می گردند. قرار است این جنگنده‌ها جایگزین جنگنده های میگ -21 ساخت روسیه و جی-7 ساخت چین شوند. ارتش مصر با توجه به توانمندی بالای جنگنده سوخو -35 که جنگنده ای تک کابینه و دو موتوره، چند منظوره با قابلیت مانور بالا است خواهان به خدمت گرفتن آن است. در حالی که آمریکا در چارچوب سیطره بر بازار بین المللی تسلیحات و بیرون راندن روسیه از این بازار پرسود به بهانه های مختلف خواهان نخریدن تسلیحات روسی از جانب متحدان و شرکای خود است.

ضمن اینکه واشنگتن خواهان آن است که مصر به جای سوخو -35، جنگنده های آمریکایی را خریداری نماید.

این نخستین بار نیست که دولت ترامپ یکی از متحدان و شرکای آمریکا را تهدید به تحریم به دلیل خرید تسلیحات روسی می کند. با توجه به خرید سامانه موشکی اس-400 توسط ترکیه از متحدان ناتو و هند که از شرکای آمریکا محسوب می شوند، دولت ترامپ برخورد سختی با آنها کرده و خواهان لغو قراردادهای خرید این سامانه موشکی با روسیه از جانب آنکارا و دهلی نو شده است. 

پس از تهدیدهای آمریکا علیه ترکیه برای نخریدن سامانه موشکی اس-400 از روسیه و اجرایی کردن برخی از این تهدید ها از جمله اخراج ترکیه از برنامه جنگنده نسل پنجمی اف-35، واشنگتن به افزایش فشارها علیه هند پرداخته و حتی تهدید کرده که در صورت عدم تمکین هند از خواسته آمریکا درباره نخریدن سامانه موشکی اس-400، آن کشور را  تحریم خواهد کرد.

بر اساس قوانین کنونی آمریکا، اگر کشوری با روسیه روابط نظامی و یا اطلاعاتی داشته باشد، می تواند شامل تحریم های آمریکا شود. بند 231 قانون کاتسا کشورهای ثالث را که دارای قراردادهای مهم با بخش های دفاعی و تسلیحاتی روسیه هستند را واجد شرایط برای تحریم توسط آمریکا می داند. در عین حال واشنگتن مدعی است که خرید سامانه روسی اس-400 توسط هند، ادامه همکاری نظامی هند و آمریکا را با مشکل روبرو خواهد کرد. آمریکا درصدد است تا جای پای محکمی در بازار تسلیحاتی هند پیدا کرده و روسیه را از این بازار مهم  بیرون براند.

به گفته "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه: تحریم های واشنگتن علیه روسیه با هدف بیرون راندن این کشور از بازارهای تسلیحاتی و انرژی در جهان صورت می گیرد. اکنون تحت عنوان تحریم ها علیه مسکو، این بهانه برای واشنگتن فراهم شده است.

آمریکا به روسیه به چشم یکی از بزرگترین رقبای خود در بازار تسلیحاتی می نگرد. به همین دلیل در تحریم های جدید علیه روسیه در چارچوب کاتسا، شرکت های تسلیحاتی روسیه هدف قرار گرفته اند تا از دامنه فعالیت آنها در بازارهای جهانی کاسته شود. با این حال هم ترکیه و هم هند بر خرید سامانه موشکی اس-400 از روسیه به رغم فشارهای آمریکا تاکید کرده اند.

نهایی شدن و اجرای قرارداد خرید سامانه موشکی اس-400 نشانه عزم ترکیه و هند برای مقابله با زورگویی آمریکا و تاکید بر استقلال عمل در زمینه سیاست دفاعی و خریدهای تسلیحاتی خود است. انتظار می رود که مصر نیز واکنش مشابهی به تهدید تحریمی آمریکا در زمینه خرید هواپیماهای جنگنده سوخو-35 نشان داده و بر استقلال عمل خود در زمینه نظامی و تسلیحاتی تاکید کند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

139/117

بیشتر بخوانید:

آمریکا انتقال تجهیزات جنگنده اف-35 به ترکیه را متوقف کرد

سامانه اس 400؛ افزایش اختلافات ترکیه و آمریکا

واکنش روسیه به تشدید فشارهای آمریکا به ترکیه در باره اس- 400/ تحلیل

رویکرد زورمدارانه آمریکا درباره خریدهای تسلیحاتی