تحلیل:

ایران پرس: سایت شبکه تلویزیونی آمریکایی «ان‌بی‌سی» در گزارشی با اشاره به گسترش افراطی‌گری در فضای آنلاین، درباره تبعات امنیتی دوقطبی‌شدن فضای سیاسی ایالات متحده هشدارداده و با اشاره به حمله مرگبار سال نو میلادی در نیواورلئان نوشت: "شاهد یک طوفان کامل هستیم. افراطی گری آنلاین و قطبی شدن فضای سیاسی، خطر حملات را افزایش داده اند."

این رسانه آمریکایی، پراکندگی افراط‌گرایان و تنوع ایدئولوژی آنها را یکی از ابعاد افراط گرایی در شرایط جدید ارزیابی کرد و با اشاره به اینکه اکنون پلیس فدرال آمریکا و سایر نهادهای امنیتی باید با مهاجمان منفرد با ایدئولوژی های مختلف مبارزه کنند، شبکه های اجتماعی و الگوریتم های آنلاین را عامل افزایش ایزوله شدن آنها دانست و نوشت: الگوریتم های آنلاین باعث افزایش خشم و تشدید قطبی شدن و افراط گرایی می شوند.

ضمن اینکه مهاجمان مسلح دیگر مثل گذشته برخاسته از یک ایدئولوژی واحد نبوده و مهاجمان معمولا از ایدئولوژی های مختلفی الهام می گیرند و ممکن است حتی فرد مهاجم، ایدئولوژی راست افراطی را با بنیادگرایی دینی ترکیب کرده باشد.

اذعان این شبکه آمریکایی به افزایش تهدیدات ناشی از دو قطبی شدن فضای سیاسی آمریکا که با افزایش قابل توجه خشونت سیاسی و حملات مسلحانه همراه شده و نماد آن حمله اخیر در نیواورلئان است بار دیگر مساله تروریسم داخلی در ایالات متحده را در مرکز توجه  قرار داده است.

یک شهروند ۴۲ ساله آمریکایی به نام «شمس الدین بحر جبار» از شهر دالاس ایالت تگزاس، در اولین روز سال نوی میلادی در شهر نئواورلئان ایالت لوئیزیانا با خودروی خود به میان گروهی از افرادی آمد که جشن سال نو به پا کرده بودند و سپس اقدام به تیراندازی کرد. وی علاوه بر پرچم «داعش»، تعدادی سلاح و بمب در خودروی وانت خود به همراه داشت. عامل حمله نیواورلئان سابقه خدمت در ارتش ایالات متحده آمریکا را داشته است.

«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا گفت: "نشانه‌ها حکایت از آن دارد که عامل حمله مرگبار در نیواورلئان از داعش الهام گرفته بود."

 

همزمان انفجار یک خودرو «سایبرتراک» تسلا مقابل هتل «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا در لاس‌وگاس در ایالت نوادا موجب مرگ یک تن و زخمی شدن هفت تن دیگر شد؛ حادثه‌ای که به عنوان یک اقدام تروریستی در حال بررسی است.

هر چند شبکه «ان.بی.سی» در گزارش خود تلاش کرده تا افزایش خشونت سیاسی را با شبکه های اجتماعی و الگوریتم های آنلاین  پیوند بزند، اما باید گفت که ریشه تروریسم داخلی در آمریکا به دهه ها قبل بر می گردد و گروهها و افراد معترض در آمریکا تاکنون برخی حوادث تروریستی بزرگ را رقم زده اند.

اجزای مهم تروریسم داخلی در آمریکا، افراد و گروههای شبه نظامی دارای دیدگاههای محافظه کارانه و راست گرایانه هستند. جنبش ها و گروههای راست گرای افراطی گستره متنوعی را از هواداران اختیارات دولت های ایالتی و مخالفان سیاست های دولت فدرال تا گروههای نژاد پرست و مخالف اقلیت های نژادی و مذهبی در آمریکا تا افراد دارای گرایشات راست افراطی که دیدگاههای ضد مهاجرتی داشته و خواهان به اصطلاح تفوق سفید پوستان در آمریکا هستند ونیز هواداران نظریه توطئه را شامل می شود.

حادثه حمله به کنگره آمریکا در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ ازسوی هواداران خشونت طلب دونالد ترامپ که بسیاری ازآنها از اعضا وهواداران جنبش ها وگروههای راست گرای افراطی شبه نظامی بودند، موجب توجه عمومی به مساله مزمن و روبه گسترش تروریسم داخلی درآمریکا شد. جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در ژانویه ۲۰۲۱ هواداران مسلح ترامپ را «تروریست‌های داخلی» خواند. این موضع بایدن بسیارمهم تلقی می‌شود زیرا دربطن آن «اعترافی دیرهنگام» به ماهیت تروریستی گروههای راست گرای افراطی هوادار برتری نژاد سفید نهفته است.

با توجه به حوادث تروریستی چند سال اخیر در آمریکا می توان به جنبه جدیدی از خشونت سیاسی در این کشور مدعی رهبری جهان سرمایه داری یعنی خشونت برخاسته از ایدئولوژی های افراط گرایانه از جمله سلفی گری اشاره نمود که حمله اخیر در نیواورلئان در شب سال نوی میلادی را باید منبعث از آن دانست.

از سوی دیگر شرایط اقتصادی و اجتماعی در تشدید افراط گرایی موثر بوده و عواملی مانند بحران مالی سال ۲۰۰۸، همه‌گیری کرونا و بی ثباتی اقتصادی باعث افزایش ناامیدی و در نتیجه گرایش به افراط‌گرایی شده است. البته سایت شبکه ان بی سی، با اشاره به افزایش حملات تندروها در سال ۲۰۲۴، این حملات را بیشتر از اینکه ناشی از ایدئولوژی های دینی بنیادگرایانه باشد تحت تاثیر تفکرات راست افراطی ارزیابی کرده است.

به نظر می رسد، نقش گروهها و افراد راست گرای افراطی خشونت گرا، در سیاست داخلی آمریکا پر رنگ شده و انتظار می رود که آنها موجب بروز حوادث خشونت بار و تروریسم در عرصه سیاسی آمریکا شوند.

«الخاندرو مایورکاس» وزیر امنیت داخلی آمریکا در اواخر سال ۲۰۲۱، در سخنانی تصریح نمود: "افراط‌ گرایی خشونت‌آمیز داخلی یکی از بزرگ‌ترین تهدیدهای مرتبط با تروریسم برای ایالات متحده است."

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117