تحلیل؛

ایران پرس: «دید بان حقوق بشر» هشدار داد: دوره دوم ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» تهدیدی برای حقوق بشر در ایالات متحده و جهان است و به همین دلیل نهادهای مستقل و جامعه مدنی باید رئیس‌جمهور جدید را در این زمینه پاسخگو کنند.

در گزارش این نهاد حقوق بشری آمده است: بنا بر اعلام «سازمان عفو بین الملل»، دوره دوم ریاست‌ جمهوری دونالد ترامپ در ایالات متحده تهدیدی جدی برای حقوق بشر در داخل این کشور و در سطح جهانی است. این نگرانی‌ها به دلیل شناخت سابقه ترامپ در نقض حقوق بشر در دوران ریاست جمهوری پیشین مطرح شده است که وی را طرفدار برتری‌طلبی سفیدپوستان، سیاست‌های ضددموکراتیک و ضدحقوق بشری نشان داد. علاوه بر این از جمله وعده‌های انتخاباتی وی، جمع‌آوری و اخراج میلیون‌ها مهاجر و انتقام از مخالفان سیاسی بوده است.

هشدار این نهاد حقوق بشری در باره پیامدهای وخیم ریاست جمهوری دوباره ترامپ برای آمریکا و جهان در زمینه حقوق بشر با توجه به عملکرد فاجعه بار وی در این عرصه معنا پیدا می کند. ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود از ژانویه 2017 تا ژانویه 2021 در داخل آمریکا مروج اندیشه ها و رویکردهای نژاد پرستانه بوده و به طور ضمنی و حتی در مواردی آشکارا به برتری نژاد سفید و تحقیقر رنگین پوستان و یا لاتین تبارها پرداخت. ترامپ هم چنین با ممنوعیت ورود مسلمانان از چند کشور عملا رویکردی مبتنی بر تبعیض دینی در قبال مهاجران را در پیش گرفت.

سازمان عفو بین‌الملل سابقه نقض حقوق بشر دونالد ترامپ را در دوره اول ریاست جمهوری وی مستند کرده است.  این موارد شامل سیاست‌ها و تلاش‌هایی برای اخراج پناهجویان و جداسازی خانواده‌ها در مرز ایالات متحده و مکزیک، تقویت نگاه نژادپرستانه علیه جوامع سیاه‌پوست و دیگر اقلیت‌های نژادی، اتخاذ سیاست‌هایی برای مجازات خانواده‌های کم‌درآمد و محرومیت از دسترسی به خدمات بهداشتی در کنار دامن زدن به شورش‌های خشونت‌آمیز برای تغییر نتایج انتخابات شده است.

گزارش دیدبان حقوق بشر با اشاره به رویکرد دیکتاتورمابانه ترامپ آورده است: «پروژه ۲۰۲۵» یک برنامه دولتی تدوین شده از سوی مشاوران و متحدان سیاسی سابق ترامپ است که خط مشی‌های نژادپرستانه و آزاردهنده دیگری را که دولت جدید ممکن است اتخاذ کند، تشریح می‌کند. با اینکه ترامپ ارتباط خود با این پروژه را تکذیب کرده است اما بسیاری از سخنان او به اصول این برنامه شباهت دارند. ترامپ همچنین تاکید کرده که از مخالفان سیاسی‌اش انتقام خواهد گرفت. ترامپ هم چنین با تأمین مالی کمک‌های بشردوستانه و تلاش‌ها برای حفاظت از غیرنظامیان در درگیری‌ها و بحران‌های بزرگ مخالف است. ضمن آنکه احتمال همکاری ترامپ با دولت‌های نقض‌کننده حقوق بشر، خطر تقویت این دولت‌ها در جهت آسیب رساندن بیشتر به مردم و ادامه چرخه‌های سوءاستفاده و مصونیت از پاسخگویی در سراسر جهان را به دنبال دارد.

بی اعتنایی ترامپ به مساله حقوق بشر و نیز نگرش دوگانه او به این امر در عرصه جهانی نیز از جمله موارد قابل توجه در زمینه کارنامه حقوق بشری وی است. دونالد ترامپ از همان اوان روی کار آمدنش در دوره نخست ریاست جمهوری اش آشکارا اعلام کرد که به کاری به مسائل داخلی به ویژه وضعیت حقوق بشر در کشورهای متحد امریکا ندارد.

این همان رویکرد دوگانه واشنگتن در قبال حقوق بشر است که آن رادر باره کشورهای دشمن یا رقیب آمریکا با حساسیت فوق العاده دنبال می کند، اما درباره کشورهای دوست ومتحد واشنگتن مانند عربستان سعودی کاملا آن را نادیده می گیردیکی از مصادیق این امر بی اعتنایی کامل دولت ترامپ به قتل وحشیانه  جمال خاشقچی روزنامه‌نگار مخالف محمد بن سلمان ولیعهد سعودی بود .به رغم اعتراف سعودی ها به این مساله اما دولت ترامپ هیچ واکنش منفی و یا اقدام در راستای مجازات عربستان سعودی صورت نداد.

 نکته مهم اینکه دونالد ترامپ در واکنش به اغتشاشات سال 2019 در ایران در قامت یک مدافع حقوق بشر ظاهر شده و ادعای حمایت از مردم ایران را نمود . دونالد ترامپ به امید دستیابی به خواسته های نامشروعش در قبال ایران به حمایت از این ناآرامی ها و اغتشاشگران پرداخته و خواهان حمایت جامعه بین المللی از آنها شد.

در حالی که دولت ترامپ پس از خروج از برجام در سال 2018 سیاست فشار حداکثری علیه ایران را در پیش گرفته و شدیدترین وبی رحمانه ترین تحریم های ضد بشری را علیه ملت ایران به مورد اجرا گذاشت. بدین ترتیب مشخص است که ترامپ از مساله حقوق بشر به مثابه ابزاری برای اعمال فشار به کشورهای مخالف سلطه آمریکا استقاده کرده و در مقابل با بی اعتنایی کامل با نقض حقوق بشر توسط متحدان آمریکا برخورد می کند.

نویسنده: سيد رضا ميرطاهر

 112