نخستوزیر مجارستان در آستانه انتخابات پارلمان اروپا در گردهمایی حزب فیدز مجارستان گفت: "امروز در بروکسل اکثریت با طرفداران جنگ است و سیاست اتحادیه اروپا منطق جنگطلبی را در پیش گرفته است."
ویکتور اوربان همچنین با تاکید بر اینکه بوداپست به طرفداری از هیچ کدام از طرفین جنگ وارد معرکه نخواهد شد، هشدار داد: "بروکسل در حال بازی با آتش است زیرا جنگ میان روسیه و اوکراین گردابی است که میتواند اروپا را به اعماق خود بکشاند."
هشدار نخست وزیر مجارستان درباره ورود احتمالی ناتو به جنگ اوکراین با توجه به موضع گیری های برخی سران اروپایی به خصوص فرانسه در این زمینه یعنی تشویق ورود کشورهای عضو ناتو به جنگ اوکراین معنا پیدا می کند.
«امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه چندی پیش پس از میزبانی نشستی که با حضور سران و مقامهای بلندپایه ۲۰ کشور در پاریس برگزار شد، اظهار داشت: "با وجود آنکه در حال حاضر، اجماعی برای اعزام نیروهای ناتو به میدان نبرد وجود ندارد، اما هیچ چیزی را نمیشود رد کرد. ما هر کاری که لازم باشد انجام میدهیم تا روسیه پیروز نشود."
البته «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین در واکنش به اظهارات مکرون، گفت: "تا زمانی که اوکراین مقاومت میکند، ارتش فرانسه میتواند در قلمرو فرانسه بماند."
مسلما اعزام نیروهای کشورهای اروپایی عضو ناتو به اوکراین از سوی مسکو به مثابه اقدام نظامی ناتو علیه روسیه قلمداد شده و می تواند موجب واکنش شدید آن شود.
بدین ترتیب اقدام خطرناکی که رئیس جمهور فرانسه مدافع عملی شدن آن است می تواند به صورت بالقوه کلید جنگ بین روسیه و ناتو و در نهایت جنگ جهانی سوم را بزند.
با توجه به این مساله موضع مکرون با مخالفت و انتقاد بسیاری از اعضای اروپایی ناتو به خصوص آلمان مواجه شده و این کشورها با اعزام نیرو به اوکراین مخالفت ورزیده اند. بریتانیا، اسلواکی، رومانی و ایتالیا نیز اعزام نیروی نظامی ناتو به اوکراین را رد کردهاند.
«بوریس پیستوریوس» وزیر دفاع آلمان در واکنش به اظهارات مکرون گفت: "اعزام نیرو کمکی به حل مشکلات کییف نمیکند."
با این حال رئیسجمهور فرانسه با تاکید بر ایده خود برای اعزام نیروهای ناتو به اوکراین با توجه به مخالفت اکثر کشورهای عضو ناتو با این امر، از متحدان کییف خواست «بزدل» نباشند.
نکته مهم اینکه این موضع مکرون حتی در داخل فرانسه نیز نفی شده است.«استفان سژورنه» وزیر خارجه فرانسه در این باره گفت: "در مورد احتمال حمایت طولانی مدت ما از اوکراین تردید وجود دارد."
«سباستین لکورنو» وزیر دفاع فرانسه نیز گفت: "در حال حاضر هیچ طرحی برای اعزام نیروی نظامی به اوکراین وجود ندارد."
الیته مقامات ارشد اوکراین که اکنون پس از شکست ضد حملات سال 2023 علیه مواضع ارتش روسیه در استان های شرقی و جنوب شرقی اوکراین از یک سو و کاهش محسوس کمکهای نظامی و تسلیحاتی غربی ها از سوی دیگر مواجه هستند، مسلما از اینکه ناتو به طور مستقیم وارد جنگ اوکراین شده و نیروهای خود را به این کشور برای مقابله با روسیه اعزام نماید خرسند خواهند شد.
تاکنون کشورهای غربی مدعی تعهد به فراهم کردن کمک برای اوکراین تا هر زمان که طول بکشد شده اند، اما همواره مداخله مستقیم در جنگ اوکراین و نبرد با نیروهای روسیه را رد کردهاند.
از سوی دیگر، ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین که این روزها پایههای قدرت خود را متزلزل میبیند، با موجسواری روی تحولات غرب آسیا از غربیها خواست همان وحدتی را که در حمایت از اسرائیل در برابر حمله تنبیهی اخیر ایران از خود نشان دادند، با ارائه تسلیحات و تجهیزات بیشتر به کییف برای مقابله با حملات روزافزون روسیه نشان دهند.
در واکنش به درخواست زلنسکی از غربیها برای قرار دادن اوکراین در تراز امنیتی با اسرائیل، کاخ سفید واکنش ناامید کننده ای نشان داده است.
«جان کربی» سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید با اشاره به مشارکت آمریکا در محافظت از تلآویو برابر حملات گسترده موشکی و پهپادی ایران مدعی شد: "واشنگتن در جنگ اوکراین و روسیه، چنین کاری را برای کییف نخواهد کرد."
همچنین جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا تاکنون از تصویب لایحه کمک خارجی که«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در اکتبر 2023 پیشنهاد داد، خودداری کردهاند. این لایحه شامل کمک ۶۱ میلیارد دلاری به اوکراین است.
بدین ترتیب دورنمای جنگ اوکراین در سومین سال خود هیچ روزنه امیدی را برای رئیس جمهور غربگرای اوکراین در زمینه پیروزی در این جنگ و یا باز پس گیری مناطق اشغالی از جانب روسیه باقی نگذاشته است.
در واقع اوکراینی ها با تشویق ها و تحریکات غرب وارد مناقشه جدی با روسیه از سال 2014 شدند، اما اکنون پشت خود را خالی می بینند. ضمن اینکه پیش بینی ها حتی از جانب مقامات ارشد غربی در باره نتیجه جنگ اوکراین برای کی یف کاملا ناامید کننده است.
«ویلیام برنز» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) درباره شکست اوکراین هشدار داده است. برنز با اشاره به کمبود مهمات ارتش اوکراین، گفت: "خطر واقعی در مورد شکست اوکراین تا سال ۲۰۲۴ وجود دارد، اما کمکهای نظامی بیشتر از سوی آمریکا میتواند برای اوکراین سودمند باشد."
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117