«پروکوپیس پولوپلس» Prokopis Pavlopoulos به روند اوضاع اقتصادی و اجتماعی در کشورهای اتحادیه اروپا اشاره کرد و افزود: لیبرالیزم تندرو، فقر در جامعه و سختگیری اقتصادی و نبود همبستگی در جمع کشورهای اروپایی خطراتی است که باید برای رفع آنها اقدامهای جدی صورت گیرد.
در سالهای اخیر کشورهای اتحادیه اروپا با چالشهای متعددی به ویژه معضلات و بحرانهای مالی و اقتصادی مواجه شدهاند که آثار منفی اجتماعی و فرهنگی در جوامع اروپایی برجا گذاشتهاند.
برخی کشورها مانند یونان، اسپانیا، ایتالیا و پرتغال از بحران اقتصادی و تبعات آن بیش از بقیه آسیب دیدهاند. به ویژه اتخاذ سیاست ریاضت اقتصادی به اجرای اقدامات سخت گیرانه مالی و اقتصادی، مالیاتی، قانونی و نیز تعدیل نیروی کار در بخش عمومی منجر و باعث بروز نارضاییهای گستردهای در برخی کشورهای اتحادیه اروپا شده است.
یونان در راس این کشورها قرار دارد که چندین سال است درگیر طرحهای ریاضتی مختلف بوده و اتحادیه اروپا رویکرد سخت گیرانهای در قبال این کشور و برخی دیگر از کشورهای اروپایی اتخاذ کرده است.
تبعات منفی سیاست ریاضت اقتصادی
یونان بعد از هفت سال هنوز با بحران مالی مواجه است. به گفته «استاماتیس یانیسیس» Asthmatic Yanisis کارشناس سیاسی، دولت یونان کشورهای وام دهنده را به اعمال فشار بیش از حد برای اجرای تدابیر ریاضت اقتصادی بیشتر متهم میکند.
اعمال سیاست ریاضت اقتصادی تبعات بسیار منفی بر مردم برخی کشورهای اروپایی با کاهش درآمدها، کاهش خدمات رفاهی، اجتماعی آموزشی و بهداشتی و افزایش بیکاری و در نهایت افزایش فقر در این جوامع داشته است.
همین مساله باعث افزایش نارضایی عمومی در این کشورها شده و به همین دلیل درخواستهای مردمی برای تبعیت نکردن از سیاستهای مالی و اقتصادی دیکته شده اتحادیه اروپا و منطقه یورو افزایش یافته است.
لذا این کشورها خواهان آن هستند تا اتحادیه اروپا با توجه به وضع اقتصادی و اجتماعی هر کشوری، به نحوی برنامهریزی کند که تا حد امکان از فشار بر شهروندان کشورهای اتحادیه به ویژه آنهایی که با مشکلات مالی روبه رو هستند، کاسته شود.
به گفته «پروکوپیس پولوپلس»، تندرویها و سختگیریها درمورد اصلاحات اقتصادی بدون توجه به مشکلات اجتماعی در بعضی از کشورهای اروپایی مشکلاتی در بافت اجتماعی آنها ایجاد میکند.
با این حال کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا بهخصوص آلمان همچنان خواهان اتخاذ رویکرد سخت گیرانه درقبال کشورهای بحرانزده اتحادیه اروپا و منطقه یورو هستند و این مساله باعث بروز شکاف در داخل این نهاد اروپایی شده است؛ ضمن این که به گرایشهای اروپاگریز در داخل این کشورها دامن زده است. طبیعی است که ادامه این روند، انسجام و همگرایی اروپایی را در معرض خطر قرار داده است.
راهکار مد نظر برای غلبه بر این معضل، انسجام و کمکهای همه جانبه کشورهای قدرتمند اقتصادی اتحادیه اروپا به اعضای ضعیف تر و خودداری از اعمال فشار بر آنها از طریق اعمال سیاستهای سختگیرانه اقتصادی است. در واقع این مولفه یعنی همبستگی اروپایی یکی از اهداف تشکیل اتحادیه اروپا بوده و هست.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/120