ایران پرس: «نیکلای پاتروشف» دبیر شورای امنیت روسیه اعلام کرد: "سلاح‌های بیولوژیک در آزمایشگاه‌های تحت کنترل آمریکا در جهان از جمله در نزدیکی مرزهای روسیه و چین تولید می‌شوند."

پاتروشف در پاسخ به این سوال که آیا آمریکایی‌ها می‌توانند در چنین آزمایشگاه‌هایی سلاح‌های بیولوژیک تولید کنند، گفت: "ما دلایل خوبی داریم که باور کنیم موضوع دقیقا به همین صورت است. دبیر شورای امنیت روسیه توضیح داد که در جهان و به ویژه در مرزهای روسیه و چین، این آزمایشگاه‌های بیولوژیک تحت کنترل ایالات متحده، بیش‌تر و بیش‌تر می‌شوند."

پاتروشف در مارس 2020 نیز هشدار داده بود که پنتاگون در حال ساخت و احداث آزمایشگاه‌های بیولوژیکی در سراسر جهان است.

تاکید این مقام ارشد امنیتی روسیه درباره ساخت تسلیحات بیولوژیک توسط آمریکا که از جمله سلاح های کشتار جمعی و ممنوعه محسوب می شوند بار دیگر  مساله نقض تعهدات و پیمان های بین المللی از سوی واشنگتن که درراستای اهداف غیرانسانی آن صورت می گیرد را مطرح ساخته است.

به رغم اینکه آمریکا عضو «کنوانسیون تسلیحات بیولوژیک» است که در سال 1972 تصویب شده و از سال 1975 به اجرا در آمده  است، اما عملا از پیشگامان توسعه انواع مختلف این تسلیحات غیرانسانی محسوب می شود.

جالب اینکه واشنگتن برای اینکه در موضع متهم در این باره قرار نگیرد، با فرار به جلو، موضع مدافع این کنوانسیون را اتخاذ کرده است. «هیلاری کلینتون» وزیر امور خارجه وقت آمریکا در 5 دسامبر 2011 در کنفرانس بازبینی کنوانسیون تسلیحات بیولوژیکی در سوئیس گفت: "آمریکا امیدوار است که حساسیت بیشتری در تلاش بین المللی برای کنترل تسلیحات بیولوژیک بوجود آید."

اظهار نگرانی واشنگتن از اشاعه تسلیحات بیولوژیکی برای انحراف افکارعمومی و به منزله سرپوشی برای فعالیت‌های خود است.

دولت آمریکا علاوه بر در اختیار داشتن دهها آزمایشگاه بیولوژیکی بزرگ در داخل این کشور، در سال های اخیر توجه خاصی به توسعه آزمایشگاه های تسلیحات بیولوژیک در خارج داشته و برخی برآوردها تعداد این آزمایشگاه‌ها را بیش از 200 آزمایشگاه بیولوژیکی در سراسر جهان، اعلام می‌کنند.

واشنگتن در واقع برای جلوگیری از وقوع فجایع بیولوژیکی در آمریکا که قبلا موارد مختلفی از آن رخ داده است، این آزمایشگاه‌ها را به خارج از خاک آمریکا انتقال داده است. اصلی‌ترین آزمایشگاه‌های بیولوژیک نظامی آمریکا که توان تولید ویروس را دارند، «آزمایشگاه‌های درجه 4» هستند.

پس از فروپاشی شوروی، آمریکا مبادرت به برپایی آزمایشگاه هایی بیولوژیک درکشورهای «اوکراین»، «گرجستان»، «ازبکستان»، «جمهوری آذربایجان» و «قزاقستان» کرده است.

تمرکز آمریکا بر انجام فعالیت‌های بیولوژیک خود در کشورهای همسود

در واقع ایالات متحده در راستای اهداف غیر انسانی اش، به هر طریق ممکن فعالیت‌های بیولوژیک خود را در کشورهای همسود متمرکز کرده است. «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه بر این مساله تاکید کرد: "ممکن است توسعه مجموعه هدفمندی ازعوامل بیولوژیکی در کشورهای همسود، به ویژه در مجاورت روسیه، با ایجاد سلاح‌های بیولوژیکی جدید مرتبط باشند، که می‌توانند تأثیرات مخربی برای مردم روسیه و این کشورها داشته باشند."

«ایگور نیکولین» کارشناس تسلیحات غیرمتعارف با اشاره به اینکه کشورهای همسود باید با تهدیدات بیولوژیکی که ایالات متحده به وجود آورده است، مقابله کنند، می گوید: "این مشکل وجود دارد و در سال های اخیر تقریبا در تمام کشورهای همسود گسترش یافته است. جایی که آزمایشگاه‌های آمریکایی به وجود آمده است، بیماری‌های مختلف بلافاصله گسترش یافته‌اند."

ایجاد چنین آزمایشگاه‌هایی توسط پنتاگون در نزدیکی مرزهای روسیه و چین، علاوه بر مخدوش کردن ایمنی بیولوژیکی منطقه و ایجاد تهدیدات  زیستی، به معنای نقض آشکار توافق‌نامه‌های بین‌المللی به ویژه کنوانسیون سال 1972 مبنی بر ممنوعیت ساخت وکاربرد سلاح‌های بیولوژیکی است. ضمن اینکه بدین ترتیب، واشنگتن تهدیدات بیولوژیکی علیه رقبای بین المللی خود یعنی روسیه و چین را افزایش می دهد. 

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر 

117

بیشتر بخوانید:

احتمال جنگ بیولوژیک کاخ سفید علیه رقبا با نشر ویروس کرونا