«مارکس پوتزل» فرستاده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان (یوناما) در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره افغانستان گفت: "محدودیتهای فزاینده بر حقوق زنان، نشان میدهد که طالبان نسبت به بیش از 50 درصد جمعیت افغانستان بیتفاوت هستند و این گروه مایل است در معرض خطر انزوای بینالمللی قرار گیرد."
پوتزل گفت: "ممکن است صبر بسیاری از اعضای جامعه بینالمللی در مورد استراتژی تعامل با طالبان تمام شود."
فرستاده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان (یوناما) یاد آور شد در چند ماه گذشته تحولات مثبت بسیار کم بوده و تحولات منفی بر تحولات مثبت غلبه کرده است.
بی توجهی طالبان به عمل به وعده های خود در بخش های مختلف از جمله محترم شمردن حقوق فردی واجتماعی زنان به ویژه تحصیل و کار و همچنین تشکیل دولت فراگیر از مهمترین انتقادات جامعه جهانی از دولت طالبان در بیش از یکسال از به قدرت رسیدن مجدد در افغانستان است.
دولت طالبان در ماه های اخیر بارها وعده داده بود که حقوق زنان افغانستان را به رسمیت بشناسد و زمینه را برای تحصیل و کار آنان مهیا کند.
از زمان بدست گرفتن دوباره قدرت توسط طالبان در افغانستان، مدارس دخترانه تعطیل شده است و هزاران دانش آموز دختر در ولایات مختلف این کشور از ادامه تحصیل بازمانده اند.
تشکیل حکومت فراگیر، مهمترین معیار جامعه جهانی برای شناسایی رسمی حاکمیت طالبان
جامعه جهانی یکی از مهمترین معیارهای شناسایی رسمی حاکمیت طالبان در افغانستان را تشکیل حکومت فراگیر و محترم شمردن حقوق و آزادی های زنان اعلام کرده اند و ادامه سیاست های محدود کننده برای جامعه زنان را موجب افزایش بی اعتمادی به طالبان و نهایتا عزم بیشتر برای عدم تعامل با این گروه دانسته اند.
برهمین اساس است که فرستاده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان (یوناما) هشدار داده که ممکن است صبر جامعه جهانی درمورد تعامل با طالبان تمام شود.
با توجه به بی عملی طالبان در خصوص مسئولیت های خود درقبال مردم افغانستان در عرصه حکمرانی، این دیدگاه وجود دارد که با ادامه چین روندی محدودیت های اقتصادی علیه این کشور افزایش پیدا خواهد کرد و در چنین شرایطی کمک های بین المللی به افغانستان نیز بر خلاف انتظار طالبان، بیش از پیش کاهش خواهد یافت.
«سیدجواد حسینی» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان می گوید: "تا زمانی که دولت طالبان به این خواستههای جامعه بین المللی پاسخ مثبت ندهد گمان نمیکنم که جامعه جهانی حاضر شود که آنها را به رسمیت بشناسد."
تامل در شرایط کنونی افغانستان، این زنگ هشدار به صدا درآورده است که با ادامه سیاست آمریکا در بلوکه کردن دارایی های بانک مرکزی افغانستان و همچنین اصرار طالبان بر تداوم سیاست های محدود کننده خود ضد گروه های مختلف مدنی در این کشور که موجب توقف کمک های بین المللی و قطعیت در عدم شناسایی حاکمیت طالبان خواهد شد، اوضاع اقتصادی افغانستان بیش از گذشته به وخامت خواهد رفت.
گزارش جدید صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) نشان میدهد، 24/4 میلیون نفر از شهروندان افغانستان از جمله 13 میلیون کودک به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند و بیش از 18 میلیون نفر از افغان ها با حالت اضطراری یا بحران عدم مصونیت مواد غذایی مواجه اند که بیش از یک میلیون نفر کودک هستند.
در همین حال در سال 2021 حدود هفت میلیون نفر در داخل افغانستان بی خانمان شدهاند و در صورت عدم پرداخت معاش معلمان و ادامه سطح فلجکننده فقر، 10 میلیون کودک در معرض خطر ترک تحصیل قرار دارند.
در همین حال کمیته حفاظت از کودکان (save the children) در بیانیهای هشدار داد: "درصورت نرسیدن کمکهای فوری، میلیونها کودک در افغانستان، می میرند."
با توجه به هشدارهای بین المللی درباره عواقب ادامه شرایط کنونی در افغانستان، آمریکا با بلوکه کردن دارایی های ارزی افغانستان و طالبان با اصرار بر رویکردهای غیر منعطف خود، هر دو مسئولیت بروز بحران انسانی احتمالی در این کشورهستند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117