ایران پرس- به رغم مذاکرات و تلاش های بین المللی برای پایان دادن به جنگ در لیبی طی هفته های اخیر، درگیری ها در این کشور افزایش یافته و لیبی عملا به صحنه جنگ نیابتی تبدیل شده است.

در این راستا سازمان ملل متحد نسبت به تبدیل درگیری لیبی به جنگی منطقه ای هشدار داد.

"غسان سلامه" فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور لیبی گفت: حضور کشورهای خارجی در لیبی به تشدید درگیریها و تبدیل آن به یک جنگ منطقه ای منجر می شود.

جنگ در لیبی طی روزهای اخیر شدت گرفته است. در گلوله باران صبح جمعه 28 فوریه به فرودگاه طرابلس که توسط نیروهای ژنرال خلیفه حفترموسوم به ارتش ملی لیبی صورت گرفت، بخش های مهم و زیربنایی این فرودگاه ویران شد. حملات نیروهای حفتر طی هفته های اخیر باعث تخریب بسیاری از تاسیسات زیربنایی این کشور از جمله تاسیسات نفتی شده است.

شدت گرفتن حملات در حالی است که  طی هفته های اخیر تلاش های بین المللی برای پایان دادن به بحران لیبی افزایش یافته است؛ از جمله این تلاش ها برگزاری نشست هایی در روسیه و برلین با حضور برخی مقامات کشورهای مختلف و طرف های درگیر بود.

به رغم این تلاش ها و در حالی که قرار بود پیرو این نشستها، مذاکرات صلح لیبی با حضور نمایندگان طرفهای درگیر در ژنو برگزار شود، طرفین ضمن شدت بخشیدن به درگیریها از حضور در این نشست انصراف دادند. اقدام طرفین درگیری لیبی برای اجتناب از حضور در مذاکرات ژنو موجب شد که هیات سازمان ملل متحد در لیبی مجبور شود از ناکام ماندن مذاکرات خبر دهد.

اکنون وضعیت در لیبی بیش از پیش بحرانی است. این کشور به عرصه منازعات داخلی، مداخله و رویارویی کشورهای خارجی تبدیل شده است. در عرصه خارجی به رغم همه شعارها، بسیاری از کشورها برگزاری نشستها برای دستیابی به صلح را بر نمیتابند و به صورت مستقیم و غیرمستقیم در این مسیرسنگ اندازی می کنند.

 "سلامه" نماینده ویژه سازمان ملل متحد ضمن اعلام شکست مذاکرات صلح در ژنو گفت: گروهی هستند که حاضر نیستند به مذاکرات سیاسی به منظور رسیدن به صلح نماینده هایی اعزام کنند و گروه دیگر نیز شرایط بسیار ناممکنی را برای حل سیاسی بحران لیبی پیشنهاد می کنند.

اکنون برخی کشورهای منطقه و فرامنطقه ای به حامیان هر یک از دو جناح درگیر جنگ در لیبی تبدیل شده اند. به طوری که روسیه،عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اردن و مصر از نیروهای وابسته به ژنرال خلیفه حفتر حمایت میکنند و در تلاشند با ارایه انواع کمکهای لجستیکی و رزمی موجبات تصاحب قدرت توسط خلیفه حفتر را فراهم کنند تا این کشورها هم  منافع سیاسی و اقتصادی خود را در لیبی به دست آورند.

از سوی دیگر دولت وفاق ملی نیز از حمایت ترکیه، قطر، آمریکا و برخی دیگر از  کشورهای غربی برخوردار است. اکنون دو طرف درگیر در لیبی یکدیگر را متهم به دریافت انواع کمک های نظامی از دیگر کشورها می کنند. در این زمینه دولت وفاق ملی از ارسال 6 هزار و 200 تُن محموله سلاح و تجهیزات نظامی برای نیروهای حفتر از سوی امارات خبر داد در حالی که بر اساس قطعنامه 1970 شورای امنیت سازمان ملل متحد، صادرات و ارسال سلاح به لیبی ممنوع است.

از طرفی به ادعای خلیفه حفتر، بسیاری از نیروهای نظامی ترکیه اکنون در لیبی برای حمایت از دولت وفاق ملی حضور دارند. بنا بر برخی آمارها در جریان درگیری‌های جنوب طرابلس، تاکنون بیش از 16 نظامی ترکیه توسط نیروهای خلیفه حفتر کشته شده‌اند.

با توجه به شرایط کنونی، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور لیبی نسبت به خطرتبدیل شدن جنگ داخلی لیبی به یک جنگ منطقه ای هشدار داده است، از دیدگاه وی بروز جنگ دیگری در این منطقه، خسارات جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.

به نظر می رسد طرف های درگیر در لیبی تنها راه حل جنگ را برای پایان دادن به بحران لیبی در نظر دارند غافل ازاینکه مداخلات خارجی در این کشور و سهم خواهیها نه تنها لیبی را در معرض نابودی قرار داده بلکه منطقه شمال آفریقا را با خطر جدی بی ثباتی و نا امنی مواجه می کند.

نویسنده:آتوسا دینیاریان

138/118

بیشتربخوانید:

هشدار سازمان ملل درباره پیامدهای تداوم درگیری در لیبی