ایران پرس: «مارتین گریفیث» مسئول کمک های بشردوستانه و امدادرسانی سازمان ملل پیش از عزیمت به سودان، در بیانیه ای وضعیت انسانی در این کشور را وخیم دانست و گفت که این شرایط به نقطه فروپاشی رسیده است.

گریفیث گفت: از دو هفته پیش درگیری در خارطوم پایتخت و دیگر مناطق سودان روی داده و شرایط انسانی در این کشور به نقطه فروپاشی رسیده است.

هشدار سازمان ملل در باره فروپاشی وضعیت انسانی در سودان با توجه به تداوم درگیری ها از یک سو و وخامت روز افزون وضعیت مردم این کشور فقیر آفریقایی ابراز شده است.

درگیری‌های مسلحانه در سودان از روز ۱۵ آوریل میان نیروهای ارتش به فرماندهی«عبدالفتاح البرهان» فرمانده ارتش و رئیس شورای حاکمیت انتقالی سودان و نیروی پشتیبانی سریع به فرماندهی «محمد حمدان دغلو» ملقب به «حمیدتی» معاون البرهان برسر قدرت آغاز شده و میانجیگری‌های بین‌المللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرف‌های درگیر بر سر میز گفت‌ وگوها تاکنون ثمری نداشته است.

در واقع سودان درگیر جنگ قدرت بین دو جناح نظامی شده که برای تصاحب کامل قدرت سیاسی و کنار زدن رقیب بدون توجه به آثار مصیبت بار درگیری ها بر مردم این کشور هم چنان با یکدیگر می جنگند.

با تشدید اوضاع وخیم اقتصادی واجتماعی سودان و تداوم بن بست سیاسی در این کشورو افزایش انتقادات از عملکرد شورای حاکمیتی به ویژه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و تلاش آشکار ژنرال البرهان برای تحکیم قدرت خود از قبل هم انتظار می رفت که جنگ قدرت در این کشور آفریقایی بار دیگر اوج بگیرد.

حملات متقابل ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع به یکدیگر به اموال عمومی خسارت وارد و تامین آب و برق را در برخی مناطق از خارطوم با مشکل مواجه کرد و هنوز رایزنی ها برای نشاندن دوطرف درگیر بر سر میز گفتگو بی ثمر بوده است.

وزارت بهداشت سودان روز شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که تلفات درگیری‌ها در این کشور به ۵۲۸ کشته و ۴ هزار و ۵۹۹ زخمی رسید.این در حالی است که آتش بس شکننده ای بین دو طرف برقرار شده که مدام در معرض نقض قرار گرفته است. در این راستا به رغم موافقت طرف‌های درگیر در سودان با تمدید آتش‌بس به مدت سه روز دیگر، منابع خبری از آغاز دوباره درگیری‌ها میان آنها در خارطوم از بامداد دوشنبه خبر می‌دهند. نیروهای پشتیبانی سریع عصر یکشنبه در بیانیه ای موافقت خود را با آتش بس ۷۲ ساعته اعلام کرده بودند.

این اقدام در پاسخ به درخواست های داخلی، منطقه ای و بین المللی و به منظور باز کردن گذرگاه های انسانی و تسهیل در حرکت شهروندان و اتباع خارجی مقیم برای تهیه نیازمندی های خود یا رفتن به مناطق امن صورت گرفت. نیروهای پشتیبانی سریع مدعی شدند که در طول دوره برقراری آتش بس، بارها با حمله های ارتش که آنها را کودتاگران نامیده مقابله کرده و آن را نشانه آشکار فریبکاری آنان قلمداد کرده است.

پیش از این ارتش سودان در بیانیه‌ای موافقت خود را با طرح سازمان بین دولتی توسعه شرق آفریقا موسوم به «ایگاد» اعلام کرده بود. فرماندهی کل ارتش سودان در این بیانیه اعلام کرد که البرهان ابتکار عمل و طرح پیشنهادی سازمان ایگاد را دریافت کرده که شامل پیشنهاداتی چون تمدید آتش‌بس ۷۲ ساعته است.

به رغم این میانجی گری ها و نیز اجرای توافقات آتش بس لرزان اما به نظر می رسد دو طرف درگیری های کنونی در سودان مصمم هستند تا به نبرد برای تصاحب قدرت تا تسلیم یا نابودی طرف مقابل ادامه دهند.

این رویکرد صرفا موجب وارد آمدن زیان ها و خسارات قابل توجه مادی و انسانی در سودان شده و در عین حال چشم انداز انتقال قدرت از نظامیان به یک دولت غیر نظامی را بیش از پیش ضعیف می کند. در دسامبر2022 توافقی میان گروه‌های مدنی و شورای حاکمیتی نظامی سودان برای حل و فصل بحران سیاسی این کشور صورت گرفت که بر مبنای آن این گروه‌ها بر سر یک دوره انتقالی ۲۴ ماهه توافق کردند که از زمان انتخاب نخست وزیر انتقالی آغاز خواهد شد.

طبق توافق صورت گرفته، این قدرت انتقالی کاملا مدنی و دموکراتیک و بدون مشارکت نظامیان خواهد بود.اکنون تداوم درگیری ها بدون امیدی برای پایان آن صرفا موجب به خطر افتادن این توافق و تداوم حاکمیت نظامیان بر سودان شده است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

116