رژیم اسرائیل با تهدیدهای متعددی از جمله تهدید ترکیب نامتجانس جمعیتی، مهاجرت معکوس و شکافهای اجتماعی و نسلی مواجه است، اما اقتصاد از جمله حوزههای قوی اسرائیل بود که این حوزه قدرت نیز در سالهای اخیر بتدریج روند نزولی طی کرد و اکنون به مرز هشدار درباره فروپاشی اقتصادی رسیده است.
روند منفی شاخصهای اقتصادی در سرزمینهای اشغالی
نرخ بیکاری در سرزمینهای اقتصادی در سال 2020 از سال 2019 بالاتر بود. شبکه رادیویی (ار. ت. ال RTL) فرانسه در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «نرخ بیکاری در اسرائیل در ماههای اخیر جهش پیدا کرده و از ۳.۴ درصد در ماه فوریه به ۲۷ درصد در ماه آوریل رسیده است.» این نرخ در ماههای بعدی نیز افزایش داشته است.
کسری بودجه در سرزمینهای اشغالی نیز افزایش داشته است. موسسه اعتباردهی «فیتچ» پیشبینی کرد کسری بودجه صهیونیستها از 3.7 درصد در سال 2019 تا پایان 2020 به 7 درصد برسد. در همین حال، سرمایهگذاری خارجی در اسرائیل نیز در 9 ماه اخیر روند کاهشی داشته است.
شیوع کرونا و افزایش مشکلات اقتصادی اسرائیل
علل مختلفی در خصوص افزایش وخامت اقتصادی اسرائیل وجود دارد. یکی از مهمترین دلایل، شیوع گسترده کرونا در سرزمینهای اشغالی است. مطابق آخرین آمارها، تاکنون بیش از 320 هزار نفر در اسرائیل به کرونا مبتلا شدهاند. کابینه بنیامین نتانیاهو در مقابله با شیوع گسترده کرونا ناکام بوده، به نحوی که سرزمینهای اشغالی شاهد تظاهرات مکرر و مداوم علیه اسرائیل است و معترضان خواستار برکناری نتانیاهو از نخست وزیری هستند.
پیش از این پایگاه صهیونیستی «واللا» Walla در گزارشی به نقل از کابینه رژیم صهیونیستی اعلام کرد، شیوع ویروس کرونا در فلسطین اشغالی و پیامدهای آن بر اقتصاد رژیم صهیونیستی، موجب افزایش 40 درصدی ورشکستگی اسرائیلیها شده است. کابینه نتانیاهو برای مقابله با شیوع کرونا به وضع محدودیتهای اقتصادی و اجتماعی زیادی روی آورد. کابینه نتانیاهو 20 مارس مقررات اضطراری تصویب کرد.
نتیجه این سیاستهای محدودکننده نه تنها مهار شیوع کرونا نبود بلکه افزایش مشکلات اقتصادی رژیم صهیونیستی را در پی داشته است. «ایلان باز»، یکی از مسئولان امنیتی سابق رژیم صهیونیستی درباره تاثیرگذاری کرونا بر اقتصاد اسرائیل گفت در سایه گسترش ویروس کرونا، اقتصاد اسرائیل به شدت ضربه خورده است و بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار اسرائیلی بیکار هستند.
در همین حال، شیوع کرونا ضمن اینکه سبب تضعیف شدید صنعت گردشگری اسرائیل شد، کاهش سرمایهگذاریهای خارجی را نیز در پی داشته است. وزارت دارایی رژیم صهیونیستی نیز گزارش داد ویروس کرونا بیش از 17 میلیارد دلار به اقتصاد اسرائیل ضربه خواهد زد.
جنگ طلبی نتانیاهو؛ عامل دیگر
علاوه بر شیوع کرونا، جنگطلبی نیز عامل مهمی دیگری در افزایش مشکلات اسرائیل است. اسرائیل در یک دهه اخیر که نتانیاهو قدرت را در اختیار دارد، در سالهای 2012، 2014، 2018 و 2019 علیه فلسطین به جنگ روی آورد و اگرچه خسارتهای متعددی به فلسطینیها وارد کرد، اما متحمل هزینههای زیادی نیز شد. همچنین طرحهای توسعهطلبانه اسرائیل در سرزمینهای اشغالی از جمله تداوم شهرکسازی و پیگیری طرح الحاق کرانه باختری نیز ضریب امنیت سرزمینهای اشغالی را کاهش داد زیرا گروههای فلسطینی مکرراً به این طرحهای اشغالگرایانه واکنش نشان داده و مقاومت تأکید میکنند.
مجموع این وضعیت سبب شد اسرائیل با افزایش مشکلات اقتصادی مواجه شود و مقامات مختلفی در خصوص فروپاشی اقتصادی آن هشدار دهند.//114
سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
نفتالی بنت: اسرائیل به سمت فروپاشی اقتصادی پیش می رود
تشکیل جبهه مقاومت مردمی سودان در برابر عادیسازی روابط با اسرائیل
سازمان ملل : اسرائیل تخریب منازل فلسطینیان را متوقف کند
رکوردشکنی اسرائیل در تخریب منازل فلسطینیان در قدس اشغالی