ترامپ در راستای شعار «نخست آمریکا» ضمن اولویت دادن به منافع و اهداف آمریکا، البته بدون توجه به سایر کشورها، بر این عقیده است که که سیاستهای یک جانبه گرایانه و خود محورانه واشنگتن به افزایش قدرت و غلبه این کشور بر رقبایش منجر خواهد شد.
با این حال اقداماتی که آمریکا بر مبنای این دیدگاه ترامپ صورت داده نگرانی شدید دیگر دولتها و حتی شرکا و متحدان اروپایی واشنگتن را بر انگیخته است.
در این راستا «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان در سخنرانی خود در سازمان ملل درباره ابعاد و تبعات خطرناک رویکرد سیاست خارجی ترامپ و هم چنین درباره «تخریب» ساختار سازمان ملل هشدار داد.
تعارض رویکرد ترامپ با دیدگاه مقبول جهانی درباره توسعه روابط بین کشورها
ترامپ روز سه شنبه گذشته در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل بار دیگر بر بی توجهی و بی اعتنایی عمیق خود به سازمان های بین المللی تاکید کرده و گفت: ما ایدئولوژی جهانی شدن را رد می کنیم و اصل میهن پرستی را قبول داریم.
به این ترتیب ترامپ ایده اصلی سازمان ملل را که ترویج همکاری های بین المللی است، زیر سئوال برد.
در مقابل مرکل این رویکرد ترامپ را رد کرده و خواستار حفظ سازمان ملل متحد و گسترش حساب شده آن است.
ترامپ مدعی آن است که «حاکمیت جهانی» در واقع نوعی «زور و سلطه» است که کشورهای مسئول باید در برابر آن بایستند.
این رویکرد ترامپ کاملا با دیدگاه مقبول جهانی در باره توسعه روابط بین کشورها و تلاش برای جهانی سازی ابعاد مختلف حیات بشری در تعارض قرار دارد.
به گفته مرکل: ترامپ چند جانبه گرایی را راه حل مسائل نمی داند و هیچ شرایط برد-بردی را نمی شناسد، بلکه همواره تنها فرصت را برای برنده می بیند.
ترامپ تمام ابزارها و مقررات چندجانبه گرایی را تخریب کرده است
مرکل حمله به چند جانبه گرایی را به عنوان مهمترین تهدید برای یک نظم جهانی پایدار تلقی می کند.
از دیدگاه اروپایی ها، ترامپ به شکلی مشخص و حساب شده، مبادرت به تخریب تمام ابزارها و مقررات چندجانبه گرایی کرده است.
ترامپ در ابتدا از توافق آب و هوایی پاریس و سپس از برجام خارج شد. ترامپ آمریکا را از یونسکو و از شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز خارج کرده است. در عین حال ترامپ مسبب جنگ تجاری بین آمریکا و چین، کانادا، مکزیک و اتحادیه اروپا است.
یکجانبه گرایی دونالد ترامپ، آمریکا را منزوی کرده است
«رابرت مالی» Robert Malley عضو پیشین شورای امنیت ملی آمریکا می گوید: یکجانبه گرایی دونالد ترامپ، آمریکا را منزوی کرده است.
این فقط شرکای اروپایی آمریکا نیستند که از رویکرد و نحوه رفتار ترامپ شکایت دارند.
دو رقیب اصلی آمریکا یکی در عرصه سیاسی و نظامی یعنی روسیه و دیگری در عرصه تجاری و اقتصادی یعنی چین نیز بشدت رویکرد ترامپ در برخورد با مسائل مختلف به ویژه موضوعات بین المللی را مورد انتقاد قرار داده اند.
انتقادات مسکو و پکن به واشنگتن
یکجانبه گرایی آمریکا که هنوز خود را قدرت برترو در واقع تنها ابر قدرت جهان می پندارد و براساس این پندار موهوم به تعیین تکلیف مسائل جهانی می پردازد، از جمله مهمترین انتقاداتی است که مسکو و پکن در سالهای اخیر علیه واشنگتن مطرح کرده و بارها با اقدامات یکجانبه گرایانه آمریکا در زمینه مسائل بین المللی به مخالفت برخاسته اند.
تداوم رویکرد یکجانبه گرایانه ترامپ همان گونه که تاکنون مشخص شده نتیجه ای جز باعث اختلال در وظایف شورای امنیت، گسترش هرج و مرج در عرصه بین المللی، افزایش واگرایی در سطح جهانی و بی نتیجه ماندن اقدامات بین المللی برای مقابله با تهدیداتی مانند تغییرات آب و هوایی که بشریت را تهدید می کند نداشته است.
ضمن اینکه مخالفت شدید ترامپ با برجام از دیدگاه دیگر قدرت های جهانی باعث به خطر افتادن صلح و امنیت بین المللی شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
133/110
بیشتر بخوانید:
دیدار بی حاصل مرکل و ترامپ/ تحلیل
هشدار صدر اعظم آلمان به ترامپ؛ یکجانبهگرایی را کنار بگذارید
ادامه یاوه گویی های ترامپ در دیدار با آنگلا مرکل