"وو چیان" در کنفرانس خبری در پکن گفت: آمریکا با فروش تسلیحات به تایوان به ارزش بیش از دو میلیارد دلار، اصل "چین واحد" را نقض کرده و با دخالت در امور داخلی چین، به حق حاکمیت و توسعه روابط دو کشور و صلح و ثبات تنگه تایوان آسیب رسانده است.
"گنگ شوانگ" سخنگوی وزارت خارجه چین نیز روز گذشته گفته بود: تایوان بخش جدایی ناپذیر از سرزمین چین است و هیچکس نباید عزم راسخ و تصمیم قطعی دولت و مردم چین برای دفاع از حق حاکمیت و تمامیت ارضی و مخالفت با دخالت خارجی را نادیده بگیرد.
این اظهارات مقامات چینی واکنشی به تازه ترین اقدام ضد چینی کاخ سفید است. آمریکا در اقدامی که چین آن را نقض اصل چین واحد می داند، تصمیم گرفته است بیش از دومیلیارد دلار سلاح به تایوان بفروشد. 108 تانک "آبرامز" و 250 موشک "استینگر" از جمله این تسلیحات است.
دولت چین، تایوان را یکی از استان های خود می داند و می گوید این جزیره بر اساس اصل "چین واحد" حق برقراری روابط دیپلماتیک مستقل با کشورهای دیگر را ندارد. آمریکا دهه هاست این اصل را پذیرفته و دولتهای گذشته آمریکا به صورت کجدارو مریض به این اصل عمل کرده اند.
تشدید سیاست های ضد چینی دولت ترامپ
با این حال رفتار دولت "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا درباره تایوان از تشدید یکباره سیاست های ضد چینی واشنگتن حکایت دارد. البته فروش سلاح به تایوان تنها بخشی از مجموعه رفتارهای ضد چینی کاخ سفید است.
آمریکا در ماه های اخیر نشان داده است که در تکاپوی یافتن روزنه های جدید و متنوع جهت ایجاد درد سر برای چین است. به طور نمونه در خصوص تایوان، آمریکا بار دیگر تلاش های خود را برای برسمیت شناختن این منطقه از سوی کشورهای دیگر افزایش داده و آمریکا ضمن دعوت از رئیس این منطقه برای سفر به آن کشور، اخیرا سطح دیپلماتیک نمایندگی خود را در تایوان ارتقا داد.
در راستای همین سیاست های ضد چینی، اخیرا "پاتریک مورفی" معاون وزیر خارجه آمریکا در امور آسیای جنوب شرقی از جزایر اقیانوس آرام خواست در به رسمیت شناختن دیپلماتیک تایوان پافشاری کنند.
به علت همین رفتارهای تهاجمی و منفعت طلبانه درباره چین و بسیاری از کشورهای دیگر از سوی کاخ سفید است که بسیاری از کارشناسان می گویند دولتمردان آمریکایی در مسیری خارج از منطق دنیای امروز قدم گذاشته اند.
"سواران سینگ" استاد مرکز سیاست بین الملل دانشگاه "جواهر لعل نهرو" می گوید: "منفعت طلبی های آمریکا در قرن بیست و یکم و مرزبندی های غیر متعارف این کشور خارج از منطق دنیای امروز است؛ البته خود آمریکایی ها هم این را به خوبی می دانند. آنها به بهانه دفاع از منافعشان در قرن 21 قصد بازگشت به روش های قرن پانزدهم را دارند و این احمقانه است."
هر چند منفعت طلبی های آمریکا تازگی ندارد اما واقعیت این است که رفتارهای کنونی دولتمردان این کشور نشان می دهد کاخ سفید بیش از گذشته به اقدامات غیرعقلانی و فاقد منطق روی آورده است. با اینحال با توجه به این که بیشتر سیاست های ضد چینی آمریکا تضعیف کننده اصل حاکمیت چین است روشن است که نمی توان چشم انداز روشنی برای حل اختلافات دو کشور متصور بود.
حتی بسیاری از کارشناسان می گویند اختلافات تجاری پکن و واشنگتن هم به علت رویکرد غیر واقعبینانه مقامات آمریکایی به این زودی مرتفع نخواهد شد.
نویسنده: محمد بلنداختر
116/117
بیشتر بخوانید:
هشدار چین به آمریکا درمورد فروش تسلیحات به تایوان/تحلیل
فروش تسلیحات به تایوان؛ هشدار چین به آمریکا
دخالت آمریکا در امور تایوان و هشدار چین