این برای نخستین بار است که رئیس کمیسیون اروپا در موضع گیری علیه رویکرد ترامپ درقبال اتحادیه اروپا مساله احتمال بروز جنگ در بالکان در صورت فروپاشی اتحادیه اروپا را مطرح می کند.
دراین راستا وی با اشاره به دیدارش با مایک پنس معاون رئیسجمهوری آمریکا در بروکسل تصریح کرد که واشنگتن نباید کشورهای اروپایی را به خروج از اتحادیه اروپا دعوت کند چراکه اگر اتحادیه اروپا فرو بپاشد شاهد جنگ جدیدی در غرب بالکان خواهید بود.
تاکنون یونکر و دیگر مقامات اروپایی در زمینه رویکرد اروپایی ترامپ به انتقاد از وی به دلیل حمایت ترامپ از برگزیت و تشویق دیگر کشورهای اروپایی به تبعیت از الگوی بریتانیا می پرداختند ،اما اکنون یونکر جنبه دیگری از پیامدهای فروپاشی اتحادیه اروپا یعنی بروز جنگ دیگری در حوزه بالکان را مطرح می کند.
مایک پنس معاون رئیسجمهوری آمریکا در بروکسل تصریح کرد که واشنگتن نباید کشورهای اروپایی را به خروج از اتحادیه اروپا دعوت کند
در واقع ازبین کشورهای حوزه بالکان که پس از فروپاشی یوگسلاوی سابق شکل گرفته اند، تنها دو کشوراسلوونی و کرواسی به عضویت اتحادیه اروپا در آمده اند و به همین دلیل ازدیدگاه رئیس کمیسیون اروپا از بین بردن هرگونه چشم انداز برای عضویت دیگر کشورهای به جای مانده از یوگسلاوی در اتحادیه اروپا، خطرناک خواهد بود.
در حال حاضرکشورهای صربستان، مونته نگرو، مقدونیه، آلبانی و بوسنی و هرزگوین از جمهوری های یوگسلاوی به علاوه کوزوو و آلبانی که در حوزه بالکان غربی قرار دارند در انتظار پیوستن به اتحادیه اروپا هستند.
عضویت دراتحادیه اروپا برای این کشورها که با معضلات اقتصادی بزرگی مواجه هستند، به منزله مسیری امید بخش برای نیل به توسعه اقتصادی و افزایش رفاه اجتماعی محسوب می شود.با این همه این کشور ها برای دستیابی به این هدف با مسیری دشوار و طولانی مواجه هستند.
سیاست داخلی و اقتصاد ضعیف کشورهای بالکان غربی از مدتها قبل مانع توسعه اتحادیه اروپا به این منطقه شده است. موضع کنونی اتحادیه اروپا در قبال بالکان غربی حمایت از بهبود وضعیت کشورهای این منطقه است.
طی مراحل مختلف الحاق کشورهای بالکان به اتحادیه اروپا نیز با هدف تطبیق دادن قوانین نهادهای مختلف این کشورها با قوانین این اتحادیه است. برخی کشورهای حوزه بالکان در سال های اخیر موفق به ورود به اتحادیه اروپا شده اند کما اینکه اسلوونی در سال 2004 و کرواسی در سال 2013 به عضویت اتحادیه اروپا در آمدند .
کشورهای صربستان، مقدونیه و مونته نگرو و بوسنی هرزگوین اکنون در وضعیت نامزدی برای پیوستن به اتحادیه اروپا هستند. حتی کوزوو که به عنوان بخشی از صربستان هنوز از سوی بلگراد به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخته نشده است نیز نامزد عضویت در اتحادیه اروپا است.
هشدار یونکر در باره پیامدهای رویکرد ضد اروپایی ترامپ
با این حال همان طور که یونکر نیز بر این مساله تاکید کرده ، اگر تشویق ترامپ به جدایی کشورها از اتحادیه اروپا ادامه یابد و رویکرد آمریکا بر مبنای تلاش برای فروپاشی اتحادیه اروپا باشد، با تحقق هدف دولت ترامپ یعنی فروپاشی اروپا، کشورهای بالکان غربی که همواره رویای پیوستن به اتحادیه اروپا را در سر داشته اند با سرخوردگی بزرگی مواجه شده و این مساله به بروز جنگ بین آنها برای خروج از بن بست و دستیابی به موقعیت بهتر در حوزه بالکان خواهد شد.
کما اینکه یونکر با اشاره به فروپاشی یوگسلاوی و بروز اختلاف میان صربستان، کرواسی و بوسنی هرزگوین در دهه 1990،ضمن تاکید بر اهمیت اتحادیه اروپا در تحکیم وحدت میان دولتهای این منطقه تصریح کرده که اگر اکنون این کشورها را رها کنیم دوباره درگیر جنگ خواهند شد. /113/112
بیشتربخوانید:
هشدار ژان کلود یونکر درباره رعایت نشدن سیاست های اتحادیه اروپا
پیش بینی رئیس پیشین اتحادیه اروپا درباره روند خروج انگلیس از این اتحادیه
رئیس کمیسیون اروپا: خروج انگلیس از اتحادیه اروپا یک فاجعه است