همایش بین المللی نسخ خطی فارسی در بالکان و اروپای مرکزی امروز(شنبه) در صوفیه پایتخت بلغارستان به کار خود پایان داد.

به گزارش ایران پرس به نقل از خبرگزاری صدا وسیما، این همایش دو روزه با همکاری دانشگاه علامه طباطبایی تهران، مرکز مطالعات ایران بالکان و اروپای مرکزی، دانشگاه «قدیس کلیمنت اخریدسکی» صوفیه، کتابخانه ملی کریل و متدی صوفیه و انجمن دوستداران زبان و فرهنگ فارسی در جمهوری بلغارستان، در شهر صوفیه برگزار شد.

محورهای مهم این همایش نسخ خطی فارسی، اسناد فارسی، نسخ خطی مربوط به ایران در زبانهای دیگر و کاوش در نسخ خطی شرقی اعلام شده است.

در این همایش استادان و صاحبنظران دانشگاه های ایران و کشورهای منطقه بالکان، آخرین مقالات و تحقیقات پژوهشگران و محققان در زمینه نسخ خطی فارسی، فرهنگ و تمدن مشترک میان ایران و کشورهای حوزه ی بالکان ارائه کردند.

دکتر «احمد زیلجیچ» استاد فرهنگ و تمدن شرقی و اسلامی دانشگاه سارایوو، «نرمین هوجیچ» و «سعید عابدپور» که از طرف موسسه علمی - پژوهشی ابن سینا در سارایوو در همایش نسخ خطی فارسی حضور پیدا کرده بودند، از سخنرانان بخش پایانی این همایش بودند. 

نرمین هوجیچ با اشاره به حضور دیرینه نسخ خطی فارسی در بوسنی و هرزگوین و تاثیرات آن بر زبان و ادبیات بوسنیایی گفت: این دیرینه به سابقه اسلام در بوسنی و هرزگوین و رسما به زمان فتوحات امپراتوری عثمانی باز می گردد که مربوط به قرن پانزدهم میلادی است.

وی افزود: اگر چه شواهد و قرائنی وجود دارد که پیش از آن نیز اسلام، ادبیات، مکتب و اندیشه های پیامبر و اهل بیت در مناطقی مثل بوسنی، بخشهایی از کرواسی، اسلوونی و مجارستان وجود داشته که البته تحقیقات علمی و تخصصی در این حوزه همچنان در حال انجام است.

هوجیچ گفت: در برخی از کتابخانه های بوسنی و هرزگوین مانند کتابخانه شرق شناسی که متاسفانه تمام نسخ خطی آن در زمان جنگ از بین رفته است، آثاری از اشعار و ابیات منسوب به علی ابن ابیطالب(ع) و علی ابن الحسین(ع) به زبان عربی و بعضا با ترجمه فارسی وجود داشت که البته فهرست این آثار همچنان وجود دارد.

سعید عابدپور شرکت کننده ایرانی در این همایش نیز گفت: طریقت مولویه در دوره ی عثمانی نقش گسترش فرهنگ اسلامی را به طور خاصی بر عهده داشته است.

آموزه های مولوی؛ راهی به گمگشته های انسان معاصر

طریقت مولوی در بوسنی و هرزگوین یک طریقت شهری بوده است. 

وی از مثنوی خوانان مهم بوسنیایی نام برد که در میان آنها نام جمال الدین چاوشویچ رئیس العلمای بوسنی و هرزگوین و شیخ طریقت نیز قرار داشت.116/110

بیشتر بخوانید: 

تاکید بر اهمیت زبان فارسی در زبان شناسی

تاکید رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بر قابلیت های زبان فارسی به عنوان زبان علم و فرهنگ