دستور کار نشست های مربوط به سوریه معمولا" حول محور چهار مسئله به صورت همزمان متمرکز است که این چهار مسئله عبارت از تعیین شکل نظام سیاسی در سوریه، اصلاحات قانون اساسی، انتخابات و اقدامات برای مبارزه با تروریسم است. پیش از این مذاکرات، مذاکرات آستانه ۳ چندی پیش بدون حضور مخالفان برگزار شده بود.
تداوم برگزاری مذاکرات مربوط به سوریه ازجمله نشستهای «آستانه» و مذاکرات ژنو از جمله آخرین تلاشهای سیاسی صورت گرفته در عرصه بین المللی و منطقه ای جهت حل بحران سوریه محسوب می شوند. از اینرو افکار عمومی با حساسیت خاصی تحولات مربوط به این مذاکرات و تاثیرات سیاسی آن بر بحران سوریه را پیگیری می کنند.
این امیدواری ها بویژه پس از تلاشهای سیاسی انجام شده توسط ایران و روسیه در قالب مذاکرات آستانه که به موافقت طرفهای درگیر در سوریه با برقراری آتش بس انجامیده است روزنه ای را در خصوص پیشبرد شرایط جهت ایجاد گشایشی در خصوص بحران سوریه بوجود آورده است.
تداوم کارشکنی های معارضان دولت سوریه مسبب شکست مذاکرات
اما تداوم کارشکنیهای معارضان دولت سوریه در مسیر مذاکرات مختلف در خصوص بحران سوریه از وجود تحرکاتی مشکوک جهت به شکست کشاندن چنین مذاکراتی حکایت دارد.
عدم حضور معارضان سوریه در مذاکرات آستانه 3 که چندی پیش برگزار شد و نیز تشدید جنایات تروریستها همزمان با اجلاسهای برگزارشده در خصوص سوریه که با چراغ سبز حامیان آنها یعنی دولتهای غربی و حکام عرب صورت می گیرد ازطرحهای شرورانه دشمنان سوریه جهت ناکام گذاشتن تلاشهای بین المللی برای حل بحران سوریه حکایت دارد.
درواکنش به این کارشکنی ها، دولت سوریه در دو نامه جداگانه به دبیر کل سازمان ملل متحد و رئیس شورای امنیت هدف از حملات تروریستی جبهه النصره و دیگر گروهک های همپیمان آن در دمشق و دیگر مناطق سوریه را تاثیرگذاشتن بر مذاکرات ژنو و ناکام گذاشتن مذاکرات آستانه دانست.
دمشق و دیگر مناطق سوریه از جمله حومه حلب در روزهای اخیر شاهد افزایش حملات و انفجارهای تروریستی بوده اند. بحران در سوریه از سال 2011 با تهاجم گسترده گروههای تروریستی مورد حمایت عربستان، آمریکا و متحدانشان از جمله ترکیه برای سرنگون کردن دولت قانونی «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه آغاز شده است.
پایان دادن به درگیری های سوریه با منافع بعضی کشورها سازگار نیست
اما با توجه به شرایط مبهم حاکم بر مذاکرات ژنو، نمی توان انتظار داشت که مذاکرات ژنو 5 نیز پیامد عملی جدی ای برای حل بحران سوریه داشته باشد زیرا بر خلاف روسیه، ایران و سوریه، بازیگرانی نظیر ترکیه و آمریکا و برخی از دولتهای عربی و همچنین معارضان سوری، پایان دادن به درگیری ها در سوریه را در شرایط کنونی سازگار با منافع خود نمی دانند.
با اینکه در ماههای اخیر نشانه های مثبتی درباره تمایل به کاهش بحران در سوریه آشکار شده است، اما به دلیل اختلاف در جناح مخالفان و حامیان آنها ،همچنان موفقیت این مذاکرات در هاله ای از ابهام است ودر چنین شرایطی این مذاکرات نیز دستاورد بهتری از مذاکرات گذشته نخواهد داشت.
با این حال، همین که زمینه گفتگو میان گروههای مخالف و نظام سوریه در جریان مذاکرات سیاسی فراهم می شود، گامی رو به جلو برای بحران سوریه تلقی می شود. اما نکته قابل تامل آنکه با ازدست رفتن زمان برای حل بحران سوریه از کانالهای سیاسی تنها شرایط برای سوق یافتن بیشتر بحران سوریه بسوی فاز نظامی و تحرکات گسترده تر تروریستها فروخواهد رفت و در چنین وضعیتی مخالفان نیز که بازنده اصلی در عرصه میدانی در سوریه در ماههای اخیر هستند بیش از پیش متضرر خواهند شد. 118/111
بیشتر بخوانید:
آستانه در آستانه مذاکرات/ ویدئو
پایان مذاکرات آستانه: ایران رسماً از کشورهای تضمین کننده برقراری آتش بس در سوریه شد+ ویدئو
آخرین خبر از مذاکرات آستانه؛ ایران، روسیه و ترکیه به سازوکار مشترک دست یافتند