وزارت کشور قرقیزستان با شرکت دولتی امنیتی چین موسوم به "CEIEC" درزمینه تأمین امنیت در آن کشور همکاری میکند.
مقرر شده است که وزارت کشور قرقیزستان و شرکت CEIEC در زمینه فعالسازی سامانه دیجیتالی به منظور نظارت برامنیت شهرها ازطریق دوربینهای هوشمند همکاری کنند.
همکاریهای امنیتی چین با جمهوریهای آسیای مرکزی بویژه تاجیکستان و قرقیزستان از اهمیت زیادی برای این کشور و جمهوریهای آسیای مرکزی برخوردار است.
باید گفت، امضای قرارداد همکاری امنیتی وزارت کشور قرقیزستان با یک شرکت چینی درحالی امضا شده است که دولت چین درراستای برخی ملاحظات نظامی و امنیتی نظیر حضور گسترده جریان تروریستی داعش در مرزهای افغانستان با جمهوریهای تاجیکستان و قرقیزستان، با هزینه های دولت پکن به ایجاد چندین مقرهای دیدبانی در مرزهای دو کشورآسیای مرکزی با افغانستان اقدام کرده است.
بدیهی است که دولت پکن ازاحداث برجهای دیدبانی در تاجیکستان و قرقیزستان اهداف مشخصی را دنبال می کند که مقابله با نفوذ جریانهای افراطی تنها یکی ازاین اهداف است. با توجه به این واقعیت ها باید گفت، همکاری های امنیتی قرقیزستان و چین درشرایطی در دستور کار بیشکک و پکن قرار گرفته است که فضای ضد چینی در جمهوری های آسیای مرکزی بویژه قرقیزستان گسترش بی سابقه ای یافته است.
شکی نیست که برخی قدرتهای خارج ازمنطقه نظیر آمریکا و رژیم اشغالگر قدس، به منظور نفوذ در جمهوریهای آسیای مرکزی و قفقاز، راهی جز ایجاد فضای آشفته، ناآرام و ایجاد درگیری و تنش ندارند. در واقع این قدرتها، بدون ایجاد درگیریهای مختلف داخلی در جمهوریهای آسیای مرکزی از جمله قرقیزستان، نمیتوانند اهداف خود را محقق سازند.
به عنوان مثال، در راستای ایجاد فضای ضد چینی در قرقیزستان، اوایل ماه جاری میلادی، حدود پانصد تن از ساکنان منطقه "سالتان ساری" استان "نارین" قرقیزستان به کارمندان شرکت چینی در معدن طلای این منطقه، یورش بردند.
در نتیجه این رویداد برنامه ریزی شده، بیست چینی مجروح شدند و حمله کنندگان برخی از تجهیزات معدن از جمله کامیونهای باری را تصرف کردند. یک ماه پیش از آن شایعاتی در میان ساکنان استان نارین گسترش یافت که براساس آن، موضوع افزایش مرگ و میر گوسفندها و بیماری کودکان به فعالیتهای معدن طلای نارین مرتبط گردید.
با وجود این، درپی آزمایشهای متعدد مشخص شد که میان فعالیتهای این معدن و بیماری کودکان و مرگ و میر گوسفندها ارتباطی وجود ندارد. برغم اعلام نتیجه آزمایشها، ساکنان منطقه این آزمایشها را نادرست خوانده و باور نکردند.
در زمینه همکاری های دولت چین با دولت های آسیای مرکزی از جمله قرقیزستان، «فکرت شعباناف» کارشناس مسائل سیاسی قرقیزستان اخیرا" درگفتگو با خبرگزاری فارس دربیشکک، با اشاره به تحرکات ضدچینی درآسیای مرکزی، گفت: "گسترش چین هراسی در آسیای مرکزی با استفاده از بزرگنمایی مشکلات موجود توسط رقبای دولت پکن صورت میگیرد."
این کارشناس قرقیز همچنین تصریح کرد: "تحولات اخیر ازجمله حمله به کارکنان شرکت چینی در قرقیزستان یک اتفاق جزئی نیست و در چارچوب برنامه رقبای چین به منظور جلوگیری از رشد نفوذ این کشور در قرقیزستان انجام شده است."
این کارشناس قرقیز نامی از کشور متخاصم با چین و رقیب این کشور ذکر نکرد، اما از اظهارات این کارشناس برجسته چنین برمی آید که آمریکا در راس کشورهایی قرار دارد که به منظور ممانعت از نفوذ چین در قرقیزستان به هر اقدامی دست می زنند.
در مجموع، باید گفت، روند رقابتهای غرب با قدرتهای آسیایی نظیر چین درجمهوری های آسیای مرکزی ازحاشیه به متن منتقل شده و بعید است که سکوت طرف مقابل ادامه پیدا کند.
نویسنده: محمد علی طالبی
141/116
بیشتر بخوانید:
تاکید چین بر گسترش سرمایه گذاری در قرقیزستان و تاجیکستان/تحلیل
هدف گذاری بلند مدت قرقیزستان برای روابط با چین