ریاست هیات نظامی ایران را سردار سرتیپ پاسدار «قدیر نظامی» معاون امور بینالملل ستاد کل نیروهای مسلح برعهده دارد.
با توجه به اهمیت آبراه های دریایی در عرصه اقتصاد دریایی و گستردگی تردد کشتیهای تجاری و نفتکش ها در دریاها تامین امنیت دریایی یک ضرورت است. در این راستا تقویت امنیت در عرصه دریایی خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند از محورهای اصلی این نشست است. همکاری های نظامی درون منطقه ای از الزامات تامین امنیت توسط کشورهای منطقه است.
ایران از قدرت نظامی در سطحی راهبردی برخوردار است و برای مقابله با انواع تهدیدهای دشمنان آمادگی کامل دارد. در عرصه دریایی نیز نیروی دریایی ایران این توانمندی را دارد که برای حفظ امنیت از کرانههای خلیج فارس و دریای عمان تا اقیانوس هند و در هر نقطه ای که در آبهای بینالمللی نیاز به امنیت سازی باشد حضور یابد.
جمهوری اسلامی ایران براساس چند مولفه مهم از جمله قابلیتهای نظامی برای بازدارندگی و حفظ ثبات و امنیت؛ یک قدرت منطقهای فعال محسوب میشود. این واقعیت را در چارچوب کمک های مستشاری نظامی ایران به عراق در مبارزه با گروه های تروریستی و نقش راهبردی ایران در شکست داعش سوریه می توان بهخوبی درک کرد.
امیر دریادار "حبیبالله سیاری" معاون هماهنگ کننده ارتش با تاکید بر اینکه دکترین نظامی ایران دفاعی و متکی برتوان بازدارندگی است می گوید: ایران هیچ گاه قصد تجاوز به مرزها و منافع دیگران را ندارد اما اگر زمانی نیاز باشد که توان رزمی خود را به معرض نمایش بگذارد تا تهدیدات از بین بروند حتما این کار را خواهد کرد.
این توانمندی نشان می دهد ایران از ظرفیت های قابل اتکایی برای همکاری های امنیتی و نظامی برخوردار است. ایران و عمان بعنوان دو کشور برخوردار از موقعیت استراتژیک در دو سوی تنگه هرمز این تعامل را در سطحی بالا نهادینه کرده اند.
برگزاری منظم نشست های مشترک نظامی دو کشور قطعا دارای آثار میان مدت و بلند مدت در جهت افزایش سطح همگرایی های امنیتی و دور کردن منطقه از سیاست های مداخله جویانه و بحران ساز بیگانگان است. مداخله بیگانگان در مسایل منطقه به بهانه امنیت همواره یکی از چالش های امنیت در منطقه بوده است.
جیم والش کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: ".. ترامپ با ادعا سازی سعی دارد ایران را به عکس العمل های تند وادار سازد تا به این روش ایران را به ایجاد بحران در منطقه متهم کند."
این در حالی ست که سیاست ایران همواره مبتنی برتقویت همگرایی های منطقه ای بوده است.
در این راستا، ژئوپلیتیک تنگه هرمز یکی از عوامل مؤثر و پایدار در روابط ایران و عمان محسوب می شود. با توجه به این موقعیت حساس؛ تهران و مسقط حفظ امنیت منطقه را بخش مهمی از امنیت خود می دانند و بر همین اساس همکاری در این زمینه را ضروری می دانند. به عبارتی روشنتر باید گفت؛ تمایل به همگرایی و دوستی نظامی برغم کارشکنی های آمریکا و تنش سازی های عربستان در روابط منطقه ای نشانه درک صحیح تهران و مسقط از ضرورت همکاری و تعاملات دو و چند جانبه است. برگزاری منظم نشست های کمیته مشترک نظامی ایران و عمان را نیز می بایست در همین چارچوب ارزیابی کرد. 113/118
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتربخوانید:
ایران و عُمان درصدد گسترش همکاری دوجانبه
نقد عمان بر سیاست حکام عربی درقبال سوریه و یمن/ تحلیل
تاکید عمان بر بازگشت سوریه به اتحادیهعرب