ایران پرس- مناسبات تهران و ایروان روبه گسترش است و مسوولان دو کشور تاکید دارند در صورت بهره‌برداری از فرصت‌های موجود؛ دو طرف می‌توانند علاوه بر تامین نیازهای کشورهای حوزه اورآسیا، کالاهایی را نیز به اروپا صادر کنند.

«رمضانعلی سبحانی‌فر» رییس گروه دوستی پارلمانی ایران و ارمنستان به همین منظور در صدر هیاتی به ایروان سفر کرده است.

وی در این سفر علاوه بر دیدار با «واهرام باغداساریان» رئیس گروه دوستی پارلمانی ارمنستان و ایران؛ با رئیس مجلس ملی و وزیر انرژی ارمنستان و دیدار و گفت وگو کرد.

سبحانی‌فر همچنین در دیدار با «آتسویک میناسیان» وزیر توسعه اقتصادی و سرمایه‌گذاری ارمنستان، گسترش همکاری اقتصادی بین ایران و ارمنستان، حذف عوارض حق خاک، گسترش ارتباط ریلی،‏ تسریع در اجرای خط سوم انتقال برق بین دو کشور و سرمایه گذاری در منطقه آزاد «مغری» Meghri را خواستار شد.

رایزنی‌های اقتصادی هیات پارلمانی ایران در ایروان

تهران و ایروان علاوه بر زمینه‌های تجاری؛ گام‌هایی نیز در عرصه همکاری در بخش انرژی برداشته‌اند.

در این راستا؛ اخیرا قرارداد مربوط به ساخت فاز سوم پروژه انتقال برق به ایران و درقبال آن گرفتن گاز از ایران، میان دو کشور امضاء شد.

ایران به‌سبب موقعیت راهبردی جغرافیایی و دسترسی به کشورهای آسیایی با 150 کشور جهان دارای روابط بازرگانی و تجاری است؛ اما در این مجموعه روابط با همسایگان از اولویت‌های ایران محسوب می‌شود.

«هامایاک آوادیس یانس» رایزن بازرگانی ایران در ارمنستان در این باره گفت:

"مجموع مبادلات تهران و ایروان درسال گذشته، 263 میلیون و پانصد هزار دلار بود که در مقایسه با دوره مشابه سال 2016، حدود 3 / 10 (ده ممیز سه دهم) درصد رشد داشته است."

مزیت‌های افزایش همکاری‌های اقتصادی تهران و ایروان

انتظار می‌رود منطقه آزاد مغری در مجاورت مرزهای دو کشور به‌زودی فعالیت خود را آغاز کند تا فعالان اقتصادی ایرانی بتوانند با سرمایه‌گذاری در این منطقه خط تولید کالاهای مختلف را راه اندازی کرده و ارتباط میان منطقه آزاد مغری و ارس را برقرار کنند.

تفاهمنامه توسعه همکاری مناطق آزاد تجاری دو کشور اوت سال گذشته، بین دو منطقه  آزاد «ارس» در ایران و «مغری» در ارمنستان  به امضاء رسید.

یکی از مزیت‌های این سطح از همکاری‌ها ایجاد زمینه برای تاسیس شرکت‌های مشترک است که موجب توسعه روابط تجاری ایران با کشورهای حوزه مشترک المنافع نیز خواهد شد.

«تئودور تسکیریس» کارشناس اقتصاد ترانزیتی در مرکز مطالعات اقتصاد و برنامه ریزی یونان (KEPE) درباره اهمیت نقش ایران در ترانزیت می‌گوید:

"ارسال کالا از مسیر کریدورهای تجاری و ترانزیتی ایران امن‌تر بوده و از آن جائیکه با استفاده از خط آهن و مسیر دریایی انجام می‌گیرد از جنبه محیط زیستی نیز پاک‌تر است."

ارمنستان تنها عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا دارای مرز زمینی با ایران است.

از طرفی ارمنستان خواهان پیوستن به مجمع کشورهای آسیایی و همکاری جمهوری اسلامی ایران برای عضویت آن کشور دراین مجمع است.

این همکاری دو سویه نشان می‌دهد تهران و ایروان مصمم به توسعه مناسبات هستند.

«گاگیک هاروتونیان» رئیس موسسه «نوراوانک» معتقد است: "روابط ایران و ارمنستان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است."

این کارشناس ارشد ارمنی همچنین بر همکاری و توسعه روابط میان ایران و ارمنستان درچارچوب تمدن و فرهنگ مشترک تاکید دارد.

با توجه به روند رو به گسترش مناسبات ایران و ارمنستان می‌توان گفت، فصل تازه‌ای از همکاری‌ها بین تهران و ایروان آغاز شده است و توسعه مناسبات دو و چند جانبه در کانون توجه مسوولان دو کشور قرار دارد.

نویسنده: جمشید امین زاده

116/120

بیشتر بخوانید:

گزارش: همکاری مشترک اقتصادی ایران و ارمنستان

رایزنی‌های هیات پارلمانی ایران در ارمنستان