ایران پرس- وزارت امور خارجه ترکیه از اظهارات تهدید آمیز اخیر «فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا علیه فعالیت های ترکیه در مدیترانه شرقی انتقاد کرد.

«فدریکا موگرینی» ضمن مخالفت با حفاری ترکیه در آب‌های مورد مناقشه میان ترکیه و قبرس، تهدید کرد: اتحادیه اروپا با هرگونه اقدامی که حقوق قبرس را نقض کند، با واکنشی مناسب برخورد خواهد کرد.

 «فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا

با توجه به این که بخش جنوبی (یونانی نشین) جزیره قبرس در سازمان ملل به عنوان یک کشور به رسمیت شناخته شده و به اتحادیه اروپا نیز پیوسته است، حمایت مسوول سیاست خارجی و امنیت این اتحادیه از قبرس جنوبی دور از انتظار نبوده است.

رهبران اتحادیه اروپا پیش از این نیز، به دولت مردان ترک در قبال تنش با این جزیره هشدار داده اند. 

بویژه در ارتباط با عملیات اکتشاف، استخراج و فروش نفت و گاز طبیعی در دریای مدیترانه و دریای اژه، مقام های اروپایی همواره از جزیره قبرس حمایت کرده اند.

به عنوان مثال، سران اتحادیه اروپا در ماه مارس سال 2018 میلادی در نشست بروکسل، با انتقاد از عملکرد ترکیه در سواحل قبرس و مرزهای آبی یونان، از آنکارا خواستند که به تنش آفرینی در این نقاط خاتمه دهد.

درحقیقت، موضعگیری ها و مواضع رسمی رهبران اروپایی در ارتباط با اختلاف های ترکیه با یونان و قبرس نشان می دهد که غرب تمایلی به حمایت از مواضع ترکیه ازخود نشان نمی دهد.

در واقع، تلاش های رهبران لائیک ترکیه برای همگرایی با غرب طی هفت دهه گذشته، بی نتیجه بوده است.

ناگفته نماند که در پی مداخله نظامی ترکیه با عنوان حمایت از ترک های قبرس درسال 1974 میلادی، جزیره قبرس به دوبخش ترک نشین و یونانی نشین تقسیم شده است.

بخش ترک نشین در دهه 1980 میلادی با اعلام استقلال، نام "جمهوری ترک قبرس شمالی" را برای خود برگزید.

بخش ترک نشین تنها توسط ترکیه به رسمیت شناخته شده است، درحالی که، بخش یونانی نشین قبرس در سال 1983 میلادی به عضویت سازمان ملل درآمد و در دهه نخست قرن بیست و یکم میلادی به اتحادیه اروپا پیوسته است.

این به معنای آن است که بخش ترک نشین قبرس خارج از جمهوری قبرس واقع است و صرفا" با حمایت های ترکیه به حیات خود ادامه می دهد.

درحال حاضر، نزدیک به 30 هزار نظامی ترکیه در بخش شمالی جزیره قبرس مستقر هستند. 

این نظامیان در واقع، امنیت بخش ترک نشین قبرس را به عهده دارند.

علاوه بر این، دولت ترکیه همه ساله صدها میلیون دلار به منظور حفظ و سربلندی قبرس ترک نشین هزینه می کند.

در همین ارتباط، «اوکان شافاکلی» استاد دانشگاه و کارشناس سیاسی بخش ترک نشین قبرس، درباره وضعیت سیاسی حاکم بر این بخش در گفتگو با یورونیوز گفت: "بیکاری و فساد اداری در بخش شمالی قبرس بیداد می کند. به همین دلیل است که ساکنان بخش شمالی قبرس می خواهند وضعیت کنونی تغییر کند. نسیم تغییر نیز به رهبری آقای آکینجی وزیدن گرفته است. جنبشی که امیدوار به یافتن راه حل هاست."

با وجود ابراز امیدواری های کارشناسان و اقشار تحصیلکرده قبرس و ترکیه، طی چندسال گذشته نه تنها تغییر خاصی دربخش ترک نشین قبرس رخ نداده، بلکه وضعیت به گذشته برگشته است.

بسیاری از تحلیلگران، مداخلات دولتمردان ترک در سیاستگذاری های بخش ترک نشین قبرس را در این زمینه بی تاثیر ندانسته اند.

نویسنده: محمد علی طالبی

135/116

بیشتر بخوانید: 

 

نتایج برای قبرس

انتقاد ترکیه از تصمیم شورای امنیت درباره تمدید ماموریت نیروهای پاسدار صلح در قبرس/تحلیل

انتقاد ترکیه از روند صلح قبرس تحت نظارت سازمان ملل / تحلیل

تاکید اردوغان بر ادامه پشتیبانی ترکیه از بخش ترک‌نشین قبرس/ تحلیل

 

 «فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا