وزارت امورخارجه جمهوری آذربایجان عصر روز پنجشنبه ( 12 آوریل) اعلام کرد، گزارش سازمان امنیت وهمکاری اروپا درباره انتخابات روزچهارشنبه ریاست جمهوری دراین کشور، نادرست و غیرمنصفانه است.
ناظران سازمان امنیت و همکاری اروپا روز پنجشنبه از تخلفات جدی و نبود رقابت واقعی در انتخابات ریاست جمهوری در جمهوری آذربایجان خبر داد و اعلام کرد، این انتخابات در فضایی که تکثرگرایی و آزادی وجود نداشت، برگزار شده است.
هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در جمهوری آذربایجان صبح روزچهارشنبه در سراسر این کشور برگزار شد.
گفتنی است 900 ناظرازنهادهای بین المللی ازجمله سازمان امنیت وهمکاری اروپا، سازمان همکاری اسلامی، شورای اروپا، جامعه کشورهای مستقل مشترک المنافع (همسود) وهمچنین نمایندگانی از59 کشور برچگونگی برگزاری انتخابات نظارت داشتند.
علاوه بر ناظران خارجی 59 هزار ناظر داخلی هم بر این دوره از انتخابات ریاست جمهوری نظارت کردند.
تعداد نامزدهای انتخابات 8 نفر بودند که از این تعداد یک نفر نامزد مستقل بود وشش تن ازنامزدها از سوی احزاب معرفی شده بودند ویک نامزد دیگر نیزازسوی گروه موسوم به "ابتکار" معرفی شد.
گفته می شود در انتخابات ریاست جمهوری آذربایجان، «الهام علی اف» تنها نامزد جدی انتخابات با کسب 86 درصد آرا برای دوره ای دیگر به پیروزی رسید.
به این ترتیب پیش بینی شرکت های مختلف نظرسنجی داخلی و خارجی که از کسب آرا بالای 80 درصد توسط الهام علیاف و انتخاب مجدد وی به عنوان رییس جمهوری آذربایجان خبر داده بود درست ازآب درآمد و حتی میزان آرای اعلام شده وی از آمار برخی از این بنگاههای نظر سنجی بیشتر بود.
برای نمونه «رسلان رحیم اف» کارشناس خبرگزاری آنتولی به نقل از مرکز نظرسنجی مستقل «ELS» در جمهوری آذربایجان عنوان کرده بود، الهام علیاف با کسب 82/7 درصد آرا مجددا رئیس جمهور این کشورخواهد شد.
همچنین در نظرسنجی دیگر مرکز مشاوره و کمک به جامعه مدنی جمهوری آذربایجان که با همکاری یک شرکت فرانسوی به نام "Opinion Way" انجام شد، عنوان شد که الهام علیاف با کسب 86/53 درصد آرا پیروز انتخابات ریاست جمهوری آذربایجان است.
همچنین نظرسنجی مشترک از سوی سازمان غیردولتی اتحادیه دفاع از حقوق کار آذربایجانی و شرکت آمریکایی "Arthur J.Finkelstein and Associates" نیز علی اف را با کسب 85/57 درصد از آرا، بار دیگر رییس جمهوری آذربایجان دانسته بود آرای اعلام شده اما، بیش از 86 درصد بود نکته ای که با انتقاد نهادهای ناظر اروپایی و البته واکنش باکو همراه بود.
دلایل پیروزی علی اف در انتخابات ریاست جمهوری
تردیدی نیست که یکی از دلایل پیروزی علی اف در انتخابات 11 آوریل قدرت مطلق وی در سازو کارهای اجرایی، تصمیم گیری و نهادهای رسانه ای و در یک کلام پروپاگاندای گسترده و وسیع وی در سطج جامعه جمهوری آذربایجان و بسیار پیش از موعد برگزاری انتخابات بود.
موضوعی که از یکسو منتقدان و احزاب رقیب وی را دلسرد از حضور در عرصه انتخابات کرد چرا ایشان خود را از پیش باخته تلقی کردند.
موضوعی که دستمایه نهادهای غربی ناظر بر انتخابات جمهوری آذربایجان قرار گرفتت تا نتایج انتخابات دو روز پیش جمهوری آذربایجان را یکسره زیر سئوال ببرند.
انتقادی که اگرچه در بخشهایی درست به نظر می رسد اما همیشگی بودن انتقاد غرب از انتخابات جمهوری های دوسوی خزر ازجمله جمهوری آذربایجان موضوعی است که علت آن برکسی پوشیده نیست.
به چالش کشیدن اصل انتخابات با هدف امتیاز گرفتن از فرد پیروز رویکرد نخ نما شده دولتها و نهادهای ناظرغربی ازانتخابات درجمهوریهای دو منطقه آسیای مرکزی وقفقاز است.
همانطور که انتقاد و واکنش منفی این کشورها به گزارش نهادهای ناظر انتخاباتی خارجی و عمدتا غربی همیشگی بوده است.
گویی که تلاش برای مشروعیت بخشی به انتخابات ازسوی دولتهای منطقه وتلاش نهادهای غربی وکشورهای متبوع آنها برای اخذ امتیاز حداکثری از این کشورها از رهگذر زیرسئوال بردن انتخابات و سپس پذیرش تدریجی نتایج اعلام شده دستمایه اصلی کشمکش و بازی کسب مشرعیت و اخذ مقبولیت اصل ثابت مناسبات جمهوریهای اسیای مرکزی وقفقاز با غرب در موسم انتخابات است.
اصلی که البته انتخابات ریاست جمهوری 11 آوریل جمهوری آذربایجان از آن مستثنی نبود.
113/116
نویسنده: اميرحسين اسدالله منفرد
بیشتر بخوانید:
آغاز انتخابات ریاستجمهوری در جمهوری آذربایجان/ تحلیل و ویدئو
تغییر زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آذربایجان