ایران پرس- «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه به تهدیدهای نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی به فرماندهی «خلیفه حفتر» علیه مواضع دولت آنکارا، واکنش نشان داد.

رجب طیب اردوغان در خصوص تهدیدات نیروهای ارتش ملی لیبی به فرماندهی ژنرال «خلیفه حفتر» علیه مواضع ترکیه گفت: "وی از منبعی که این دستورات را صادر کرده اطمینان ندارد، اما در عین حال آنکارا تدابیر لازم در این خصوص اتخاذ کرده است."

وی به جزئیات اقدامات کشورش در لیبی اشاره نکرد، اما واکنش رئیس جمهوری ترکیه به تهدیدهای ژنرال خلیفه حفتر در شرایطی صورت می گیرد که «احمد المسماری» سخنگوی نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی اعلام کرد: "علاوه بر صدور دستور بازداشت اتباع ترکیه در لیبی، فرمان حمله به کشتی های ترکیه ای در آب های سرزمینی لیبی نیز صادر شده است."

این اظهارات را باید یکی از شدیدترین تهدیدهای نظامی ارتش ملی لیبی علیه ترکیه، طی چندسال گذشته قلمداد کرد. 

ناگفته نماند که پس ازسقوط «معمر قذافی» رئیس جمهوری معدوم لیبی درسال 2011 میلادی، این کشور دستخوش آشوب و هرج و مرج بی سابقه ای شده است.

درحال حاضر، لیبی توسط دو دولت اداره می شود. دولت وفاق ملی که در طرابلس مستقر است و حمایت جامعه بین المللی را با خود به همراه دارد و دولتی دیگر تحت ریاست ژنرال خلیفه حفتر که کنترل اوضاع درشرق کشور را در دست دارد و تحت حمایت ارتش ملی لیبی در بنغازی مستقر است.

در همین ارتباط «ابراهیم هیبة» استاد روابط بین‌الملل و علوم سیاسی تطبیقی دردانشگاه شمال تگزاس و کارشناس سیاسی به شبکه الجزیره گفت: 

"تجربه‌های گذشته در زمینه نقش حفتر درعملیات نظامی گرچه نتایج سریعی به دنبال داشته، اما در طولانی مدت خسارت‌های مالی و انسانی قابل توجهی به لیبی وارد کرده و آثار بدی علیه ثبات و پیشبرد روند سیاسی و دموکراتیک در این کشور داشته است."

با توجه به وضعیت جاری، باید گفت، درگیری ها درلیبی که تنها یک درگیری داخلی میان شبه نظامیان ارتش ملی به فرماندهی خلیفه حفتر و دولت وفاق ملی به ریاست «فایز السراج» دراین کشور به شمار نمی رود، وارد مرحله جدیدی جدیدی شده است.

به طوری که بررسی تحولات درلیبی نشان می دهد، جنگ در این کشور بیشتر از آن که یک درگیری داخلی بر سر کسب قدرت باشد، یک جنگ نیابتی میان عربستان، امارات و مصر از یک سو و ترکیه و قطر از سوی دیگر محسوب می شود.

اهداف ترکیه برای حضور در لیبی

باید گفت، جدا از مطامع سیاسی و نظامی، ترکیه همواره به لیبی به عنوان یک کشور هدف از لحاظ اقتصادی نگاه می کرده است.

چرا که مردم لیبی، یکی ازمهمترین کشورهای مصرف کننده کالاهای ترکیه هستند. درسال 2014 میلادی، میزان صادرات ترکیه به لیبی بیش از 2 میلیارد دلار بوده است.

طی سال های گذشته نیز، صادرات ترکیه به دلیل درگیری های جاری فراز ونشیب هایی داشته است. درعین حال، ترکیه ازطریق دروازه لیبی می تواند وارد جهان عرب شده و نفوذ خود را در این کشورها افزایش دهد.

دراین حال، نباید سیل گردشگران لیبیایی را که هرساله به سوی ترکیه سرازیر می شوند، نادیده گرفت. 

علاوه براین، کارگران ترک بسیار زیادی درلیبی مشغول به کار هستند. به همین دلیل، ارتش ملی لیبی با دست گذاشتن بر روی حضور اتباع ترک در لیبی، توانسته از آن به عنوان اهرم فشاری علیه دولت آنکارا استفاده کند.

نویسنده: محمدعلی طالبی  

135/116

بیشتر بخوانید: 

ارتش ملی لیبی دستور حمله به کشتی های ترکیه را صادر کرد

نیروهای حفتر، ترکیه را به انتقال تروریست ها به لیبی متهم کردند