ایران پرس- روابط روسیه و آمریکا در سال های اخیر سیر نزولی داشته و دو کشور در حوزه های مختلفی دچار اختلاف و تعارض منافع هستند که از جمله این عرصه ها، حوزه انرژی است.

واشنگتن اکنون مخالف سر سخت حضور روسیه در بازار انرژی اروپا است و در این راستا فشارهای قابل توجهی به اروپایی ها برای کاهش همکاری گازی با مسکو به ویژه در باره خط لوله گازی نورد استریم -2 وارد می کند.

هدف آمریکا پایان دادن به سیطره روسیه بر بازار انرژی اروپا و ورود هرچه بیشتر آمریکا به این بازار و گرفتن سهمی قابل توجه از آن ارائه شده است.در این راستا «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا روز سه شنبه در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد که آلمان بطور کامل از لحاظ انرژی به روسیه وابسته است و برلین باید این خط مشی خود را تغییر دهد.

ترامپ همچنین لهستان را به‌خاطر توسعه طرح‌های انرژی مستقل از روسیه مورد ستایش قرار داد. این موضع گیری واکنش منفی مسکو را برانگیخته است.

در این چارچوب «الکساندر گروشکو» معاون وزیر خارجه روسیه، واشنگتن را به اعمال فشار سیاسی بر کشورهای اروپایی به‌خاطر همکاری‌ با روسیه انرژی متهم کرد.

به گفته گروشکو: این طرح‌ها اقتصادی بوده و به نفع همه کشورهای اروپایی است. این مقام ارشد روسی با یادآوری اینکه برخی کشورها تلاش می‌کنند تا وضعیت طرح‌های انرژی روسیه را به گونه دیگری جلوه دهند، افزود: «آمریکا اعمال فشار جدی بر کشورهای اروپایی در رابطه با همکاری‌های انرژی آنها با روسیه در پیش گرفته است. در حالی که چنین اقدامی استفاده سیاسی از این مسئله بوده و برخوردی کاملا غیرقابل قبول است.»

این در حالی است که واشنگتن احتمالا طی هفته های آینده تحریم هایی را علیه شرکت های مشارکت کننده در پروژه خط لوله گازی نورد استریم- 2 اعمال خواهد کرد.

ترامپ اعلام کرده که این مساله غیرقابل قبول است که آلمان میلیاردها دلار برای خرید گاز از روسیه هزینه کند و برای احداث خط لوله گازی جدید نورد استریم- 2 برنامه ریزی کند.

واکنش هیات آلمانی به سخنان ترامپ در مجمع عمومی

مقام های کاخ سفید گفته‌اند که مقام های دولت آمریکا در حال بررسی تدابیر محدودکننده‌ای هستند تا مانع از احداث خط لوله گازی نورد استریم- 2 شوند.

نورد استریم 2 یک پروژه مشترک بین شرکت های گازپروم روسیه، انرژی فرانسه، او ام وی اتریش و رویال داچ شل و یونیپر آلمان است.این خط لوله قرار است از بستر دریای بالتیک احداث شده و گاز روسیه را به آلمان منتقل کند.

ظرفیت این خط لوله 55 میلیارد متر مکعب در سال است. پیش بینی می شود این خط لوله تا پایان 2019 به بهره برداری برسد.

مسکو معتقد است که هدف واقعی آمریکا از کارشکنی در احداث و عملیاتی شدن این خط لوله ورای ادعاهای ظاهری آن است.

به گفته سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه، تحریم های واشنگتن علیه روسیه با هدف بیرون راندن روسیه از بازارهای تسلیحاتی و انرژی در جهان صورت می گیرد.

وی معتقد است که آمریکا به بهانه مقابله با تهدید روسیه ،تلاش می کند تا کشورهای اروپایی را به افزایش بودجه دفاعی خود وادار سازد و هرچه بیشتر جای پای خود را در اقتصاد اروپا و صنایع انرژی اروپا مستحکم تر سازد تا اجرای پروژه های مشترک روسیه و اروپا را در بخش انرژی تحت الشعاع قرار دهد و روسیه را از بازارهای انرژی بیرون براند.

از دیدگاه مسکو تحریم های آمریکا علیه روسیه از جمله در چارچوب قانون کاتسا، دقیقا با این هدف صورت گرفته است.

برخی از شرکای اروپایی واشنگتن مانند آلمان نیز بر این گمان هستند که هدف واقعی آمریکا از اعمال تحریم ها علیه روسیه ،در واقع بیرون راندن آن از بازار انرژی اروپا بویژه در بخش گاز و جایگزین کردن گاز مایع آمریکا به جای آن است.

141/110

بیشتر بخوانید:

روسیه، آماده مقابله با تحریم‌های آمریکا علیه پروژه نورد استریم 2

پروژه گازی نورد استریم- دو؛ تهدید آمریکا به تحریم آلمان و روسیه