اظهارات مداخله جویانه اخیر دونالدترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا در امور اروپا بویژه در زمینه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا(برگزیت ) واکنش منفی مقامات اروپایی و اتحادیه اروپا را بر انگیخته است.

مرکل این اظهارات را در واکنش به اقدام ترامپ در زمینه تشویق بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا ابراز کرد. فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه نیز رویکرد دونالد ترامپ در قبال اتحادیه اروپا را مورد انتقاد قرار داد. وی تصریح کرد که اتحادیه اروپا برای اموری که باید انجام دهد نیازی به مشاوره خارجی ندارد.

به نظر می رسد دونالد ترامپ با اینکه هنوز رسما کار خود را به عنوان رئیس جمهوری جدید آمریکا آغاز نکرده اما با موضع گیری ها و اظهارات جنجالی خود از هم اکنون وارد عرصه تقابل با برخی کشورها حتی با شرکای اروپایی واشنگتن شده است.

در واقع ترامپ در آخرین موضع گیری خود در قبال اروپا و مسائل آن، سه مساله عمده را مورد انتقاد قرارداده است. ترامپ در گفت وگو با روزنامه تایمز بریتانیا با انتقاد از سیاست پذیرش پناهجو توسط آلمان، سازمان ناتو را ائتلافی منسوخ نامید. وی هم چنین از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا تمجید کرده و خروج سایر کشورهای اروپایی در آینده را پیش بینی کرد.

این گونه موضع گیری در باره مسائل مهم اتحادیه اروپا که کاملا بر خلاف سیاستهای باراک اوباما رئیس جمهوری کنونی آمریکا است ، اروپایی ها را در شوک فرو برده است. در واقع ترامپ نه فقط انتقادات شدیدی را علیه اتحادیه اروپا و برخی اعضای آن مانند آلمان مطرح کرده بلکه ساختار اصلی دفاعی اروپا یعنی ناتو را نیز زیر سئوال برده و از این بدتر، ضمن تشویق بریتانیا برای تسریع خروج از اتحادیه اروپا به این کشور وعده کمک داده است.

پیامدهای اظهارات مداخله جویانه ترامپ

ادامه چنین رویکردی از سوی ترامپ در آینده نه تنها می تواند به تشدید تنش ها بین دو سوی اقیانوس اطلس بیانجامد، بلکه زمینه گسست روابط تاریخی و سنتی آمریکا و اروپا را که پس از جنگ جهانی دوم همواره از ارکان اصلی سیاست خارجی و امنیتی اروپا وآمریکا بوده ،موجب شود. در واقع از هم اکنون طلیعه این چشم انداز پدیدار شده است.

می توان پیش بینی کرد که یکی از اولین موارد اختلاف بین اتحادیه اروپا و دولت ترامپ، دیدگاههای متناقض دو طرف در باره برگزیت باشد. در حالی که اتحادیه اروپا بشدت از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا ناراضی است، اما ترامپ نه تنها از آن استقبال کرده است، بلکه وعده کمک به دولت بریتانیا داده است.

در این راستا ترامپ با استقبال از اجرای برگزیت، آن را حرکتی تعبیر کرد که می‌تواند فرصت توافقات تجاری دوجانبه را در اختیار بریتانیا قرار دهد. وی مدعی است که آمریکا و  بریتانیای پس از برگزیت روابط بسیار نزدیک و خوبی با یکدیگر خواهند داشت.

در مقابل، عالی ترین مقام سیاست خارجی اتحادیه اروپا یعنی فدریکا موگرینی هشدار داد بریتانیا تا زمانی که از اتحادیه اروپا خارج نشود نمی تواند درمورد توافقات تجاری با آمریکا وارد گفتگو شود.

وی تصریح کرد که به دلیل تعهد بریتانیا به اتحادیه اروپا برای عدم انجام مذاکره در باره توافقات تجاری با کشور دیگر به صورت مستقل، تا زمانی که بریتانیا هنوز عضو اتحادیه اروپاست، هیچ مذاکره دوجانبه ای در مورد تجارت با یک کشور دیگر نمی تواند صورت دهد.این موضع گیری نشان می دهد که اتحادیه اروپا مصمم است تا از همان ابتدا واکنش تندو قاطعی به مداخله های آمریکا در امور اروپا نشان دهد.118/111

ترامپ: ناتو سازمانی از کار افتاده است

ترامپ: سیاست مرکل در قبال پناه‌جویان فاجعه‌بار بود

پیش بینی دونالد ترامپ مبنی بر انحلال اتحادیه اروپا

انتقاد شدید ترامپ از ناتو/ تحلیل

واکنش اروپایی ها به اظهارات دونالد ترامپ در خصوص مهاجران، برگزیت و ناتو