تداوم موضع گیری‌ها و اقدامات مداخله جویانه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در امور داخلی بریتانیا و تلاش وی برای ایجاد شکاف بیشتر بین این کشور و اتحادیه اروپا واکنش منفی حزب کارگر را به دنبال داشته است.

در این راستا، «جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر بریتانیا اعلام کرد، اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا درباره توانمندی «بوریس جانسون»، عضو محافظه کار پارلمان بریتانیا برای تصدی سمت نخست وزیری این کشور «دخالتی غیرقابل قبول» در امور داخلی بریتانیا است.

ترامپ در مصاحبه ای با روزنامه سان پیش از سفر سه روزه اش به بریتانیا در هفته آینده درباره بوریس جانسون وزیر امور خارجه سابق گفت: "من فکر می کنم بوریس کارش را به خوبی انجام خواهد داد، فکر می کنم که او عالی خواهد شد."

ترامپ در سفر آخر خود به بریتانیا در ژوئیه 2018 ضمن تحسین بوریس جانسون گفته بود: "فکر می کنم او مهارت‌های لازم را برای تصدی سمت نخست وزیری دارد."

جانسون نسبت به آخرین اظهارات ترامپ واکنشی نشان نداده است. 

در پی این اظهارات جرمی کوربین با انتشار بیانیه ای اظهار داشت: "نخست وزیر آینده بریتانیا باید نه از طریق رئیس جمهور آمریکا و نه از طریق 100 هزار عضو غیررسمی حزب محافظه کار‌، بلکه باید توسط مردم بریتانیا در یک انتخابات عمومی انتخاب شود."

این موضع کوربین نه فقط در سطح داخلی بریتانیا بی سابقه تلقی می شود و نمایانگر دیدگاه وی در زمینه نحوه انتخاب نخست وزیر است‌، بلکه تندترین واکنشی است که در زمینه دخالت‌های مکرر ترامپ و اعضای تیم حکومتی وی در امور داخلی بریتانیا ابراز شده است.

در واقع ترامپ به نحو بی سابقه‌ای تلاش می کند تا در راستای رویکرد آمرانه خود بدون توجه به خواسته سیاستمداران و مردم بریتانیا، حتی در زمینه تعیین نخست وزیر آینده بریتانیا نیز مداخله کند.

اقدامی که در راستای منافع و اهداف واشنگتن با انتخاب جانسون یعنی سیاستمداری که بیشترین همگرایی و همراهی با آمریکا را دارد، صورت می گیرد.

ترامپ بر این تصور است که با تصدی جانسون به عنوان نخست وزیر جدید بریتانیا وی به طو کامل در خدمت اوامر وی خواهد بود و خواهد توانست منویات و نظرات خود در برخورد با اتحادیه اروپا و تضعیف اروپای متحد را از طریق وی اجرا کند. 

رویکرد ترامپ در قبال اتحادیه اروپا

رویکرد کلی ترامپ در قبال اتحادیه اروپا تلاش برای تضعیف و متلاشی کردن این نهاد اروپایی از طریق تشویق کشورهای عضو آن به جدایی از این اتحادیه است.

ترامپ براین تصور است که بدین ترتیب یکی از رقبای بزرگ آمریکا در عرصه تجاری و سیاسی از میان برداشته خواهد شد.

ترامپ همانند جانسون طرفدار خروج کامل بریتانیا از اتحادیه اروپا یا همان برگزیت سخت است. ترامپ معتقد است که لندن نباید هزینه مد نظر بروکسل را بابت خروج از اتحادیه اروپا پرداخت کند.

به همین دلیل رئیس جمهور آمریکا از لندن خواست این کشور میز مذاکرات را در صورت دست نیافتن به توافق با اتحادیه اروپا بر سر هزینه خروج از آن، ترک کند.

ترامپ همچنین در گفت و گو با روزنامه ساندی تایمز گفت: "اگر بروکسل به انتظارات لندن پاسخ ندهد بریتانیا باید از پرداختن هزینه‌های خروج از اتحادیه اروپا که بین 40 تا 45 میلیارد یورو برآورد می شود، خودداری کند."

ترامپ در این مصاحبه که قرار است یک روز پیش از سفرش به بریتانیا منتشر شود، اظهار داشت: "نخست وزیر آینده بریتانیا باید «نایجل فاراژ» رهبر حزب راست گرای افراطی «برگزیت» را برای پیشبرد مذاکرات برگزیت معرفی کند."

رئیس جمهوری آمریکا بهره نبردن از فاراژ را در مذاکره با اتحادیه اروپا یک اشتباه خواند.

بدین ترتیب ترامپ در واقع خواهان قطع مذاکرات بین بریتانیا و اتحادیه اروپا و خروج بدون توافق است، زیرا فاراژ به دلیل  اینکه تندترین مواضع را علیه اتحادیه اروپا دارد، هیچ یک از خواسته های بروکسل از جمله در زمینه پرداخت هزینه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را رد می کند.

نویسنده: سید رضا میر طاهر

141/116

بیشتر بخوانید:

اعتراض جرمی کوربین به دخالت ترامپ در امور داخلی بریتانیا

دخالت آشکار دولت ترامپ در امور داخلی بریتانیا/ تحلیل