ایران پرس- با تداوم بحران سیاسی در ونزوئلا، تلاش دولت آمریکا برای تغییر اوضاع در این کشور شدت گرفته است.

واشنگتن در حال حاضر بر استفاده ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری این کشور تمرکز کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می‌کند.

واشنگتن اکنون کارزاری جهانی با در خواست از متحدان و شرکای خود برای به رسمیت شناخته شدن خوان گوایدو، رهبر مخالفان به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا به راه انداخته است.

در این راستا، مایک پنس، معاون رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ  از اروپا خواست گوایدو را به عنوان رئیس جمهوری ونزوئلا به رسمیت بشناسد.

مایک پنس با تاکید بر اینکه نیکلاس مادورو باید از قدرت کنار رود، تصریح کرد: «امروز از اتحادیه اروپا می‌خواهیم به نام آزادی مسئولیت خود را در این زمینه بر عهده گیرد و خوان گوایدو را به عنوان رئیس جمهوری قانونی ونزوئلا به رسمیت بشناسد.»

درخواست پنس از اروپا در حالی مطرح می‌شود که رویکرد متفاوت برخی کشورهای اروپایی درقبال بحران سیاسی ونزوئلا، اروپا را از اتخاذ یک تصمیم مشترک در این خصوص بازداشته است.

در این زمینه، «جوزف بورل» Josep Borrell وزیر امور خارجه اسپانیا با رد پیشنهاد معاون رئیس جمهور آمریکا به اتحادیه اروپا برای به رسمیت شناختن خوان گوایدو رئیس جمهور خودخوانده ونزوئلا گفت اتحادیه اروپا هیچ اختیاری در به رسمیت شناختن یا نشناختن کسی ندارد.

بورل گفت: کسی باید به معاون رئیس جمهور آمریکا توضیح دهد که اتحادیه اروپا چگونه کار می‌کند. اتحادیه اروپا هیچ اختیاری در به رسمیت شناختن یا نشناختن کسی ندارد. خانم موگرینی بارها این مسئله را تشریح کرده است.

 در واقع وزیر خارجه اسپانیا به این نکته مهم اشاره می کند که اتحادیه اروپا به مثابه یک نهاد منطقه‌ای اروپایی از لحاظ سیاست خارجی، این اختیار را ندارد که شخصی را به عنوان رئیس جمهور یک کشور به رسمیت بشناسد.

هر چند که کشورهای عضو این اتحادیه به صورت انفرادی می‌توانند این اقدام را انجام دهند. اگرچه برخی کشورهای اروپایی درخواست دولت ترامپ را اجابت کردهاند، اما کشورهای زیادی با این مساله به مخالفت برخاسته اند.

آمریکا ومتحدان آن قصد دارند تا به رغم خواسته مردم ونزوئلا، نیکلاس مادورو رئیس جمهور قانونی این کشور را سرنگون سازند.

در مقابل بلوک جهانی مخالف هژمونی آمریکا، حامی مادورو است. بدین‌ترتیب در حالی که آمریکا، اسرائیل، برخی کشور‌های اروپایی و متحدان واشنگتن درآمریکای لاتین، «خوان گوایدو» را رئیس‌جمهور ونزوئلا می‌دانند، اما روسیه، ایران، چین، ترکیه، مکزیک، بولیوی، کوبا و چند کشور دیگر اعلام کردند مادورو را به عنوان رئیس‌جمهور قانونی ونزوئلا به رسمیت می‌شناسند.

در عین حال بیشتر مردم و ارتش ونزوئلا همچنان از مادورو حمایت می کنند. این کشورها بشدت با هرگونه توسل به زور از جانب آمریکا برای تغییرات سیاسی در ونزوئلا مخالف هستند.

در عین حال نیکلاس مادورو بر نقش مخرب آمریکا در عرصه سیاسی ونزوئلا تاکید کرده و واشنگتن را به جهت تحریم‌های گسترده‌ای که علیه ونزوئلا اعمال کرده از مسببان اصلی وضعیت نابسامان این کشور می داند.

مادورو در این باره درمصاحبه با بی بی سی گفت: آمریکا به جای فرستادن کامیون‌های حاوی کمک، باید تحریم‌ها را لغو کند.

اگر آمریکا و بریتانیا واقعا قصد کمک دارند، باید دارایی‌های ونزوئلا را آزاد کنند.

این درحالی است که آمریکا همزمان با اعمال فشارهای اقتصادی در چارچوب اعمال تحریم‌ها و بلوکه کردن دارایی‌های ونزوئلا و اعطای آن به خوان گوایدو رهبر مخالفان که خود را رئیس جمهور این کشور نامیده است، درصدد است تا به هر نحو ممکن وفاداری فرماندهان نیروهای مسلح ونزوئلا را از مادورو سلب کند تا بدین ترتیب زمینه کودتای نظامی را در این کشور فراهم کند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

141/120

بیشتر بخوانید:

دیدار پرتنش فرستاده آمریکا با وزیر خارجه ونزوئلا

تحریم های جدید؛ ادامه تلاش آمریکا برای افزایش فشارها بر ونزوئلا/تحلیل