«لوئیس آلماگرو»، دبیرکل سازمان کشورهای آمریکایی(OEA) چند روز قبل در سفر به کلمبیا، «مادورو» را مسئول بحران شدید اقتصادی، انسانی و مهاجرت در سراسر ونزوئلا دانست و گزینه مداخله نظامی با هدف سرنگونی وی را رد نکرد.
اظهارات دبیرکل سازمان کشورهای آمریکایی در حالی صورت گرفت که ونزوئلا همچنان با بحران سیاسی و اقتصادی رو به رو است و آمریکا و متحدانش طی ماه های گذشته با اعمال سیاست های مختلف، فشارها را بر این کشور افزایش دادهاند.
ادامه تحریمها علیه ونزوئلا همچنین تلاش برای ترور «مادورو» از جمله اقدامات آمریکا و متحدانش برای سرنگونی دولت چپ گرای این کشور طی هفته های گذشته بوده است. با این حال مقاومت مردم ونزوئلا واقدامات مادورو سبب شده است تا این کشور همچنان بتواند در مقابل فشارهای آمریکا و متحدانش مقاومت کند. این مقاومت، خشم آمریکا و متحدانش را بیش از پیش برانگیخته است. از این رو آنان به تهدید نظامی علیه ونزوئلا روی آورده اند.
در این میان دبیرکل سازمان کشورهای آمریکایی همواره با موضع گیری علیه دولت ونزوئلا نشان داده است که این سازمان را به آلت دست آمریکا و مقری برای اعمال فشار این کشور بر ونزوئلا تبدیل کرده است؛ به طوری که چندی پیش رئیس جمهوری ونزوئلا اعلام کرد کاراکاس در اعتراض به سوء استفاده واشنگتن از سازمان کشورهای آمریکایی، از این سازمان خارج می شود.
با این حال اظهارات اخیر «آلماگرو» به عنوان دبیرکل سازمان کشورهای آمریکایی در استقبال از حمله نظامی به ونزوئلا بار دیگر نشانه نفوذ بیش از پیش واشنگتن در این سازمان است. «آلماگرو» می کوشد این سازمان را در خدمت اعمال سیاست های مداخله جویانه آمریکا در کشورهای آمریکای لاتین و بهره برداری های سیاسی و اقتصادی واشنگتن از منابع و ثروت کشورهایی چون ونزوئلا قرار دهد؛ تلاشی که همواره با مقاومت کشورهای مستقل آمریکای لاتین روبه رو شده است.
«اوو مورالس» Evo Morales رئیس جمهوری بولیوی در این باره با محکوم کردن تهدید «لوئیس آلماگرو» برای دخالت نظامی ضد دولت مادورو تصریح کرد: به نظر میرسد وی دبیرکلی سازمان کشورهای آمریکایی را رها کرده است تا به عنوان نماینده «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا تلاش کند کودتای ترامپ را در ونزوئلا تحقق بخشد.
«اوژنیو مارتینس» Eugenio Martinez، مدیرکل آمریکای لاتین و منطقه کارائیب وزارت امور خارجه کوبا نیز در این باره گفت: آمریکا و سازمان شکاک کشورهای آمریکایی، اقتدار اخلاقی لازم را برای دادن درس دموکراسی و حقوق بشر ندارند.
از دیدگاه واشنگتن ادامه اعتراضات مخالفان در داخل و اعمال فشار کشورها و نهادهای منطقه ای هم راستا با سیاست های واشنگتن در منطقه علیه ونزوئلا می تواند به سرنگونی مادورو منجر شود.
از این روی اعمال تحریم و سوء استفاده از سازمان کشورهای آمریکایی با هدف فشار بیشتر بر دولت ونزوئلا همچنان جزو سیاست های واشنگتن در مقابله با این کشور است.
«مارکو تروخی» Marco Terugg کارشناس سیاسی در این باره می گوید: ایالات متحده آمریکا از تمامی کارت های بازی خود برای مداخله در ونزوئلا استفاده می کند. آنچه را که باید در این زمینه یادآور شد این است که این اقدامات قبلا علیه ونزوئلا به اجرا در آمده و با شکست روبه رو شده است.
پاسخ کوبنده مادورو به تهدید نظامی دبیرکل سازمان کشورهای آمریکایی با اتکا به رویکرد آزادی خواهانه و ضد امپریالیستی ونزوئلا و همراهی کشورهای آمریکای لاتین همچون بولیوی و کوبا با این رویکرد نشانه آن است که واشنگتن و متحدانش در این تهدید موفق نخواهند شد.118/110
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
واکنش ونزوئلا و بولیوی به تهدید نظامی لوئیس آلماگرو
تلاش برای مداخله نظامی در امور داخلی ونزوئلا/ تحلیل