ایران پرس- مساله خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) به عنوان بزرگترین مساله بین لندن و بروکسل مطرح است.

به رغم پافشاری «بوریس جانسون» نخست وزیر بریتانیا بر لزوم تجدید نظر در توافقنامه بین این کشور و اتحادیه اروپا درباره برگزیت، بروکسل بر مواضع سخت گیرانه خود در این زمینه پافشاری می کند. 

در این راستا اتحادیه اروپا توافق موجود با بریتانیا بر سر اجرای برگزیت را بهترین توافق ممکن دانست و بر رویکرد سختگیرانه‌اش درباره مرز دو ایرلند تاکید کرد.

«دیوید ساسولی» رئیس پارلمان اروپا در اینباره گفت، بدون رعایت توافق بر سر مرز دو ایرلند پس از اجرای برگزیت امکان کسب توافق جدید نیست.

از نظر اتحادیه اروپا، گزینه خوب، عمل به توافق موجود است که در آن از جمله صلح میان دو ایرلند را تضمین می‌کند. ساسولی خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا را همراه با معضلات زیاد دانست و بر ضرورت پرهیز از آن تاکید کرد.

وی با بیان اینکه لندن هنوز هیچ طرح جایگزینی برای توافق موجود ارائه نکرده است، تصریح کرد که در این شرایط تمدید مهلت خروج می‌تواند یکی از گزینه‌های مناسب باشد.

اتحادیه اروپا معتقد است که بیانیه سیاسی پس از توافق موجود درباره چگونگی اجرای برگزیت مسئولیت‌های هر طرف را مشخص کرده است.

مرز ایرلند شمالی؛ معضل اصلی برگزیت بین بریتانیا و اتحادیه اروپا

معضل اصلی برگزیت بین بریتانیا و اتحادیه اروپا درباره مرز ایرلند شمالی است که تحت حاکمیت بریتانیا است و جمهوری ایرلند (ایرلند جنوبی) تنها مرز زمینی بریتانیا با اتحادیه اروپا است.

هرچند بریتانیا تلاش کرده پس از اجرای برگزیت شرایطی در این منطقه حاکم باشد که حاکمیت این کشور بر آن تضعیف نشود؛ اما اتحادیه اروپا اجرای خواسته لندن را موجب بازگشت جنگ و خشونت در جزیره ایرلند می‌داند و آن را رد کرده است.

بوریس جانسون پیشتر به اتحادیه اروپا گفته بود برای جلوگیری از برگزیت بدون توافق با اتحادیه، باید ترتیبات موسوم به «بک استاپ» (پشتوانه مرزی ایرلند) برچیده شود.

با این حال بروکسل به شدت با این مساله مخالفت کرده است. بک استاپ بخشی از توافق خروج است که بین اتحادیه اروپا و «ترزا می» نخست وزیر سابق بریتانیا درباره آن مذاکره شد که سه بار در پارلمان بریتانیا رد شده است.

درصورت اجرایی شدن بک استاپ، ایرلند شمالی در صورت فقدان توافق بریتانیا و اتحادیه اروپا درباره توافق تجاری در دوران پسابرگزیت، همسو با مقررات بازار مشترک اتحادیه اروپا عمل خواهد کرد.

این بدان معنا است که مرز بین ایرلند کماکان وضعیت کنونی را خواهد داشت. جانسون در تلاش است با فشار حداکثری به اروپا آنها را مجبور به مذاکره دوباره به ویژه در باره مساله بک استاپ کند موضوعی که از سوی مقامات بروکسل به شدت رد شده است.

مخالفت «بارنیه» با لغو بک استاپ

«میشل بارنیه»، مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا در باره برگزیت ضمن تاکید بر انعطاف ناپذیری بروکسل در این پرونده گفت،  مذاکره مجدد درباره بک استاپ که بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا کنار گذاشتن آن را در توافقنامه منعقد شده میان دولت پیشین بریتانیا و اتحادیه اروپا خواستار شده است، امکان پذیر نخواهد بود. بارنیه در آخرین موضع گیری خود دراین زمینه باردیگر با لغو "بک استاپ"مخالفت کرد.

 بارنیه در 1 سپتامبر گفت: بک استاپ که جلوگیری از ایجاد مرز سخت در جزیره ایرلند را هدف قرار می دهد "حداکثر انعطاف پذیری" بوده که اتحادیه اروپا می توانست پیشنهاد دهد.

اتحادیه اروپا بر موضع خود یعنی تغییر ندادن توافق نوامبر 2018 بین لندن و بروکسل درباره برگزیت، سرسختانه ایستادگی کرده و آمادگی خود را برای خروج بدون توافق بریتانیا از این اتحادیه در 31 اکتبر ابراز داشته است. این مساله موجب شده تا بوریس جانسون که اکنون در تنگنای عجیب داخلی گرفتار شده با مخالفت های جدی بروکسل نیز مواجه شود تا بدین ترتیب نخست وزیر بریتانیا با وضعیتی بی اندازه پیچیده مواجه شود.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/118

بیشتر بخوانید:

ناکامی دوباره جانسون در پارلمان بریتانیا و آینده نامعلوم برگزیت/ تحلیل

گزارش: تشدید بحران سیاسی در بریتانیا

ادامه بحران سیاسی برگزیت در بریتانیا /تحلیل