کاهش نفوذ و قدرت هم پیمانان ترکیه (قطر و اخوان المسلمین) در منطقه موجب شد که «رجب طیب اردوغان» علیرغم اختلاف سیاسی با اردن به این کشور سفر کند.

به گزارش ایران پرس، پایگاه خبری "عربی 21" روز دوشنبه در مقاله ای به قلم «عریب الرنتاوی» نوشت، شاید سه یا چهار سال قبل با وجود اختلاف هایی که بین ترکیه واردن بود، سفر «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه به اردن بعید به نظر می رسید اما با توجه به تحولات منطقه روز دوشنبه رئیس جمهوری ترکیه به اردن سفر کرد.

نویسنده می نویسد، مواضع متناقض آنکارا و اَمان درطول سال های شکل گیری انقلاب های مردمی در کشورهای عربی بر کسی پوشیده نیست.

ترکیه هم پیمان قطر بود، ترکیه از قطر و گروه اخوان المسلمین طرفداری کرد و برای مقابله با نظام «عبد الفتاح السیسی» در مصر تلاش کردند.

این درحالی است که اردن حامی نظام مصر بود و روابط اردن با مصر در این دوره کم سابقه بود، اکنون نیز علیرغم تحولات منطقه، موضع این دو کشور تغییر نکرده است.

در سوریه هر دو طرف دیدگاه متفاوتی دارند و هریک از طرف ها دیگری را حمایت می کند.

از سویی دیگر اردن از مسلط شدن بر اوضاع به دلیل این که ترکیه قصد تشکیل امپراتوری را داشته باشد نگران است.

به گفته نویسنده، علیرغم همه اختلاف های سیاسی بین اردن و ترکیه  و وجود شکاف بین دو کشور، نکته  قابل توجه این است که این دو کشور درقالب همکاری های اقتصادی، سیاسی، تجاری، گردشگری و فرهنگی با یکدیگرارتباط دارند.

روابط  بین این دو کشور در سال های اخیر به جز حوزه سیاسی به حدی شکوفا شد که شهروندان اردنی و ترکیه ای می توانند بدون روادید به این دو کشور سفر کنند اتفاقی که در تاریخ روابط بین دو کشور بی سابقه بود.

با اینکه اختلاف های سیاسی بین ترکیه و اردن ادامه دارد در سطوح مختلف اما مقام های دو کشور دیدارهایی با هم دارند و اختلاف های سیاسی، دوستی مردمی بین دو کشور و همکاری در سایرحوزه ها را مختل نکرده است.

تحول مهمی که موجب نزدیک ترشدن روابط ترکیه با اردن شد موضعی بود که ترکیه در بحران مسئله مسجد الاقصی در حمایت از فلسطین اتخاذ کرد.

ترکیه و اردن در چارچوب نشست آستانه، بر ایجاد مناطق امن (کاهش تنش) در سوریه تاکید کردند؛ با توافق بر سر مناطق امن به نظر می رسد که بحران سوریه به صورت سیاسی حل شود. بدین ترتیب رویای تشکیل امپراتوری از سوی ترکیه با مانع حضور بین المللی در بحران سوریه و پیروزیهای نظام سوریه و هم پیمانانش روبرو شده است.

به عقیده نویسنده پیروزی نظام سوریه در مقابله با تروریست ها موجب شده در سطح بین المللی دیگر بحث سقوط  نظام سوریه مطرح نباشد.

همه این تحولات موجب نزدیک شدن دیدگاه و موضع بین اَمان و آنکارا شد.

در عراق نیز جنگ با داعش روبه پایان است. بنابراین آنکارا راهی جز همکاری با بغداد ندارد از رو به نظر می رسد دوره خود برتربینی ترکیه گذشته است و آن دوران تنها به عنوان خاطره ای تلخ در تاریخ روابط بین دو کشور ثبت شده است.

در خلال دو سال گذشته، سیاست های خارجی ترکیه دستخوش تغییرات زیادی بوده است و به نظر می رسد که سقف آرزوهای ترکیه پایین آمده و اهداف ترکیه واقعی تر شده است.

کاهش نفوذ و قدرت هم پیمانان ترکیه (قطرواخوان المسلمین) در منطقه موجب شد که سفر اردوغان به اردن  که در گذشته بعید به نظر می رسید اکنون ممکن شود.116/111

بیشتر بخوانید:

تاکید شاه اردن بر لزوم حمایت از آزادسازی قدس شریف

افشاگری اردوغان علیه اتحادیه اروپا/تحلیل