نتایج انتخابات حاکی از آنست که ائتلاف حزب "آبه" ۸۱ کرسی از مجموع ۱۲۴ کرسی را کسب کرده است. حزب لیبرال دموکرات به رهبری آبه، ۵۷ کرسی، حزب کومیتو شریک ائتلافی وی ۱۴کرسی و احزاب مستقل نیز ۱۰ کرسی را کسب کردهاند.
در انتخابات سنای ژاپن که روزیکشنبه برگزار شد، ۳۷۰ نامزد بر سر کسب ۱۲۴ کرسی از مجموع ۲۴۵ کرسی این نهاد رقابت کردند؛ دلیل اینکه انتخابات برای کسب تمام کرسیهای سنا صورت نمیگیرد این است که نیمی از کرسیها در مجلس سنا هر سه سال یکبار به رأی گذاشته میشوند.
انتخابات مجلس سنای ژاپن با پیروزی ائتلاف حزب حاکم لیبرال دموکرات این کشور به پایان رسید اما نتایج حاصله زمینه برای تحقق رویای آبه شینزو را مهیا نکرد. نخست وزیر ژاپن که در سال های اخیر اصلاح قانون اساسی با هدف تغییر در ظرفیت های دفاعی و نظامی این کشور را پیگیری می کرد امیدوار بود بتواند با کسب کرسی های مورد نیاز در مجلس سنا برای تغییر قانون اساسی در این نهاد اجماعی در این زمینه ایجاد کند.
با توجه به آنکه حزب حاکم در انتخابات سال ۲۰۱۶ نیز در این خصوص ناکام مانده بود امید داشت در انتخابات روز گذشته (یکشنبه) بتواند سرنوشت جدیدی برای این رویای خود رقم بزند که بر اساس نتایج اعلام شده تلاش حزب حاکم مجددا در این عرصه بی نتیجه ماند.
اصلاح قانون اساسی در ژاپن به حمایت دو سوم اعضای سنا یعنی ۱۶۴ کرسی نیاز دارد که با ترکیب ناشی از انتحابات جدید این مجلس چنین نصابی برای حزب حاکم بدست نیامد.
تلاش آبه شینزو برای تقویت جایگاه نظامی و دفاعی ژاپن
آبه شینزو که کشورش سومین قدرت اقتصادی جهان محسوب می شود ظرفیت های فعلی دفاعی ژاپن را بسیار ضعیف تر از جایگاه این کشور در اقتصاد و تجارت جهانی می داند و به همین دلیل است که درصدد برآمده تا نوعی توازن بین قدرت اقتصادی و دفاعی ژاپن به وجود آورد.
یکی از عرصه های مورد انتظار آبه در تغییر قانون اساسی فراهم شدن امکان ورود نیروهای نظامی ژاپن به عملیات برون مرزی و مشارکت در عرصه های بین المللی است که می تواند به باور وی موجب تقویت ظرفیت های بازدارندگی این کشور در مواجهه با تهدیدات چین و کره شمالی در شرق آسیا باشد.
اگر چه ائتلاف حزب حاکم لیبرال دموکرات ژاپن نتوانست کرسی های لازم برای ایجاد تغییر در قانون اساسی را بدست آورد اما پیام رای دهندگان ژاپن در ابقای این حزب در عرصه قدرت؛ رضایت و اعلام حمایت از سیاست ها و برنامه های دولت مستقر در این کشور در عرصه داخلی و خارجی است که توانسته در سه دوره انتخابات از سال ۲۰۱۳ تاکنون از رقبای خود پیشی بگیرد و زمام امور را در اختیار داشته باشد.
البته باید توجه داشت که رویکرد حزب حاکم لیبرال دموکرات ژاپن در حل چالش های موجود در منطقه مبتنی بر دیپلماسی و گفتگو در پرونده های مهم سیاست خارجی این کشور از جمله درباره مناقشات ارضی با چین و روسیه وتنش ها با کره شمالی از جمله مواردی بوده که رای دهندگان ژاپنی به آن در این دوره از انتخابات سنا به آن توجه ویژه داشتند.
139/116
نویسنده: محمدرضاعسگری
بیشتر بخوانید:
کسب اکثریت کرسیهای مجلس سنا ژاپن توسط حزب حاکم
آغاز انتخابات مجلس سنای ژاپن