به گفته سخنگوی وزارت خارجه چین در جریان سفر روز شنبه هیات اروپایی درباره «روابط دوجانبه، همکاری منطقهای، روابط چین و اروپا و دیگر موضوعات مشترک» رایزنی و گفت و گو شد.
درباره اهمیت سفر وزرای خارجه چهار کشور اروپایی به چین می توان به چند نکته اشاره کرد:
نکته اول اینکه، سفر 2 روزه وزرای چهار کشور اروپایی از پکن در شرایطی است که روابط میان بروکسل و پکن مدتی است به خاطر تحریمهای متقابل به تیرگی گراییده است.
پارلمان اروپا اخیرا از تصویب توافق اقتصادی پکن و بروکسل در پارلمان خودداری و آنرا تعلیق کرده است. اقدام پارلمان اروپا مبنی بر عدم موافقت با توافق تجاری بروکسل - پکن، با انتقاد شدید وزارت خارجه چین مواجه شده است.
توافق تجاری چین و اتحادیه اروپا دسامبر سال 2020 و بعد از هفت سال مذاکره حاصل شد و تائید نهایی آن در گرو موافقت پارلمان اروپا بود. در واکنش به رای منفی پارلمان اروپا، وزارت خارجه چین از بروکسل خواست تا از مداخله در امور داخلی این کشور بپرهیزد و رویکرد تقابل جویانه با پکن را رها کن ماید.
نکته بعدی اینکه، تیرگی در روابط بروکسل و پکن در حالی است که اوایل سال جاری وزرای خارجه کشورهای اتحادیه اروپا، برای نخستین بار بعد از سال 1989 میلادی با اعمال تحریم علیه برخی مقامهای چین با ادعای نقض حقوق بشر موافقت کردند.
نکته سوم اینکه، به اعتقاد برخی کارشناسان تصویب تحریم مقام های چینی از سوی بروکسل اثرات مهمی بر مناسبات میان چین و اتحادیه اروپا که مدتهاست به عنوان شرکای تجاری مطمئن، روابط مهمی با یکدیگر دارند میگذارد، آن هم در شرایطی که چین شریک اول تجاری اتحادیه اروپا در سال 2020 بود.
بنابر آمار یوروستات، حجم تجارت اتحادیه اروپا با چین در سال 2020، رقم 586 میلیارد یورو و با آمریکا رقم 555 میلیارد یورو بوده است.
و نکته آخر اینکه، از منظر دولت چین، رویکرد جدید اتحادیه اروپا در قبال چین، در واقع یک نوع همسویی اتحادیه اروپا با واشنگتن در تحت فشار قراردادن چین محسوب می شود.
به بیان دیگر فشارهای واشنگتن علیه پکن پس ازروی کار آمدن «جو بایدن» رئیس جمهور جدید آمریکا علاوه بر ابعاد تجاری و نظامی، بعد حقوق بشری و مداخله در امور داخلی این کشور را پیدا کرده و اکنون واشنگتن تلاش می کند تا همراهی متحدان اروپایی خود به اصطلاح بر حجم فشارهای سیاسی - اقتصادی ضد چینی بیافزاید.
در مجموع باید گفت، روابط میان اتحادیه اروپا و چین طی ماههای اخیر به سردترین دوران خود رسیده و دو طرف برای نخستین بار دست به تحریم مقامات ارشد یکدیگر زدهاند.از سوی دیگر، حضور کشتیهای جنگی اروپایی در کنار آمریکا در تنگه تایوان و دریای چین جنوبی منجر به تحریک شدید مقامات چینی شده است.
در حال حاضر سفر وزرای خارجه چهار کشور اروپایی به چین و دیدار با مقام های پکن، کوششی از سوی برخی کشورهای اروپایی برای کاهش تیرگی در روابط بروکسل و پکن قلمداد می شود.
بی تردید برای سران اروپایی، با توجه به مولفه هایی مانند قدرت اقتصادی، بازار بسیار مهم و عظیم چین، توان سرمایه گذاری و فن آوری ارتباطاتی و برخی عوامل دیگر مانند طرح «یک کمربند - یک راه»، چین یک گزینه مناسب برای کشورهای اروپایی محسوب می شود که ادامه تیرگی روابط چین واتحادیه اروپا می تواند باعث ناخرسندی شریک اول اقتصادی اتحادیه واز دست دادن بازار بزرگ چین را به همراه داشته باشد.
نویسنده: فرهاد همتی
117