مسعود پزشکیان، رئیس جمهور اسلامی ایران در دومین روز سفر خود به عراق وارد منطقه کردستان این کشور شد و مورد استقبال «نیچروان بارزانی» رئیس این منطقه قرار گرفت.

پزشکیان روز چهارشنبه در صدر هیأتی عالی‌رتبه از مقامات سیاسی و اقتصادی به عراق سفر کرد و در بدو ورود به فرودگاه بغداد مورد استقبال رسمی نخست وزیر عراق قرار گرفت. رئیس جمهوری اسلامی ایران در دیدارهای جداگانه با رئیس جمهور و نخست وزیر عراق نیز گفت‌وگو کرد. پزشکیان امروز به منطقه کردستان عراق رفت تا نخستین رئیس جمهور و مقام بلندپایه ایران باشد که به اربیل سفر می‌کند. پزشکیان پس از اربیل به سلیمانیه در منطقه کردستان نیز سفر خواهد کرد.

  • برنامه‌ریزی در زمان شهید رئیسی؛ اجرا توسط پزشکیان

اگرچه نخستین سفر یک رئیس جمهور ایران به اربیل توسط مسعود پزشکیان انجام شد، اما اگر بال‌گرد شهید رییسی در ۱۸ مه سقوط نمی‌کرد قرار بود او یک هفته بعد نخستین رییس جمهوری ایران باشد که به اقلیم کردستان عراق سفر می‌کند. این سفر بار دیگر گویای این است که جمهوری اسلامی ایران سیاست همسایگی را به طور جدی در اولویت دارد و پیگیری می‌کند. سفر پزشکیان به منطقه کردستان در شرایطی انجام شد که طی سه ماه اخیر نیچیروان بارزانی ،رهبر اقلیم کردستان، سه سفر به تهران انجام داد. وی بار نخست در چارچوب تنش‌زدایی به ایران آمد.نوبت بعد همراه مسرور بارزانی به تهران آمد و این بار برای شرکت در مراسم تشییع پیکر رئیس جمهور ایران و آخرین بار نیز به عنوان یکی از میهمانان در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان حاضر شد.

  • مهم‌ترین پیام: حرکت در مدار دوستی

مهمترین پیام این سفرهای دیپلماتیک این است که طرفین به این جمع‌بندی رسیده‌اند که با توجه به مرزهای سیاسی طولانی مشترک، روابط و زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی و تاریخی که با هم دارند و نیز منافع و تهدیدهای مشترک، بهتر است ضمن مدیریت اختلافها، بر مدار دوستی و تعمیق روابط حرکت کنند.در همین راستا، مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران روز گذشته (چهارشنبه) در گفت و گو با شبکه "رووداو" گفت، روابط میان ایران و منطقه کردستان هم اکنون خوب است و باید برای تقویت آن تلاش کرد.

یکی از نشانه‌های تمایل طرفین برای گسترش روابط و حرکت در مدار دوستی، توافق امنیتی است. طبق توافقنامه امنیتی ای که دو سال پیش میان ایران و عراق منعقد شد، همه گروهک‌های تروریستی و تجزیه‌طلب می‌بایست مقرهای خود را در مجاورت مرزهای ایران تخلیه کنند و خلع‌سلاح شوند. در راستای اجرای بخشی از این توافقنامه برخی گروهک‌ها مقرهای خود را تخلیه کردند.از چند روز پیش و در آستانه سفر رئیس جمهور ایران به عراق نیز در راستای اجرای بخش دیگری از توافقنامه، سایر گروهک‌های تروریستی مانند کومله را نیز مجبور به عقب‌نشینی و تخلیه مقرهای فعلی خود و انتقال به اردوگاه‌ها کردند.

نکته پایانی اینکه؛ سفر رئیس جمهور ایران به منطقه کردستان اهمیت دارد، اما پس از این سفر باید مراقب تحرکات و اقدامات مخالفان روابط تهران و اربیل بود. بدون شک، توسعه روابط در محیطی امن و آرام برای منطقه کردستان عراق نیز منافع زیادی خواهد داشت و دولت محلی می‌تواند از قابلیتها و ظرفیت‌های جمهوری اسلامی ایران بهره گیرد.

/114

بیشتر بخوانید:

پزشکیان: در اقلیم کردستان احساس غریبگی ندارم/ علاقمند به گسترش همکاری با اربیل هستیم

رئیس جمهوری ایران وارد سلیمانیه عراق شد

نشست رئیس‌جمهوری ایران و هیأت همراه با مقامات ارشد اقلیم کردستان عراق