تحلیل:

ایران پرس: پنج روز پس از عملیات غافلگیرکننده طوفان الاقصی، بنیامین نتانیاهو مجبور شد با تشکیل کابینه اضطراری موافقت کند.

عملیات طوفان الاقصی که شنبه گذشته (7 اکتبر) توسط رزمندگان قسام شاخه نظامی جنبش حماس انجام شد، بزرگترین شکست نظامی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی طی 75 سال عمر آن بود. این عملیات تاکنون بیش از 1300 کشته و 2 هزار زخمی داشته است که حال شمار زیادی از زخمی ها وخیم گزارش می شود و شمار زیادی نیز هنوز مفقود هستند. رژیم صهیونیستی که در مقابل این حمله بزرگ دچار غافلگیری شد، حمله همه جانبه علیه باریکه غزه را آغاز کرد. 

طوفان الاقصی پیامدهای مهمی در صحنه سیاسی اراضی اشغالی خواهد داشت. یکی از پیامدها که در فاصله 5 روز پس از این عملیات نیز رخ داد، تشکیل کابینه اضطراری است. سخنگوی کابینه رژیم صهیونیستی روز گذشته (11 اکتبر) از تشکیل کابینه اضطراری برای مدیریت جنگ با غزه توسط «بنی گانتز» وزیر جنگ سابق و رئیس حزب «اردوگاه ملی» و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم خبر داد. سخنگوی کابینه رژیم صهیونیستی اعلام کرد: کابینه اضطراری تشکیل شده است که جنگ علیه حماس را مدیریت خواهد کرد. از جمله بندهای توافق بنیامین نتانیاهو و بنی گانتز برای تشکیل کابینه اضطراری این است که تا زمان ادامه جنگ هیچ بحثی درباره طرح اصلاحات قضایی نتانیاهو در کنست صورت نگیرد. مطابق این توافقات، همچنین کابینه اضطراری تا زمان اتمام جنگ به کار خود ادامه خواهد داد.

این توافق در حالی انجام شد که در 11 ماه گذشته شدیدترین اختلاف ها میان نتانیاهو و مخالفانش از جمله بنی گانتز وجود داشت و تظاهرات هفتگی علیه طرح اصلاحات قضایی برگزار می شد. اکنون توافق برای تشکیل کابینه اضطراری حاوی چند نکته مهم است. 

نکته نخست اینکه؛ کابینه بنیامین نتانیاهو توان مقابله با شرایط پیش آمده را نداشت و دست به دامن رقیب خود شد. در واقع، نتانیاهو به ضعف کابینه خود اذعان کرده و مجبور به عقب نشینی در مقابل مخالفان شده است.

نکته دوم اینکه؛ تشکیل کابینه اضطراری به معنای پایان تنش های شدید سیاسی در اراضی اشغالی نیست. ایده تشکیل کابینه اضطراری نخستین بار از سوی یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون کنست مطرح شد، اما خود وی در این کابینه حضور ندارد. لاپید خواستار اخراج احزاب راست افراطی از کابینه شده بود، اما بنی گانتز بدون توجه به مطالبات لاپید شب گذشته با در حضور در یک کنفرانس مشترک خبری با حضور نتانیاهو و گالانت، وزیر جنگ از مشارکت خود در کابینه اضطراری خبر داد.

نکته دیگر اینکه هنوز حتی مسئولیت گانتز در ترکیب کابینه اضطراری مشخص نشده و تنها چیزی که در این زمینه تصریح شده تشکیل «کابینه جنگی» با حضور نتانیاهو، گانتز و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی است. از این رو، برخی ناظران معتقدند ورود گانتز به کابینه تنها اقدامی نمادین و با هدف از بین بردن شکاف و دودستگی موجود میان سیاسیون و فرماندهان ارشد ارتش اسرائیل انجام پذیرفته است. حتی این اقدام نیز به نوعی پذیرش سنگین بودن شکست مقابل حماس است. 

نکته پایانی نیز اینکه، تشکیل کابینه اضطراری به معنای تضعیف احتمال فروپاشی کابینه نتانیاهو پس از پایان جنگ کنونی نیست بلکه همچنان احتمال فروپاشی کابینه در سطح بالایی قرار دارد. 

نویسنده: سید رضی عمادی

/ 114