ایران پرس- در انتخاباتی که یکی از سرنوشت سازترین انتخابات پارلمانی در بریتانیا توصیف شده بود، حزب محافظه‌کار به رهبری "بوریس جانسون" توانست اکثریت مطلق کرسی‌ها در پارلمان این کشور را کسب کرده و پیروز انتخابات شود.

طبق تازه ترین اخبار شمارش آرای انتخابات پارلمانی بریتانیا، حزب محافظه‌کار این کشور با کسب 364 کرسی از 650 کرسی مجلس عوام، به اردوگاه اکثریتی مبدل شد.

بدین ترتیب این حزب برای پنج سال دیگر و بدون نیاز به تشکیل ائتلاف، سکان هدایت کشور را در دست خواهد داشت.

این در حالی است که حزب کارگر با کسب 203 کرسی، بدترین نتیجه انتخابات در 84 سال گذشته را تجربه کرد.

در پی شکست سنگین حزب کارگر، "جرمی کوربین"، رهبر این حزب اعلام کرد، از مقام خود کناره‌گیری خواهد کرد و در انتخابات بعدی رهبر حزب کارگر نخواهد بود.

انتخابات پارلمانی بریتانیا در شرایطی برگزار شد که موضوع خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا "برگزیت" محور اصلی رقابت های انتخاباتی و دلیل برگزاری انتخابات زود هنگام در این کشور بود.

حزب محافظه کار به رهبری "جانسون" خواستار اجرای برگزیت در موعد مقرر و البته مطابق با آخرین توافق جانسون با اتحادیه اروپا بود اما نمایندگان مخالف، توافق جانسون را سبب به خطر افتادن امنیت مرزی بریتانیا و در تضاد با منافع بریتانیا می دانستند.

این اختلافات سبب شد جانسون تحت فشار نمایندگان پارلمان در نامه ای به اتحادیه اروپا درخواست تمدید مهلت برای اجرای برگزیت نماید.

در پی این نامه، جانسون پارلمان بریتانیا را منحل وخواستار برگزاری انتخابات زود هنگام شد.

"بوریس جانسون" در پیامی در صفحه توییتر خود نوشت: ما انتخاباتی پیش رو داریم چون پارلمان نمی توانست هیچ کاری انجام دهد و فلج شده بود. اکنون زمان آن است که دست به اقدامی تعیین کننده بزنیم و برگزیت را اجرا کنیم تا بتوانیم مجددا پارلمان را به تلاش در مورد مسائلی وادار کنیم که برای شما مهم است.

حزب محافظه کار در تبلیغات انتخاباتی نیز بر اجرای برگزیت در موعد مقرر تاکید کرده بود.

از نظر جانسون و حزب محافظه کار، یا برگزیت طبق توافق صورت گرفته با اروپا اجرایی می شود و یا بریتانیا برگزیت بدون توافق را اجرایی خواهد کرد.

بحران اقتصادی در بریتانیا و بلاتکلیفی بسیاری از شهروندان این کشور بر سر برگزیت سبب شده تا بسیاری از بریتانیایی ها خواستار پایان دادن به این شرایط باشند.

براساس آمارهای اقتصادی کاهش رشد اقتصادی بریتانیا، چهار برابر بیش تر از برآورد اقتصاددانان بوده و در این زمینه بنیاد دیدبان پول در بریتانیا از ورشکستگی بیش از 16 هزار شرکت فقط در انگلیس و ولز خبر داده که بالاترین میزان در پنج سال اخیر است.

اکنون با پیروزی حزب محافظه کار به رهبری جانسون در انتخابات پارلمانی بریتانیا، اجرایی شدن برگزیت قطعی شده است.

جانسون در جمع مسئولان حزب محافظه کار بریتانیا گفت: ما از اتحادیه اروپا خارج می شویم و این کار اما و اگر ندارد. بیایید این کشور را متحد کنیم. بیایید برگزیت را اجرایی کنیم.

در این راستا چندین سناریو محتمل است. اول آنکه جانسون بار دیگر توافق پیشین خود با اتحادیه اروپا را به رای گذاشته و آن را اجرایی نماید.

دوم؛ بار دیگر مذاکرات با اروپا از سر گرفته شود که به نظر می رسد اروپا نیز در این زمینه چراغ سبز نشان داده است.

برخی خبرها حاکی است رهبران اروپا قصد دارند به "میشل بارنیه" مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا در امور برگزیت، ماموریت دهند درباره روابط اقتصادی اتحادیه با بریتانیا پس از خروج این کشور از جمع 28 کشور عضو، مذاکره کند و سوم؛ وقوع برگزیت بدون توافق در تاریخ مقرر یعنی 31 ژانویه 2020 است.

با این حال جانسون راه دشواری را در اجرای برگزیت در پیش دارد.

موضوع امنیت مرزی به ویژه در ایرلند شمالی، جدایی طلبی اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی و مخالفت آنها با اجرای برگزیت، آثار اقتصادی و پیچیدگی روابط اقتصادی میان بریتانیا و اتحادیه اروپا چالش های جدی جانسون بر سر اجرای برگزیت است.

"نیکولا استورجن" وزیر اول و رهبر حزب ملی اسکاتلند پس از پیروزی جانسون اعلام کرد: ما خواهان برگزیت نیستیم؛ مردم اسکاتلند باید درباره آینده خود حق انتخاب داشته باشند.

این شرایط سبب شده تا برخی از کارشناسان نسبت به چند پارگی بریتانیا پس  از اجرای برگزیت هشدار داده  و جدایی اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی را بهای چنین اقدامی بدانند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

139/117

بیشتر بخوانید:

جانسون پیروز انتخابات سراسری بریتانیا شد

آغاز سرنوشت سازترین انتخابات پارلمانی بریتانیا

درخواست حزب کارگر بریتانیا برای حمایت انتخاباتی مردم اسکاتلند

 برگزیت و ادامه نابسامانی ها در بریتانیا/ تحلیل