ایران پرس- متخصصان یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی موفق شدند بعد از بومی‌سازی دانش فنی داروی فاکتور هشت نوترکیب، خط تولید صنعتی این دارو را راه‌اندازی کنند.

  • سهم داروسازی از درآمدهای جهانی

صنعت داروسازی یکی از صنایع مهمی است که هم تولید ثروت می‌کند و هم تولید قدرت. در سال ۲۰۲۱ مجموع درآمدهای جهانی صنعت دارو به ۱.۴۲ تریلیون دلار و در سال ۲۰۲۲ به ۱.۴۸ تریلیون دلار رسید و انتظار می‌رود طی دهه آینده با روند رو به رشدی همراه باشد. پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۸ از مرز ۲ تریلیون دلار نیز عبور کند. در عین حال، سرمایه‌گذاری در صنعت داروسازی سبب تولید قدرت نیز می‌شود. از انجایی که صنعت داروسازی با سلامت مردم ارتباط دارد، کشورهایی که دست برتر را در صنعت داروسازی دارند از قدرت بالاتری نیز برخوردار هستند و حتی در مواقع لزوم می‌توانند از این قدرت استفاده ابزاری نیز کنند نظیر اقدام آمریکا در خودداری از دادن واکسن‌های کرونا به ایران به دلیل تحریم‌های ظالمانه‌ای که وضع کرده بود. 

  • خودکفایی 99 درصدی داروسازی در ایران

صنعت داروسازی از جمله صنایعی است که جمهوری اسلامی ایران سرمایه‌گذاری زیادی در آن انجام داده است. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، ۲۰ درصد از نیاز دارویی کشور را شرکت‌های داخلی تولید می‌کردند و ۸۰ درصد یا واردات بود یا شرکت‌های چند‌ملیتی تولید می‌کردند؛ ولی امروز ۹۹ درصد نیاز دارویی در کشور خودمان تولید می‌شود. طبق اعلام سید حیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو، ۹۹ درصد دارو‌های مورد نیاز کشورمان در داخل تولید می‌شود که در مسیر خودکفایی و عدم وابستگی گام مهمی به شمار می‌آید.

با وجود این، داروهای‌های تک‌ وارداتی به‌رغم سهم ناچیزشان در سبد دارویی کشور، سهم بزرگی از بودجه‌های دارویی را به خود اختصاص می‌دهند و این مسئله اهمیت دستیابی به تکنولوژی تولید و ساخت این دارو‌ها و همچنین تجهیزات پزشکی پیشرفته را بیش از پیش نمایان می‌کند. جمهوری اسلامی ایران برای خودکفایی در این داروها و همچنین برای ارتقای کیفیت داروهای تولید داخل، از ظرفیت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده می‌کند. 

  • سهم شرکت‌های دانش‌بنیان در داروسازی

شمار شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه سلامت و دارو افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته است. سید حیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو، در روزهای نخست سال 2024 میلادی در نشست خبری برگزاری دومین نمایشگاه سلامت بنیان، با عنوان این مطلب که بیش از ۱۰۰۰ شرکت در حوزه سلامت فعال هستند، افزود: «۵۰ درصد آنها در حوزه دارو، ۴۰ درصد در حوزه تجهیزات و ملزومات مصرفی و سرمایه‌ای پزشکی و ۱۰ درصد در حوزه‌های غذایی، مکمل، آرایشی و بهداشتی و سایر حوزه‌های سلامت فعالیت می‌کنند.» به عبارت دیگر امروز حدود ۵۰۰ شرکت دانش‌بنیان در صنعت داروسازی ایران فعال هستند. 

داروی فاکتور هشت که امروز خط تولید صنعتی این دارو راه‌اندازی شد به دو صورت پلاسمایی و نوترکیب است که برای درمان بیماران هموفیلی استفاده می‌شود. این دارو و خط تولید آن از جمله داروهایی است که با مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان تولید می‌شود. نکته حائز اهمیت این است که خودکفایی در تولید دارو سبب صرفه‌جویی ارزی در کشور نیز می‌شود. با افزایش تولید فاکتور هشت در ایران علاوه بر صرفه جویی ارزی مسیر صادرات هم هموارتر خواهد شد. علاوه بر این، خودکفایی در تولید دارو سبب خنثی‌سازی تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران نیز می‌شود.

نویسنده: سید رضی عمادی

/ 114