رئیس جمهوری آمریکا که با هدف شرکت در نشست اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا موسوم به «آ.سه.آن» به فیلیپین سفر کرده است؛ در پیشنهادی خواستار مداخله آمریکا در مسائل دریای جنوبی چین شد.

به گزارش ایران پرس به نقل از شبکه خبری «فیل استار» که سی و یکمین اجلاس سران «آ.سه.آن» را به صورت آنلاین پوشش می دهد؛ ساعاتی پس از آنکه رهبران چین و ویتنام اعلام کردند در مورد رسیدگی به تنش های دریایی خود به توافق رسیده اند، آمریکا پیشنهاد مداخله خود را به فیلیپین ارائه کرد. 

پیشنهاد عجیب و غریب «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا درخصوص مداخله در مسائل دریایی جنوبی چین که برای چندین دهه به تنش های بین پکن و برخی کشورهای حوزه جنوب شرق آسیا تبدیل شده، می تواند باعث افزایش انتقادات از سوی چین شود. 

چین که خواستار حل دوجانبه این تنش ها با هر یک از کشورهای منطقه است، همواره تاکید کرده که آمریکا هیچ نقشی در این مسئله ندارد. 

«ترامپ» هفته گذشته همچنین در ویتنام خطاب به «تران دای کوانگ Trần Đại Quang» 

همتای ویتنامی اش گفته بود که «اگر بتوانم کمکی در مورد داوری و یا میانجی گری کنم، لطفا به من اطلاع دهید...من میانجی گر بسیار خوبی هستم.» 

پس از این اظهارات «ترامپ»، رئیس جمهوری ویتنام با همتای چینی اش به توافق خوبی دست یافتند که نشان می دهد همسو با خواسته های پکن، کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا نیز خواستار مداخله آمریکا در این موضوع نیستند. 

بنابه نظر تحلیلگران، این تنش ها بین چین و چهار کشور ویتنام، فیلیپین، برونئی و مالزی ظرفیت ایجاد منازعه بین کشورهای مدعی را دارد. 

ویتنام و دیگر کشورهای مدعی در حوزه جنوب شرق آسیا که قدرت چندانی برای متوقف کردن تلاش های چین در سال های اخیر نداشته اند تا پیش از این همواره خواستار دریافت حمایت از سوی واشنگتن بوده اند. 

گفته می شود چین تاکنون ساخت و سازهای گسترده ای با هدف ایجاد جزایر مصنوعی در آبهای مورد مناقشه انجام داده که در برخی از این جزایر امکان شکل گیری پایگاه نظامی وجود دارد. 

این پیشنهاد «ترامپ» که در ضیافت شام شب گذشته به «رودریگو دورته» رئیس جمهوری فیلیپین ارائه شد، ازسوی «دوترته» که خواستار کاهش تنش ها با پکن است، مورد پذیرش قرار نگرفت. 

«دوترته» که پیش از این در ویتنام با همتای چینی خود در مورد مناقشات آبهای دریای جنوبی چین بحث و گفت وگو کرده بود، گفت: «شی جین پینگ» برای بار دیگر به ما اطمینان داد که نباید نگران باشیم، زیرا حق عبور و مرور ایمن را داریم. این شرایط شامل همه کشورهای دیگر نیز می شود. 

براساس این گزارش به نظر می رسد که این کسب اطمینان بر پایه مجوز کنترل چین بر آبهای مورد مناقشه است و اینکه آیا به کشورهای دیگر نیز به منظور عبور و مرور در این منطقه اجازه داده می شود یا خیر؟ 

چین و اعضای اتحادیه «آ.سه.آن» امروز (دوشنبه) در مانیل توافق خود را در مورد اینکه آیا گفت وگوهای اصول راهبردی را آغاز می کنند، اعلام می دارند. 

دستیابی به اصول راهبردی برای پایان دادن به مناقشات دریایی جنوبی چین برای بیش از یک دهه ادامه داشته و تاکنون به توافق نهایی منجر نشده است.

منبع: ایرنا

134/110

بیشتر بخوانید:

هشدار چین درباره مداخله آمریکا در دریای چین شرقی/ تحلیل

انتقاد رئیس جمهوری فیلیپین از آمریکا

 واکنش چین به تحرکات ناوشکن آمریکایی در دریای چین جنوبی

 توافق آ سه آن و چین برای حل اختلافات در دریای چین جنوبی