«محمدجواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه درحاشیه برگزاری پنجاه و یکمین نشست کشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا (آسهآن)، اسناد الحاق ایران را به پیمان مودت و همکاری جنوب شرق آسیا (تاک) امضاء کرد.
«تاک» بهعنوان پیمان صلح در سال 1976 بهابتکار عمل پنج کشور موسس «آسهآن» یعنی سنگاپور، اندونزی، مالزی، تایلند و فیلیپین موجودیت یافت. پیمان تاک که اصول آن بر صلح، همزیستی مسالمتآمیز، احترام به حاکمیت کشورها، همکاری و مقابله با تهدید و زور استوار است، بهعنوان زیربنای «آسهآن» تعیین شد. اتحادیه جنوب شرق آسیا اکنون 10 عضو دارد.
پیمان «تاک» در طول حیات خود و برنامهریزی هدفمند از پیمان منطقهای به فرامنطقهای و سپس میانمنطقهای تبدیل شده است و اکنون خارج از منطقه اقتصادی جنوب شرق آسیا عضو دارد. پیمان «تاک» 36 عضو دارد و به بلوکی تاثیرگذار در ذیل اتحادیه «آسهآن» تبدیل شده است. عضویت اتحادیهاروپا و حتی آمریکا در پیمان مودت و همکاری جنوب شرق آسیا، اهمیت این پیمان چندمنظوره را نشان میدهد که حضور ایران در آن، بیش از پیش تاثیرگذاری پیمان «تاک» را به نمایش میگذارد.
عضویت ایران در پیمان «تاک» از دو جنبه سیاسی و اقتصادی مهم ارزیابی میشود. از بعد سیاسی؛ این اهمیت در عرصه بینالمللی دوچندان است. درشرایطی که آمریکا با خروج از برجام، تلاش کرده است ایران را از نظر سیاسی در انزوای جهانی قرار دهد، الحاق ایران به پیمان مودت و همکاری جنوب شرق آسیا، نشان از اهمیت ایران بهعنوان کشوری تاثیرگذار در تحولات منطقهای، فرامنطقهای و میانمنطقهای دارد. عضویت ایران در پیمان تاک، باردیگر ثابت کرد دوران پس از خروج آمریکا از برجام، مانند دوران قبل از برجام نمیشود و جمهوری اسلامی ایران بهسبب موقعیت ژئوپلیتکی، مانند پلارتباطی در دنیای همگراییمتقابل عمل میکند و تلاش برای حذف آن از منظومه جهانی سیاست، اقدامی بیهوده است. در همین زمینه؛ «جواد انصاری» سفیر جمهوری اسلامی ایران در سنگاپور، گفت: «پیوستن ایران به پیمان مودت و همکاری (تاک - TAC) نشاندهنده ناکامی تلاشهای خصمانه دشمنان در ترویج سیاست ایرانهراسی است.»
«احمد موثقی» استاد علومسیاسی دانشگاه تهران هم معتقد است: «حضور پُررنگ ایران در عرصههای مختلف دیپلماسی میتواند ابزاری مناسب برای مقابله با تلاشهای آمریکا ضد جمهوری اسلامی ایران باشد.»
علاوه بر بعد سیاسی؛ آنچه بر اهمیت دیگر عضویت ایران به پیمان تاک میافزاید، جنبه اقتصادی آن است. منطقه جنوب شرق آسیا، ظرفیتهای عظیم اقتصادی را در خود جای داده است و الحاق ایران به پیمان مودت و همکاری، مناسبات تجاری ایران با بلوک اقتصادی «آسهآن» را افزایش میدهد. اتحادیه جنوب شرق آسیا، پنجمین بلوک قدرتمند اقتصادی در جهان است که گسترش مناسبات ایران با این اتحادیه، بهمنزله همکاری اقتصادی با کشورهای داری توان اقتصادی در دو عرصه نرمافزاری و سختافزاری است. انتقال دانش و صنعت، جذب سرمایهگذاری خارجی، فعالیت در زمینه گردشگری، ساخت پالایشگاه و همکاری مالی و بانکی، میتواند درچارچوب مناسبات اقتصادی ایران و اتحادیه «آسهآن»، مورد توجه قرار گیرد.
هر نوع گشایش اقتصادی در دوران پسابرجام، بهنفع جمهوری اسلامی ایران است تا بتواند در شرایط بحرانی ازجمله بازگشت تحریمهای آمریکا، از زمینههای متنوع اقتصادی استفاده کند. بازار 643 میلیون نفری کشورهای عضو «آسهآن» فرصتی استثنایی برای ایران است تا بتواند هم کالاهای خود را در این بازار عظیم بفروشد و کسب درآمد کند و هم نیازهای اقتصادی خود را از جمله جذب فناوری و سرمایهگذار تامین کند.
علاوه بر این؛ با حضور ایران در پیمان «تاک»، کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا هم میتوانند به بازار متنوع و جدید منطقه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) دسترسی داشته باشند. بازار 340 میلیون نفری اکو با عضویت 10 کشور، تقریبا مکمل بازار اتحادیه «آسهآن» است و ایران بهعنوان یکی از بنیانگذاران اکو، میتواند همزمان با حضور در پیمان مودت «تاک»، مناسبات این دو بلوک اقتصادی منطقهای را تقویت و راهبردی کند.
117/112
بیشتر بخوانید:
ظریف با وزیر امور خارجه ژاپن دیدار کرد
روز پرکار ظریف در سنگاپور
دیدار ظریف با نخست وزیر سنگاپور
حضور ظریف در اجلاس وزیران خارجه آسه آن
ظریف وارد سنگاپور شد