اظهارات روز سه شنبه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا ضد آلمان، علی رغم تلاش آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و سخنگوی کاخ سفید برای کنترل تنش های به وجود آمده روابط دو کشور را پیچیده تر کرده است.

روزنامه واشنگتن پست نوشت، پیش ازتوئیت های تند ترامپ، آنگلا مرکل ادامه روابط با آمریکا را برای آلمان بسیار مهم خوانده بود.

با این حال، مرکل باردیگر بر لزوم متکی بودن کشورهای اروپایی به خودشان و تکیه نداشتن این کشورها بر همکاری با کشورهای خارجی تاکید کرد.

 تنش ها بین آمریکا و آلمان پس ازمذاکرات هفته گذشته ترامپ در اروپا تشدید شد، تنشی که اثرش را بر رئیس جمهوری آمریکا گذاشته است.

با این وجود، صدراعظم آلمان در روزهای پایانی هفته هیچ  تلاشی برای مخفی نگاهداشتن ناراحتی اش از امتناع ترامپ در پذیرش توافقنامه آب و هوایی نکرد.

ترامپ نیز عصرروز سه شنبه به وقت واشنگتن سیاست های دولت آلمان و شخص آنگلا مرکل را به باد انتقاد گرفت.

ترامپ در صفحه توییترش نوشت، توازنی در حجم معاملات تجاری آمریکا با آلمان وجود ندارد و این کشور بسیار کمتر از آنچه باید به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) کمک می کند.

ترامپ در ادامه افزود، این شرایط برای آمریکا قابل قبول نیست و باید تغییر کند.

البته تنش ها بین آلمان و امریکا تاکنون تبعات روشنی نداشته است.

مرکل در حالی در روز سه شنبه با  ناراندا مودی نخست وزیر هند و در روز چهارشنبه با "لی که چیانگ" نخست وزیر چین دیدار کرد که به نظر می رسد واشنگتن به سرعت به سیاست حمایت از کالاهای داخلی و سیاست های ملی گرایانه روی آورده است.

دیدارمرکل با نخست وزیران کشورهای هند و چین می تواند بیانگر جهت روابط آتی تجاری آلمان باشد.

مرکل که پیش از این برای حل تنش بین آلمان و آمریکا پیشقدم شده بود، روز سه شنبه هیچ گامی در این راستا برنداشت.

 مرکل در دیدار با نخست وزیر هند در برلین گفت، روابط با کشورهای حوزه اقیانوس آرام برای آلمان از اهمیت زیادی برخوردار است.

صدراعظم آلمان افزود، باید توجه داشت که در وضعیت کنونی، لزوم اتخاذ سیاست هایی از سوی کشورهای اروپایی که از طریق آن سرنوشت شان توسط خوشان تعیین شود، ضروری است.

البته برنامه دیدار مرکل با مودی پیش از آغاز تنش ها در روابط آلمان و آمریکا برنامه ریزی شده بود.

اما با اینحال، برق شادی که در چشم های سران کشورهای آلمان و هند دیده می شد، نوید روزهای تازه ای را در روابط دو کشور می دهد.

مودی در دیدار با مرکل گفت، آلمان و هند برای یکدیگر ساخته شده اند.

سران کشورهای هند و آلمان همچنین درباره قطعی شدن توافقنامه تجاری دهلی نو و اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کردند.

مقام های آلمانی بدون ذکر نام گفته اند، این موضوع که آمریکا همچنان نزدیک ترین متحد بین المللی برلین است، صحیح نیست.

مقام های آلمانی تصریح کردند، به نظر می رسد اولویت ترامپ گسترش دادن روابط آمریکا با کشورهایی مانند عربستان است که سران شان افرادی دیکتاتور هستند.

مقام های آلمانی افزودند، متحد ماندن با کشورهای دمکراتیک دنیا برای ترامپ اهمیتی ندارد.

بسیاری از ناظران سیاسی از اظهارات ترامپ در عربستان و اظهارات وی در بروکسل  تعجب کردند.

ترامپ در جریان سفرش به ریاض گفت، هدف از سفر به عربستان نصیحت کردن سیاستمدارانی نیست که بدون رای مردم در قدرت هستند.

از سوی دیگر، ترامپ در بروکسل به شدت از هم پیمانان اروپایی آمریکا به دلیل پرداخت نکردن سهم شان در تامین هزینه های ناتو انتقاد کرد.

یک دیپلمات غربی بدون ذکر نام گفت، اظهارات ترامپ در ریاض و بروکسل مرکل را به این نتیجه رساند که باید پیش از انتخابات ماه سپتامبر در آلمان به سیاست های حمایتی از اتحادیه اروپا روی آورد.

مرکل روز یکشنبه در پیامی روشن به واشنگتن گفت، اروپا بیش از این نمی تواند بر روی همکاری متحدان خارجی اش حساب کند.

نوربرت روتگن رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان آلمان  که از نزدیکان صدراعظم این کشوربه شمار می آید، درباره اظهارات مرکل گفته است، منظور وی تاکید بر قدرتمندتر شدن اروپا بوده است.

رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان آلمان با اشاره به اینکه اظهارات مرکل درباره اروپا در واقع پاسخ دادن به پرسش هایی است که در ذهن رای دهندگان آلمانی وجود دارد، افزود، مرکل بدنبال رویارویی و ضدیت با ترامپ نیست.

با نزدیک تر شدن به زمان برگزاری انتخابات در آلمان، مرکل مجبور به متمرکز شدن به مسائل داخلی این کشورشده است و جلب توجه رای دهندگان آلمانی را مدنظر قرار داده است.

رای دهندگان آلمانی از یک سو اکثراً از ترامپ متنفر هستند و از سوی دیگر با افزایش هزینه های نظامی از سوی دولت مخالف اند.

مرکل در تلاش است که برای چهارمین بار کرسی صدراعظمی آلمان را تصاحب کند و برای جلب حمایت رای دهندگان تمامی اظهارات ترامپ را بی پایه و اساس خوانده و انرا رد کرده است.

این در حالیست که پیش از پیروزی ترامپ در انتخابات سال 2016 ریاست جمهوری آمریکا، مرکل برای افزایش میزان هزینه های نظامی آلمان تلاش بسیار کرد و موفق شد افزایش میزان بودجه نظامی این کشور طی سه سال آینده به 27 میلیارد دلار را محقق کند.

در حقیقت آلمان بودجه نظامی اش را دو برابر کرده است اما همچنان با 664 میلیارد دلاری که آمریکا از برلین انتظار دارد، فاصله زیادی دارد.

مرکل بهتراست به جای پاسخ دادن به اظهارات ترامپ به رای دهندگان آلمانی بقبولاند که افزایش میزان هزینه های نظامی آلمان درراستای منافع مردم این کشور است.

حزب سوسیال دموکرات آلمان روزدوشنبه اعلام کرد، مرکل باید به جای همکاری با رئیس  جمهوری آمریکا از ابتدا و به روشنی با ترامپ مخالفت می کرد.

مارسل دیرسوس استاد علوم سیاسی دانشگاه کیل آلمان نیز می گوید، مرکل برای پیروزی در انتخابات باید به اختلافاتش با ترامپ که مورد نفرت مردم آلمان قرار دارد، دامن زده و از وی فاصله بگیرد.

استاد علوم سیاسی دانشگاه کیل آلمان تصریح کرد، اما فاصله گرفتن زیاد از واشنگتن برای کشوری به مانند آلمان که استقلال نظامی ندارد، غیرممکن است و البته باید در نظر داشت که آمریکا متحد مهم تجاری برلین است.

شان اسپایسر دبیر مطبوعاتی کاخ سفید روز سه شنبه اعلام کرد، هیچ اختلافی بین ترامپ و مرکل بوجود نیامده است.113/111

بیشتربخوانید:

انتقاد شدید وزیر خارجه آلمان از قرارداد تسلیحاتی آمریکا و رژیم سعودی/تحلیل

کاهش اعتبار دولت آمریکا در میان مردم آلمان

هشدار آلمان درباره احتمال جنگ تجاری آمریکا با چین