اتحادیه اروپا به عنوان یکی از بزرگترین اتحادیه های منطقه ای در جهان، بر اساس آرمان همگرایی کشورهای اروپایی در ابعاد مختلف اقتصادی، پولی، مرزی، سیاست خارجی و امنیتی از ۲۸ کشور اروپایی تشکیل شدهاست.
با این حال این اتحادیه در سالهای اخیر با چالش های بزرگی مواجه شده است.
این چالش ها شامل بحران پناهجویان، بحران اقتصادی سال 2008 و تبعات فاجعه بار آن برای بسیاری از کشورهای اروپایی مانند یونان و نیز افزایش قابل توجه و حضور گسترده احزاب راست افراطی در عرصه سیاسی است که دارای خط مشی ملی گرایی افراطی هستند.
در واقع بر خلاف مسیر مد نظر اتحادیه اروپا یعنی تقویت همگرایی اروپایی اکنون در برخی کشورها مسیر معکوس یعنی افزایش ملی گرایی و واگرایی اروپایی قابل مشاهده است وکما اینکه احزاب راست افراطی در چندسال اخیر پیرویهای بزرگی در انتخابات پارلمانی کشورهایی مانند اتریش، ایتالیا، آلمان، جمهوری چک، مجارستان و اخیرا در سوئد به دست آورده اند.
این مساله و چشم انداز آن موجب نگرانی شدید مقامات ارشد اتحادیه اروپا شده است.
هشدار «ژان کلود یونکر» درباره پیامدهای ملی گرایی در اروپا
در این راستا «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا در سخنانی درباره پیامدهای ملی گرایی روزافزون در اروپا هشدار داده و تاکید کرد: "ناسیونالیسم هرگز مسائل را حل نکرده بلکه همواره تنها مسائل جدید ایجاد کرده است."
یونکر معتقد است: "پوپولیست ها در اروپا تنها به دنبال مقصر هستند و راه حل هایی را ارائه می دهند که سیاست کمیسیون اروپا بر خلاف آن ها است."
به گفته یونکر، مسائل بزرگ آینده مانند مهاجرت، امنیت و دیجیتالی شدن در اروپا تنها به صورت مشترک قابل حل است.
من اعتقاد دارم که این بینش اروپایی غلبه خواهد یافت و کسانی که به آینده در صلح و رفاه متعهد هستند به جای دنباله روی از پوپولیست ها در انتخابات بعدی علیه آن ها رای می دهند.
به رغم عقیده یونکر روند کنونی در بسیاری از کشورهای اروپایی نشانگر اقبال عمومی به احزاب پوپولیست است.
کما اینکه در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در سال 2016، »مارین لوپن» نامزد راست گرای افراطی حتی به مرحله دوم این انتخابات راه پیدا کرد که نشان دهنده جذابیت شعارهای مطرح شده از سوی احزاب راست افراطی برای بسیاری از مردمان اروپایی است.
در عین حال تقویت گرایش های ملی گرایانه می تواند برخی قوانین اتحادیه اروپا (مانند پیمان شنگن) را مورد تهدید قرار دهد و باعث تقویت گرایش های واگرایانه دولتهای عضو و تضعیف روند همگرایی اتحادیه اروپا شود.
اکنون این نگرانی جدی وجود دارد که اقبال عمومی به احزاب و جنبش های راست گرا ی افرای و پوپولیست در اروپا در نهایت منجر به روی کار آمدن سیاستمدارانی در کشورهای اتحادیه اروپا می شود که اساسا اعتقادی به ایده وحدت و همگرایی اروپایی نداشته و در عوض ملی گرایانی افراطی محسوب می شوند که طرفدار بازگشت به هویت های ملی و استقلال عمل کامل در همه عرصه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی وفرهنگی و نظامی و امنیتی هستند.
ضمن اینکه ورود احزاب راست افراطی به عرصه سیاسی و پیروزی ها و مشارکت آنها در دولت ها وحضور آنها در پارلمان های اروپایی مانند مجارستان، ایتالیا و اتریش باعث افزایش سیاست ها و اقدامات ملی گرایانه و ضد همگرایی اروپایی شده است.
141/116
نویسنده: سید رضامیرطاهر
بیشتر بخوانید:
چندجانبهگرایی؛ مسیر اتحادیهاروپا در برابر یکجانبهگرایی آمریکا/ تحلیل
هشدار رئیس کمیسیون اروپا درباره خطر بازگشت جنگ به بالکان/ تحلیل