نمایندگان مجلس اعیان انگلیس که حزب محافظهکار در آنجا اکثریت کرسیها را در اختیار ندارد، با366 رای موافق، در مقابل 268 رأی مخالف، خواهان انجام این اصلاح مهم در لایحه برگزیت شد.
براساس اصلاحیه مجلس اعیان، توافق نهایی در مورد برگزیت بایستی از سوی نمایندگان مجلس عوام و اعیان به تصویب برسد.
به نظر می رسد به رغم خوش بینی های اولیه در باره روند آسان تصویب و در مرحله بعد اجرای برگزیت، عملا این مساله با چالش های بزرگی مواجه شده است.
در واقع مجلس اعیان که حزب کارگر در آن اکثریت دارد، در عرصه مقابله با حزب محافظه کار و به مبارزه طلبیدن آن، با استفاده از مساله برگزیت تلاش می کند تا قدرت خود را به رخ دولت محافظه کار بکشد.
با این حال نمایندگان حزب کارگر در این عرصه تنها نبودند و در جریان رأیگیری سهشنبه شب 13 تن از نمایندگان اعیان وابسته به حزب محافظهکار نیز از این اصلاحیه حمایت کردند.
بدین ترتیب دولت محافظه کار بریتانیا با دو مانع عمده در اجرای برگزیت مواجه است.
مانع اول به مذاکرات پیچیده بریتانیا واتحادیه اروپا برای اجرای برگزیت طبق ماده 50 پیمان لیسبون برمی گردد.
ترزا می نخستوزیربریتانیا آخرین مهلت اجرای ماده 50معاهده لیسبون را حداکثر تا 31 مارس 2017 تعیین کرده است. در صورت اجرای ماده 50 این معاهده، مذاکرات خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا تا2 سال به طول خواهد انجامید.
براساس ماده 50 پیمان لیسبون که در دسامبر 2007 تصویب شد، دولتهایی که بخواهند از اتحادیه اروپا خارج شوند، باید این ماده را فعال و مطابق آن عمل کنند.
دولت بریتانیا اصرار دارد که پیش از آغاز شمارش معکوس برای آغاز مذاکرات اجرای برگزیت، زمینه این مذاکرات مهم و سرنوشت ساز فراهم شود. اما با توجه به عمق، گستردگی و پیچیدگی روابط بریتانیا در ابعاد مالی ، اقتصادی ،صنعتی، تجاری، سیاسی، امنیتی با اتحادیه اروپا که حاصل چند دهه عضویت این کشور در اتحادیه اروپا است، حتی در صورت کوشش فراوان دولت محافظه کار، این روند چند سال به طول خواهد انجامید.
مانع دوم به مخالفتهای فزاینده داخلی بویژه از جانب پارلمان بریتانیا باز می گردد. نمایندگان مجلس عوام پیشتر با اکثریت آراء لایحه برگزیت را تصویب کرده بودند و بر اساس رویه قانونی، نمایندگان مجلس اعیان نیز بایستی این لایحه را تصویب میکرد تا به دولت بریتانیا اجازه داده می شد مذاکرات برگزیت را آغاز کند. اما نمایندگان مجلس اعیان انگلیس در 2 مارس نیز با 358 رأی موافق، در مقابل 256 رأی مخالف، خواهان انجام اصلاحات در لایحه برگزیت به منظور حفظ حقوق شهروندان اروپایی ساکن بریتانیا شده بودند.
نمایندگان مجلس اعیان از دولت "ترزا می" خواستند تا قبل از فعال کردن ماده 50 پیمان لیسبون که سرآغاز روند مذاکرات برگزیت شمرده میشود، تکلیف سه میلیون اروپایی ساکن بریتانیا را مشخص کند.بدین ترتیب مجلس اعیان انگلیس در یک اقدام غیرمنتظره، آزادی عمل نخست وزیر بریتانیا برای انجام هر گونه توافقی با بروکسل را گرفت و وی را مقید به گرفتن رأی مجدد از پارلمان کرد.
اکنون مجلس اعیان مانع جدیدی برای ترزا می در مسیر اجرای برگزیت ایجاد کرده است اما مجلس عوام می تواند مصوبات اصلاحی مجلس اعیان را لغو کند.
درصورت موافقت نمایندگان مجلس عوام با این اصلاحیه ها، لایحه برگزیت عملا تبدیل به قانون می شود و در صورت مخالفت مجلس عوام این لایحه مجددا به مجلس اعیان بازمی گردد که در اصطلاح به آن «بازی پینگ پنگ» گفته می شود./113/112
بیشتربخوانید:
رای منفی مجلس اعیان بریتانیا به برگزیت / تحلیل
چالش جدید «ترزا می» برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا
مخالفت مردم بریتانیا با سیاستهای دولت در زمینه خروج از اتحادیه اروپا