میقاتی از سپتامبر 2021 تاکنون به عنوان نخست وزیر موقت فعالیت داشت. مهمترین وظیفه میقاتی در یک سال گذشته برگزاری انتخابات پارلمانی لبنان بود که در 15 می نیز انجام شد.
اکنون میقاتی به عنوان نخست وزیر دائم برای مدت 4 سال معرفی شد. وی در دور جدید با چالشهای مهمی مواجه است که برخی از این چالشها به خصوص در حوزه اقتصادی پیش از این نیز وجود داشته است.
پارلمان لبنان 128 نماینده دارد. میقاتی با رای اعتماد 54 نماینده توانست بر رقیبش «صالح نواف سلام» سفیر پیشین لبنان در سازمان ملل که 25 رای را از آن خود کرد، پیروز شود.
46 نماینده هم برای انتخاب نخست وزیر جدید، رای ممتنع دادند. این رأی حاوی این است که میقاتی از حمایت عربستان سعودی و متحدان عربش برخوردار نیست چراکه نامزد مورد حمایت عربستان، رقیب میقاتی بود. از سوی دیگر، این رأی بیانگر شکننده بود رای اعتماد به میقاتی است زیرا 128 نماینده پارلمان، 74 نماینده به وی رأی ندادند.
همین موضوع گویای مطلب مهم دیگری نیز است و آن هم اینکه میقاتی برای تشکیل کابینه جدید کار سختی پیش رو دارد، زیرا دست کم 74 نماینده پارلمان از طیفهای مختلف لبنان با نخست وزیری وی موافق نیستند. از آنجایی که توزیع مناصب سیاسی در لبنان سهمیهای است، میقاتی باید بتواند نظر مساعد اغلب گروهها را برای معرفی کابینه جدید به دست آورد و همین موضوع نیز تشکیل کابینه جدید را دشوار میسازد.
بر همین اساس، «وائل نجم» تحلیلگر سیاسی لبنانی معتقد است: "تشکیل دولت جدید لبنان با توجه به توزیع کرسیها در مجلس و اختلاف نگاهها میان جناحهای مختلف دشوار خواهد بود."
برخی نیز پیشبینی میکنند از آنجایی که تشکیل کابینه جدید ممکن است زمانبر و سخت باشد، این احتمال وجود دارد که میقاتی کابینه فعلی خود را ترمیم و به پارلمان معرفی کند.
«امین قموریه» تحلیلگر سیاسی لبنانی پیشبینی کرد: "نجیب میقانی نتواند در مدت پیش رو، در تشکیل دولت موفقیتی کسب کند و برای همین ممکن است به جای تشکیل دولت دست به ترمیم کابینه فعلی بزند و البته برای این کار باید موافقت پارلمان را به دست آورد."
البته این اقدام نیز به منزله کسب رأی اعتماد از پارلمان نخواهد بود چرا که کابینه فعلی میقاتی از پارلمان قبلی لبنان رأی اعتماد گرفته بود.
چالش مهم دیگری که پیشروی نجیب میقاتی قرار دارد، پایان دوره ریاست جمهوری میشل عون است. مطابق قانون، دوره ریاست جمهوری در لبنان 6 سال است. دوره ریاست جمهوری میشل عون در 31 اکتبر 2022 به پایان میرسد.
عون در سال 2016 و پس از بحران 29 ماهه در انتخاب رئیس جمهوری این کشور، انتخاب شد. با توجه به سبد آراء گروههای مسیحی در پارلمان لبنان، به نظر میرسد معرفی رئیس جمهوری جدید این کشور که باید از میان مسیحیان باشد، بار دیگر به یک چالش سیاسی در این کشور تبدیل شود و همین موضوع نیز میتواند بر عملکرد کابینه میقاتی تأثیرگذار باشد.
بحران اقتصادی حاکم بر لبنان، اَبَرچالش پیش روی کابینه میقاتی
با وجود مشکلات ذکر شده، اما «اَبَرچالش» پیش روی کابینه میقاتی، بحران اقتصادی حاکم بر لبنان است. لبنان بیش از دو سال و نیم است با بحران اقتصادی شدید، سقوط بیسابقه ارزش پول ملی در برابر دلار، کمبود سوخت و دارو و افزایش قیمت مواد غذایی مواجه است.
بانک جهانی، بحران اقتصادی کنونی لبنان را بزرگترین بحران اقتصادی یک قرن اخیر این کشور عنوان کرد. در صورتی که اجماع سیاسی برای تشکیل کابینه جدید میقاتی و همچنین معرفی رئیس جمهوری جدید لبنان شکل نگیرد، این موضوع میتواند بحران اقتصادی کنونی را وخیمتر نیز کند.
نویسنده: سيدرضی عمادی
117