کوزوو که به عنوان بخشی از صربستان هنوز از سوی بلگراد به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخته نشده است نیز نامزد عضویت در اتحادیهاروپاست.
عضویت در اتحادیه اروپا برای این کشورها که به لحاظ اقتصادی با مشکلات زیادی مواجه هستند، به مثابه راهی برای توسعه اقتصادی و افزایش رفاه اجتماعی تلقی میشود.
این کشورها برای دستیابی به این هدف با مسیری دشوار و طولانی مواجه هستند. افزایش چالشها و ناامیدی از یافتن راهحلی برای معضلات کنونی، خطر بروز تنشهای نظامی بین کشورهای این منطقه را افزایش داده است.
احتمال وقوع جنگ در بالکان
در این راستا؛ «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا، روز شنبه در سخنانی در پارلمان اتریش، درباره احتمال وقوع جنگ جدید در بالکان غربی هشدار داد.
«یونکر» گفت: اگر کشورهای بالکان (غربی) امید و چشماندازی برای ورود به اتحادیه اروپا نداشته باشند، ممکن است جنگ جدیدی در این منطقه شکلگیرد.
رئیس کمیسیون اروپا با اشاره به فروپاشی یوگسلاوی پس از درگیری و خشونتهای خونین در این منطقه بر این عقیده است که بالکان هنوز وقایع سالهای 1990 را فراموش نکرده است و همه باید از آن مناقشهها عبرت بگیرند و اجازه ندهند چنین اتفاقهایی بار دیگر تکرار شود.
اتحادیهاروپا به منظور آمادهسازی کشورهای غرب بالکان برای عضویت در این نهاد اروپایی، با آنها در زمینههایی چون حکومت قانون، حملو نقل، آموزش و بهداشت همکاریهای ویژهای را صورت داده و در صدد است کمکهای مالی بیشتری به این کشورها اختصاص دهد.
دخالتهای آمریکا در اروپا
اتحادیهاروپا در عین حال کشورهای نامزد برای عضویت در اتحادیهاروپا را به دلایل مختلف از جمله تامین امنیت و حمایتهای نظامی ترغیب میکند که قبل از ورود به این اتحادیه به عضویت سازمان نظامی ناتو در آیند.
با این حال؛ این اقدام اتحادیه اروپا که با حمایت آشکار آمریکا انجام میشود، واکنش منفی روسیه را برانگیخته است.
«سرگئی رکدا» کارشناس روس معتقد است که مسائل تحریک کنندهای در ناتو مطرح میشود که نشان میدهد این پیمان خیال تنشزدایی با روسیه ندارد.
آمریکاییها خواهان انزوای هر چه بیشتر روسیه در اروپا هستند و به همین دلیل اگر بتوانند متحدان سنتی روسیه مانند صربستان را از آن جدا کرده و روند همگرایی آن را با اتحادیه اروپا تسریع نمایند، این به مثابه پیروزی در برابر روسیه در صحنه یارگیری اروپایی محسوب خواهد شد.
هر چند این نهاد اروپایی تاکنون با وعده پذیرش کشورهای بحرانزده بالکان در این اتحادیه، وضعیت بحرانزده این کشورها را مدیریت کرده است، اما طولانی شدن روند پذیرش کشورهای مونته نگرو، صربستان، مقدونیه، بوسنیهرزگوین، آلبانی و کوزوو احزاب و مردم این کشورها را از ورود به اتحادیه اروپا در آینده قابل پیش بینی ناامید کرده است.
همین مسئله باعث شده کشورهای بحرانزده بالکان غربی گرفتار دور باطل بحرانهای سیاسی و اقتصادی شوند.
این مساله تبعات و پیامدهای خطرناکی مانند افزایش ناآرامیهای سیاسی و اجتماعی، بیثباتی سیاسی، امکان بروز درگیریهای خشونتآمیز و برخوردهای مسلحانه را بدنبال خواهد داشت.
یعنی دقیقا همان روندها و رویدادهایی که اروپا در دهه 1990 در منطقه بالکان در جریان تجزیه یوگسلاوی و تقسیم آن به چند کشور شاهد بود. در جریان این رویداد شاهد بروز جنگهایی مانند جنگ بوسنی در سالهای 1992 تا 1995 و جنگ کوزوو بین سالهای 1998تا 1999 بودیم. جنگهایی که با فجایع انسانی و کشتارهای هولناکی آنهم در اروپای قرن بیستم همراه بود.
اکنون بروز سناریوی مشابهی در اروپای قرن بیست و یکم، باعث شده تا رئیس کمیسیون اروپا به عنوان بالاترین مقام نهاد اجرایی اتحادیه اروپا دراین باره هشدار دهد و خواهان اتخاذ تدابیری برای جلوگیری از وقوع منازعه و جنگ در بالکان غربی شود. 139/120
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
هشدار رئیس کمیسیون اروپا درباره خطر بازگشت جنگ به بالکان/ تحلیل
راهبرد جدید اتحادیه اروپا در قبال منطقه بالکان غربی/ تحلیل